Nagy Páva vagy Páva besorolás

Határidő
Érvényes
Pályázhat
1. Néptáncos szólista / táncospár kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév. (Táncospárok esetében is személyenként szükséges a kérelem adatlapok kitöltése!) 2. Hagyományőrző néptáncos szólista / Hagyományőrző néptáncos táncospár kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév. (Táncospárok esetében is személyenként szükséges a kérelem adatlapok kitöltése!) 3. Amatőr néptáncegyüttes kategória, alsó korhatára: felnőtt amatőr táncegyüttes esetén betöltött 18. év. Több korcsoportban működő néptánc műhelyek esetében az alkotás felvonultathatja az együttes több korosztályát, amennyiben az egy egész, szerkesztett mű marad. Ebben az esetben az alkotással a műhely pályázik. 4. Hivatásos néptáncegyüttes 5. Hagyományőrző néptáncegyüttes kategória, alsó korhatára: nincs megkötés 6. Gyermek néptáncegyüttes kategória, korhatári megkötése: 9-17 év között Népzene: 7. Népzenei együttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév 8. Hagyományőrző népzenei együttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév 9. Népi énekegyüttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév 10. Hagyományőrző népi énekegyüttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév 11. Hangszeres szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév 12. Hagyományőrző hangszeres szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév 13. Népi énekes szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév 14. Hagyományőrző népi énekes szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév Népmese: 15. Mesemondó kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév

Nagy Páva vagy Páva besorolás


Pályázati felhívás
Jelentkezési határidő
2024. szeptember 13. 23:59
Az 530/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet értelmében a Hagyományok Háza a népi előadó-művészeti alkotások minősíttetésére és népi előadó-művészeti minősítő cím elnyerésére felhívást tesz közzé.

I. A MINŐSÍTÉS KRITÉRIUMAI
A népi előadó-művészeti alkotások minősítésére a Hagyományok Háza főigazgatója minősítő zsűrit kér fel. A zsűri véleményezi a minősítés céljából benyújtott alkotásokat.
Az alkotás meghatározása szakáganként eltérő.
Tájékoztató az alkotások meghatározásáról
Az alkotás a minősítés során Nagy Páva vagy Páva besorolást kaphat. A minősítés kritériumai: a szakmai, művészeti megvalósítás és a népi előadó-művészet továbbéltetésében, a magyar nemzeti, illetve magyarországi nemzetiségi kulturális identitás erősítésében, a kulturális érték- és mintaközvetítésben betöltött szerep, a népművészeti hagyományok őrzésének komplexitása, az előadóművészi színvonal és a folklorisztikai hitelesség.
Nagy Páva minősítési besorolást kap az a népi előadó-művészeti alkotás, amely egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értéket képvisel, magas színvonalon jeleníti meg a magyar, illetve valamely magyarországi nemzetiség népművészeti hagyományait, a hagyományos stíluselemeket és technikai megvalósítása, előadói színvonala és folklorisztikai hitelessége kifogástalan.
Páva minősítési besorolást kap az a népi előadó-művészeti alkotás, amely esztétikai és technikai szempontból is színvonalasan, folklorisztikailag hitelesen jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.

II. PÁLYÁZÓK KÖRE
A kérelmezők népzene, néptánc és népmese szakágakban adhatják be kérelmüket, hagyományőrző, revival amatőr és hivatásos kategóriában, az alább meghatározott korhatári megkötésekkel. (Az alább ismertetett életkort a pályázónak a kérelem benyújtásának határidejéig, 2023. szeptember 18. napjáig kell betöltenie.)
Néptánc:
1. Néptáncos szólista / táncospár kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév. (Táncospárok esetében is személyenként szükséges a kérelem adatlapok kitöltése!)
2. Hagyományőrző néptáncos szólista / Hagyományőrző néptáncos táncospár kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév. (Táncospárok esetében is személyenként szükséges a kérelem adatlapok kitöltése!)
3. Amatőr néptáncegyüttes kategória, alsó korhatára: felnőtt amatőr táncegyüttes esetén betöltött 18. év. Több korcsoportban működő néptánc műhelyek esetében az alkotás felvonultathatja az együttes több korosztályát, amennyiben az egy egész, szerkesztett mű marad. Ebben az esetben az alkotással a műhely pályázik.
4. Hivatásos néptáncegyüttes
5. Hagyományőrző néptáncegyüttes kategória, alsó korhatára: nincs megkötés
6. Gyermek néptáncegyüttes kategória, korhatári megkötése: 9-17 év között
Népzene:
7. Népzenei együttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév
8. Hagyományőrző népzenei együttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév
9. Népi énekegyüttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév
10. Hagyományőrző népi énekegyüttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév
11. Hangszeres szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév
12. Hagyományőrző hangszeres szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév
13. Népi énekes szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév
14. Hagyományőrző népi énekes szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév
Népmese:
15. Mesemondó kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév

Az korhatártól eltérés csak csoportos jelentkezők esetében lehetséges, azzal a megkötéssel, hogy a társulat legfeljebb 20%-át kitevő tagok lehetnek idősebbek vagy fiatalabbak, és legfeljebb két évvel.

III. A KÉRELEM (PÁLYÁZAT) BENYÚJTÁSA
1. online adatlap
Az alkotás minősítését kérelem benyújtásával kell kezdeményezni. A kérelem online kitölthető és beküldendő pályázati adatlapon és ezzel egyidőben a kitöltött, kinyomtatott és aláírt adatlap minosito.pava@hagyomanyokhaza.hu e-mailcímre történő megküldésével nyújtható be.
Az online jelentkezési lap beküldésével a pályázó elfogadja a jelen pályázati felhívás tartalmát, ezen belül elfogadja a részvételi feltételeket, emellett hozzájárul személyes adatainak a következő célok érdekében történő kezeléséhez: a megadott adatokat a Hagyományok Háza a pályázat elbíráláshoz, a nyertesek tájékoztatásához és a nyertesek nevének saját weboldalán történő feltüntetéséhez felhasználja. A pályázatot beküldő tudomásul veszi, hogy személyes adatai kezelésének egyéb feltételeit a Hagyományok Háza erre vonatkozó Adatkezelési Tájékoztatója tartalmazza.

2. szolgáltatási díj
Az alkotások minősítésének igazgatási szolgáltatási díja alkotásonként 1500 Ft.
A kérelem benyújtásának határideje: 2024. szeptember 13., éjfél

3. videómelléklet
A kérelemhez mellékelni kell a szakáganként meghatározott terjedelmű és tartalmú videómellékletet.
A videón megküldött alkotások alapján a zsűri dönt arról, hogy melyik alkotásokat engedi tovább a színpadi bemutatóra, és melyeket utasítja el. Az elutasított alkotásokról az elutasítás szakmai indoklását a kérelmező e-mailben megkapja.

IV. SZÍNPADI BEMUTATÓ
A színpadi bemutató alkalmával a videón előzetesen megküldött alkotások közül csak azt vagy azokat kell bemutatni, amelyek minősítését kéri a kérelmező. Az egyes szakágakban eltérő a színpadi produkciók követelményrendszere.
A bemutatót követően a zsűri szóban is értékeli a bemutatott alkotásokat, jegyzőkönyvet készít, és kiosztja a Nagy Páva, illetve Páva minősítéseket.
A színpadi bemutatóhoz a Hagyományok Háza műszakot, színpadbejárási lehetőséget, emellett igény esetén a táncos produkciókhoz zenekart biztosít.

V. A SZÍNPADI BEMUTATÓ HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA:
Hagyományok Háza, Budapest, 2024. november 22.
Hagyományok Háza, Budapest, 2024. november 23.

További információ:
minosito.pava@hagyomanyokhaza.hu
Telefonon: H-P: 9-16-ig, Dóra Fruzsina, +36 20 501 8556

További információk a Minősítőről: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/3269

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem