Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
SozialMarie 2013
Kiíró:
Unruhe Magánalapítvány
Határidő:
02/05/2013
Érvényes:
02/05/2013
Tárgymutató:
szociális fejlesztés, innováció
Pályázhat:
- a magánszférából,
- a civil szektorból (civil társadalmi kezdeményezések, NGO-k, nonprofit szervezetek, egyesületek) és
- a közigazgatásból
származó projektekkel.
Jelentkezni Ausztria, Magyarország és Csehország területén működő projektekkel lehet. A Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban, Szlovéniában és Németországban megvalósult projektek közül gyakorlati okokból csak a Bécstől 300 kilométer sugarú körön belül működőek pályázhatnak
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>


SozialMarie 2013 pályázati felhívás

2013-ban is keressük a változó társadalmi-politikai körülményekre innovatív megoldásokkal reagáló projekteket.
A SozialMarie 2013-ban immár kilencedik alkalommal díjazza a szociális innovációt. Célja, hogy közkinccsé tegyen innovatív szociális ötleteket és megvalósult projekteket, és elősegítse az innovatív kezdeményezések közötti kapcsolatok építését. A kitüntetett projektek az új ötletek átvételére vagy folytatására inspirálhatnak másokat.
A SozialMarie díjaira esélyes legfeljebb 37 jelölt listáját 2013 március elején hozzuk nyilvánosságra a www.sozialmarie.org oldalon. A 15 tényleges díjazott nevét szokás szerint csak a május 1-i díjátadón hirdetjük ki.

ÚJ: Egész Csehországból lehet jelentkezni a SozialMarie díjra
A SozialMarie 2013-tól hangsúlyosabban közép-európai pályázat lesz. Ezentúl ugyanis már Csehország bármely területéről jelentkezhetnek pályázók, csakúgy, mint Ausztriából vagy Magyarországról (korábban csak a Bécstől 300 km-es sugarú körön belüli területekről jelentkezhettek cseh pályázók).

SozialMarie közönségdíj
A SozialMarie közönségdíjat másodszor hirdetjük meg, ezúttal hármat: az egyiket osztrák, a másikat magyar, a harmadikat cseh indulók számára. Szavazni 2013. február 26-a és március 25-e között lehet a SozialMarie honlapján.

Aktív fővédnök: Gabriele Zuna-Kratky (Ausztria), Ujlaky András (Magyarország), Táňa Fischerová (Csehország)
A SozialMarie fővédnökei egy éven keresztül figyelemmel kísérik és valamilyen formában támogatják az egyik díjazottat.
Gabriele Zuna-Kratky, a Bécsi Műszaki Múzeum igazgatónője szerint „a SozialMarie-hoz hasonló fenntartható kezdeményezések nagy dolgokat tudnak véghezvinni, hiszen az utóbbi időben sajnos egyre több, az emberi szenvedést enyhítő szociális projektre van szükség. A fővédnökség és egy díjazott projekt támogatása közel áll a szívemhez.”
Ujlaky András közgazdászt elsősorban „a romák emancipációjával kapcsolatos, társadalmi, közösségi problémák” érdeklik az üzleti élettől való visszavonulása óta. „Elég sok konkrét ügyben vettem részt és az a tapasztalatom, hogy ebben a szektorban hiánycikk az üzleti életben megszokott célratörés, fókusz. Szívesen bocsátom tapasztalataimat egy ilyen kiváló szervezet által díjazásra érdemesnek talált projekt rendelkezésére."
Táňa Fischerová színésznő, írónő, moderátor, politikus, civil aktivista. A 2010-es parlamenti választások idején az úgynevezett „Kulcsmozgalom“ (Klíčového hnutí) élén állt, amely az ideálok, a szellem és az etika politikába és az életbe való visszatérését tartja szem előtt, és alternatívákat dolgoz ki a jelenlegi politika, a gazdaság és az egyes ember társadalomban elfoglalt helye számára. A SozialMarie célja - innovatív szociális kezdeményezések felkutatása, dokumentálása, láthatóvá tétele, támogatása Közép-Európában - vonzó volt Táňa Fischerová számára, és szívesen azonosult a SozialMarie első cseh fővédnökének szerepével.

A pályázaton indulhatnak
mindazok a projektgazdák, akik jövőbe mutatóan foglalkoznak aktuális szociális problémákkal, projektjük kiállta már a gyakorlat próbáját, és van jövője is. Olyan projekttel érdemes tehát pályázni, amely a pályázat benyújtásakor már értékelhető mértékben megvalósult, és a későbbiekben folytatódni fog.
Pályázni lehet:
- a magánszférából,
- a civil szektorból (civil társadalmi kezdeményezések, NGO-k, nonprofit szervezetek, egyesületek) és
- a közigazgatásból
származó projektekkel.
Jelentkezni Ausztria, Magyarország és Csehország területén működő projektekkel lehet. A Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban, Szlovéniában és Németországban megvalósult projektek közül gyakorlati okokból csak a Bécstől 300 kilométer sugarú körön belül működőek pályázhatnak.

Jelentkezési feltételek, határidő, zsűrizés
A pályázatra jelentkezni 2012. november 15-étől lehetséges, a beadási határidő 2013. február 5-e, kedd éjfél. Figyelem: a díj projekteknek, és nem a projektgazda szervezetek általános tevékenységének szól. Kérjük, a díjra a projekttel pályázzanak.
A nyertes projekteket három fázisban választjuk ki. Először ellenőrizzük a pályázati feltételek teljesülését, és telefonon vagy e-mailen tisztázzuk az esetleges kérdéseket. A magyar pályázatokból a két projektszakértő, dr Kelen András és Somlyódy Nóra állítja össze az előzetes válogatást, a cseh pályázatok előszűrését Veronika Janyrova és Petra Abrahamova végzi.
A zsűri számára az összes pályázatot és az előválogatást is figyelembe véve egy háromfős csoport (Anna Thier, Bernhard Litschauer-Hofer és Petra Radeschnig zsűrikoordinátor) készíti el a 25 projektből álló javaslatot. A zsűritagok fejenként további két-két projektet jelölhetnek a pályázatok közül.
Ebből a legfeljebb 37 jelöltből választja ki a zsűri a 15 díjazottat. A fődíjra esélyes hat vagy hét projektet meglátogatjuk a helyszínen. Ezt követően egy további körben dönt a zsűri a három fődíjasról és a tizenkét, egyenként 1000 eurós díjazottról.
A zsűri döntése egyhangú. A döntés nem támadható meg, jogorvoslati eljárás nem indítható ellene.
A pályázati adatlapot a SozialMarie honlapján, online lehet kitölteni. A magyar pályázók magyarul, a cseh pályázók csehül adják be a pályázatot, mellékelve a pályázat német vagy angol nyelvű fordítását is.
Kritériumok
A pályázatok értékelésénél és rangsorolásánál a zsűri a következő kritériumokat veszi figyelembe:
1. A projektötlet innovatív jellege - újszerűség
- Foglalkozik a projekt új szociális megoldásokkal?
- Új megvilágításba helyez egy szociális problémát?
- Foglalkozik korábban csekély figyelemben részesült célcsoportokkal?
2. Innováció a célcsoporthoz való hozzáférésben - részvétel
- Miből áll a projekt konkrét és fenntartható haszna a célcsoport számára?
- Bővíti a projekt a célcsoport lehetőségeit, mozgásterét?
- Hozzájárul a projekt a célcsoport társadalmi megbecsüléséhez?
3. Innováció a megvalósításban - hatékonyság
- Ötletes, találékony, kreatív, merész a projekt megvalósítása?
- Milyen hatást gyakorol a szociális innováció, és melyik célcsoportra?
- Működik a projekt megváltozott körülmények között is (például ha változik a célcsoport, a probléma megközelítése vagy a projektkörnyezet)?
- Létrejön-e valamilyen együttműködés más diszciplínákkal / szakterületekkel / szakmai csoportokkal?
4. Innováció a külvilág felé - példaszerűség
- Hogyan integrálódik a projekt lokális és regionális környezet(ek)be?
- Párbeszédet / együttműködést ápol-e más intézményekkel, szervezetekkel?
- Felkelti-e más szervezetek, a média, támogatók, politikusok kíváncsiságát?
- Kísérletezik-e új utakkal a külvilággal való kapcsolatteremtésben?
A zsűri az 1. (projektötlet), 2. (hozzáférés) és 3. (megvalósítás) pontokhoz tartozó kritériumokat kétszer olyan súllyal veszi figyelembe az értékelés során, mint a 4. (külvilág) ponthoz tartozóakat.

A zsűri tagjai
Dr. Josef Hochgerner (Zentrum für Soziale Innovation / Szociális Innovációs Központ igazgatója), Anna Kadeřábková (Innovációs Tanulmányok Központja vezetője, Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem), Kovács Éva Judit (MTA Szociológiai Kutatóintézet kutatója), Barbara van Melle (szabadúszó újságíró), Sepp Schmidt (a bécsi városháza korábbi szociális ügyosztályvezetője), Marlies Sutterlüty (szociális munka szakirány oktatója, Fh Campus Wien).
Koordinátor: Petra Radeschnig tréner és coach

Díjátadó
15 díj, 42.000 euro összértékben!
A kreativitásukkal, innovációs erejükkel kiemelkedő szociális projektek évente esélyt kapnak a 15 díj egyikének elnyerésére. Az első díj 15.000 euro, a második 10.000 euro, a harmadik 5.000 euro értékű, a további 12 díj egyenként 1000 eurót ér.
A nyilvános díjátadó ünnepség időpontja 2013. május 1. (szerda), 18 óra. Helyszíne az ORF Radio Kulturhaus nagyterme (Argentinierstraße 30a, 1040 Bécs).

Unruhe Privatstiftung
A 2000 márciusában létrehozott Unruhe Privatstiftung (Unruhe Magánalapítvány) a művészetek, a tudomány, a kutatás és az innováció közvetlen támogatásával foglalkozik.
Az alapítvány 2005 óta minden évben meghirdeti a SozialMarie pályázatot. 2011-ben öt másik osztrák magánalapítvánnyal közösen kezdett szociális projektek megvalósításába, hogy jelezze: korunk egyre súlyosabb társadalmi kihívásai általános szemléletváltást követelnek. A Sinnstifter („Értelmet adni”) a közösségi szociális felelősségvállalás érdekében jött létre. Az alapítvány másik új kísérlete, a Pimp Your Life a társadalom szélére került, az oktatási rendszerből kiesett fiatalok (re)integrációját célozza.

Kapcsolat
Somlyódy Nóra
SozialMarie koordinátor
sozialmarie@sozialmarie.org
+43 (1) 587 71 81-11
+36 (30) 268 1366
Fax: +43 (1) 587 71 81-19
www.sozialmarie.org
Mittersteig 13/6, 1040 Bécs, Ausztria

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok:
Pályázati adatlapIngyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum