Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
DECODE - The Space for ARThitecture
Kiíró:
BORD Építész Stúdió
Határidő:
10/18/2018
Érvényes:
10/18/2018
Tárgymutató:
kiállító partnerek keresése építészet és vizuális/alkalmazott művészetek területéről
Pályázhat:
minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folyató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) Építész vagy Vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész)
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

DECODE - The Space for ARThitecture

"A név: DECODE, jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótársainkkal közösen írtunk. A feladat tehát megtalálni, megfejteni ezeket a történeteket és újakat írni: mindenkinek a sajátjait!” - BORD

BEVEZETÉS
A BORD Építész Stúdió idén ősszel rendezi meg a DECODE című kiállítását, amelyhez pályázat útján keresi kiállító partnereit építészet és vizuális/alkalmazott művészetek területéről. A kiíró olyan pályázati anyagokat vár, amelyek egy-egy történet köré épülnek fel. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes építészeti és művészeti projektek mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot, melyek értékes, egyedi alkotássá emelik a műveket.
A kezdeményezést elindító BORD Építész Stúdió 2006-ban alakult, Bordás Péter építész vezetésével. Mára a stúdió budapesti székhelye mellett Debrecenben és Zürichben is működtet irodát. Nemzetközileg is elismert munkái közül kiemelkedik az Etyeki Kúria Borászat, a szőlők felett lebegni látszó tetők szimfóniája, a Holdvölgy egyszerre régi és új épülete. Sportlétesítményeik között szerepel a debreceni Nagyerdei Stadion, melyet 2014-ben a StadiumDB.com a 4. helyre sorolt a világ legjobb stadionjai között. Épülő projektjei közt lakóparkok és kulturális létesítmények mellett Kelet-Magyarország legnagyobb irodaháza, továbbá a debreceni Strandfürdő és a Nemzetközi Iskola épülete is megtalálható.
További információk:
http://www.bordstudio.hu, http://www.facebook.com/BordStudio
A stúdió célja, hogy a hely meglévő értékeiből táplálkozva, erős, egyedi karaktert adjon épületeinek. Minden projektet egy-egy történet köré épít fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, amely vezérfonalként kíséri végig a tervezés folyamatát és ruházza fel egyénisséggel épületeit.
Ebbe a gondolkodásba nyerhetünk bepillantást három épülő projektjükön keresztül. Ezek rövid bemutatása a pályázati felhívás mellékleteként megtekinthetőek. A három terv, a rátkai Sauska Borászat, az etyeki Cider üzem és a Debreceni Egyetem Innovációs Központjának épülete a kiállítás alapelemeit képezik majd.

A DECODE PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS CÉLJA
A BORD Építész Stúdió a DECODE pályázat és az azt követő kiállítás által lehetőséget kíván teremteni az építészet, a design és a képzőművészet találkozására, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbá fűzve a társművészeti ágakat. A DECODE célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Ezek a munkák nem a nemzetközi trendekhez igazodnak, hanem erős, önálló gondolati háttérrel és alkotói szándékokkal jönnek létre.
A pályaművek közül a művészetek és építészet különböző területeinek kiemelkedő képviselőiből felkért szakmai bíráló bizottság választja ki a kiállításon résztvevő és a díjazott anyagokat. A DECODE pályázat összdíjazása, két kategóriában (Építészet és Alkalmazott/vizuális művészet) együttesen, nettó 800 000 forint.
A pályázati anyagból rendezett kiállítás időpontja:
2018. november 7-18., helyszíne a budapesti Faur Zsófi Galéria.

A DECODE PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI
Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folyató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) Építész vagy Vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész).
A pályázaton való részvétel feltétele a regisztráció.
Regisztrálni lehet a decode@bordstudio.hu e-mail címen, tárgyként "regisztráció” megjelöléssel.
A regisztráció határideje: 2018. október 18.
A regisztrációs emailben az alábbi adatok feltüntetése szükséges:
- pályázó(k) neve
- pályázó(k) születési dátuma
- tanulmány megjelölése
- kategória megnevezése
(Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészet)
A regisztrációt követően a Kiíró válasz emailben ismerteti a pályamunkák digitális feltöltésének módját. A regisztrációs email kérdést nem tartalmazhat.
A pályázat témájával kapcsolatos kérdéseket külön e-mail-ben, szintén a decode@bordstudio.hu címre várjuk, tárgyként "kérdés” megjelöléssel. A kérdéseket 2018. szeptember 18.-ig várjuk.

A DECODE PÁLYÁZAT TÁRGYA ÉS A BENYÚJTANDÓ MUNKARÉSZEK
A pályázók feladata egy olyan saját alkotás bemutatása, amelynek fókuszában, koncepciójának hátterében egy gondolat áll. Hogyan is születik meg egy alkotás? Adott a feladat vagy téma, építészet esetén a helyszín és ehhez társul sokszor egy inspiráció, egy gondolat, amelyből történet születik. Ez a koncepciót alkotó történet koherensen megjelenik az alkotói folyamatban, melynek eredménye egy erőteljes, egyedi hangulatú alkotás. Feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet a művészet mögött rejlő gondolati háttérre és azt közérthető formában mutassuk be. Ezért a pályázati munka legfőbb eleme a koncepció bemutatása.
A pályázók két kategóriában indulhatnak:
Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészetek

A, ÉPÍTÉSZET KATEGÓRIÁBAN
a pályázók egy koncepciót mutatnak be, melynek eredménye egy megvalósult vagy meg nem valósult építészeti mű. A feladat egy kreatív prezentáció létrehozása, mely fókuszba helyezi a mű hátterében rejlő erős gondolatiságot, a helyre vagy funkcióra reflektál háttértörténetet. Közérthetővé teszi a "sztorit”, amelyet az épületben járva átélhetünk.
A pályázatra benyújtható:
- az alkotás prezentációja, amely részletesen bemutatja a koncepciót képező, azt alátámasztó történetet, illetve az annak eredményeként létrejött megvalósult vagy meg nem valósult tervet.
A pályaműveket egyetlen, min. 30mp legfeljebb 3 perc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv. Például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készített ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!
- A fenti prezentációt kiegészítheti makett is, amelyet a zsűrizés után a kiállításra kerülő pályázat alkotójával egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.)

B, VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK KATEGÓRIÁJÁBAN
a pályázók feladata, hogy a jelen kiírás mellékletében szövegesen bemutatott három építészeti projekt valamelyikének történetére reagáljanak egy, a történetet középpontba állító saját alkotással, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás. A pályázatra benyújtandó:
- az alkotás prezentációja, amely újraértelmezi a választott koncepció fókuszát képező, azt alátámasztó történetet, és amely részletesen bemutatja, hogyan transzformálódik a történet, egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá. A pályaműveket egyetlen, min. 30mp legfeljebb 3 perc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv. Például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!
- A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is. A kiállításra szánt műalkotás maximális mérete nem haladhatja meg egy 1 m élhosszúságú kocka méretét. Ebben az esetben a zsűrizés után, a művészeti alkotást a pályamű szerzőjével egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.)

A PÁLYAMŰVEK ELBÍRÁLÁSA, DÍJAZÁSA ÉS KIÁLLÍTÁSA
Az október 19.-ig beérkező érvényes online leadott pályázati anyagokból a független szakmai zsűri egy szűkített listát hoz létre.
A zsűri munkája egyben egy kurátori munka, mert egyúttal kiválasztja a kiállításba bekerülő pályamunkákat is. Második lépcsőben a zsűritagok közösen döntést hoznak a szűkített listára került alkotások közül a győztesekről és a díjazott művekről, mindkét kategóriában.
A zsűri a fent megadott kategóriánként maximum 3 díjazandót jelöl meg.
Bírálati szempontok:
- a bemutatott történet egyedisége és koherenciája a tervvel vagy
művészeti alkotással
- a benyújtott prezentáció vizuális megjelenése
A DECODE pályázat díjazása kategóriánként:
- 1 db fődíj: nettó 300 000 Ft,
- 2 db "ígéretes projekt” díj: egyenként nettó 50 000 Ft
A DECODE pályázat eredményhirdetésére a DECODE kiállítás ünnepélyes megnyitóján kerül sor, 2018. november 7-én, 18:00 órakor, a Faur Zsófi Galériában, a Budapest XI. Bartók Béla út 25. címen.
A kiállítás 2018. november 18-ig lesz megtekinthető. A program részeként 2018. november 14-én/15-én kerekasztal beszélgetést szervezünk DECODEing néven.

A DECODE PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS ÜTEMEZÉSE
Szeptember 6-18. Kérdések benyújtása, kizárólag írásban
Szeptember 21. Feltett kérdésekre adott válaszok publikálása
Október 18. 24:00 Regisztráció vége
Október 19. 24:00 Pályázatok online beadásának határideje
November 7. Kiállításmegnyitó, eredményhirdetés, díjátadás
November 14/15 Kerekasztal beszélgetés
November 19. Művek visszaszolgáltatása

A DECODE PÁLYÁZAT BÍRÁLÓ BIZOTTSÁGÁNAK TAGJAI
- Bordás Péter a BORD Építész Stúdió alapítója és a zsűri elnöke
- Dr. habil Szabó Levente Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar
- Dr. habil Anthony Gall Phd Ybl Építészmérnöki Intézet
- Golda János DLA Ybl-, Pro Architectura-, Príma-díjas építész
- Kálmán Borbála művészettörténész, a Ludwig Múzeum kurátora
- Etentuk Inemesit az Artlocator alapítója, kulturális menedzser
- Dr. Kukla Krisztián a Leopold Bloom Alapítvány művészeti vezetője

A PÁLYÁZATI ELJÁRÁSRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK
- A pályázat nyílt, nem titkos.
- A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését, jogi út kizárásával.
- A pályázók kötelesek betartani a pályázati kiírás szabályait.
- A pályázati anyagot magyarul vagy angolul kell elkészíteni.
- A pályázaton való részvétellel a pályázó nyilatkozik arról, hogy a benyújtott pályaművek szerzői jogai kizárólagosan őt illetik.
- A pályázati művek a pályázó tulajdonában maradnak.
- A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotása, a szerző megjelenésével, a DECODE online és nyomtatott megjelenései kapcsán külön díjazás nélkül fényképezhető, publikálható.

ADATVÉDELEM
A DECODE pályázatra való jelentkezés regisztrációja során a regisztráló egyetértését fejezi ki azzal, hogy a kiíró az adatait a pályázat kapcsán megőrzi és kizárólag a pályázattal kapcsolatos információk közlésére használja fel. A kiíró biztosítja a pályázókat arról, hogy személyes adataikat az Európai Parlament és a GDPR 679/2016-os rendelkezésének értelmében biztonságosan és bizalmasan, azokat az előírásoknak megfelelően kezeli, A pályázó regisztrációjával elismeri, hogy elolvasta a pályázatra vonatkozó feltételeket és elfogadja azokat.
http://static1.architectforum.hu/files2012/n00/03/84/11/decode-palyazatikiiras.pdf

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum