Pályázatot hirdet az MKKP az Ukrajnából menekülők megsegítésére

Határidő
Folyamatos
Érvényes
Pályázhat
civil szervezetek

Pályázatot hirdet az MKKP az Ukrajnából menekülők megsegítésére


MKKP Ukránhelp címmel május 20-tól pályázatot hirdet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) olyan civil szervezeteknek, civil csoportosulásoknak, kezdeményezőknek, akik az elszállásoláson és alapellátáson túlmutatóan projektekkel, programokkal, egyéb segítségnyújtással tennék élhetőbbé, elviselhetőbbé a helyzetet a Magyarországra érkező menekült emberek számára.

Az MKKP a 3 millió forintos keretösszegű pályázat során az ukrajnai háború elől menekülő emberek segítésére fogadott pénzadományok egy részét szeretné felajánlani. A pályázók legfeljebb 250 ezer forintra igényelhetnek támogatást.

A pályázati kiírás szerint az MKKP olyan projektleírásokat vár, amelyek a rövid- és hosszú távú segítségnyújtást tartják szem előtt. A pályázat kötetlen, "a kreatív foglalkozástól a mentálhigiénés vagy közösségfejlesztő programig" bármivel lehet indulni. Az MKKP pályázati bírálói ugyanakkor előnyben részesítik azokat a kezdeményezéseket, amelyek a több közösség kapcsolódását segítik elő; családokat vonnak be, intergenerációs jellegűek; egy helyi közösségben hosszabb távon időző menekültek beilleszkedését segítik; a nyelv akadályait leküzdve is lehetővé teszik az emberi kapcsolódást; a helyi kultúra megismertetését, kultúrák, szokások találkozását, egymástól tanulást emelik ki; mentálhigiénés támogatást nyújtanak a menekülteknek, illetve a segítőknek kellemes időtöltést, kötetlen kikapcsolódást biztosítanak a menekült vendégeknek, és segítőiknek; olyan többlet terhek enyhítésére, kompenzációjára szolgálnak, amelyek a hosszabb távú segítségnyújtás során a befogadókra, segítőkre hárulnak.

Az MKKP Ukránhelp pályázatáról bővebb információ a párt honlapján található.
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az ukrajnai háború kezdete óta segíti a Magyarországra érkező menekülteket. A Nyugati pályaudvarnál található helpsátoruk immár hónapok óta működik, a párt pedig rendszeresen gyűjt felajánlásokat is.
Az ukrajnai háború kezdete óta a Mérce kiemelten foglalkozik az ukrajnai menekültek sorsával.

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?
A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve.

Összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.
A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.
Így érdemes nézni a következő felületeket:
- Migration Aid - a Facebook-oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
- A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope Alapítvány szintén naponta közzéteszi, mire van szükség.
- A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai - a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
- Egyházi szervezetek - többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
- Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.
https://merce.hu/2022/05/21/palyazatot-hirdet-az-mkkp-az-ukrajnabol-menekulok-megsegitesere/
 

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem