Pályázat színházlátogatáshoz kapcsolódó ingyenes színházi nevelési foglalkozásokra

Határidő
Folyamatos
Érvényes
Pályázhat
Intézmények, Társadalmi szervezetek és alapítványok, Magánszemélyek. Elsősorban budapesti és Budapest környéki iskolák, oktatási-nevelési, illetve művelődési intézmények

Pályázat színházlátogatáshoz kapcsolódó ingyenes színházi nevelési foglalkozásokra


Kiíró: Szkéné Színház - Rakpart3
Kategória: Oktatás; Művészet; Gyermek, ifjúság
Határidő/Érvényes: folyamatos

Pályázhat: Intézmények, Társadalmi szervezetek és alapítványok, Magánszemélyek. Elsősorban budapesti és Budapest környéki iskolák, oktatási-nevelési, illetve művelődési intézmények

Pályázat célja:
Ingyenes előkészítő és feldolgozó foglalkozások igénylése a Szkéné Színház előadásainak megtekintéséhez kapcsolva. A foglalkozások díjmentesek, az előadásokra kedvezményes jegy váltható. Kedvezmények: diákjegyek (25%-os kedvezmény a teljes jegyárból), 20 fő fölötti csoport esetén a kísérő pedagógus számára 1 darab 200 Ft-os tiszteletjegy, kisebb, de 10 fő fölötti csoport esetén a kísérő pedagógus számára 1 darab félárú szakmai jegy. Ifjúsági bérlet: 8000 Ft, mely 3 - a kínálatból - szabadon választott előadás megtekintését foglalja magába. A választható előadások listája a Rakpart3 2022/23-as programkínálatában található.

Pályázati feltételek:
Osztályok, illetve közösségek jelentkezését várjuk a korosztályi besorolásnak megfelelő előadásokra és háromlépcsős programokra. Az előkészítő foglalkozásokra az előadás megtekintése előtti egy héten belül, a feldolgozó foglalkozásokra az színházlátogatást követő egy héten belül kerül sor. A foglalkozások helyszíne minden esetben a pályázó iskola, a foglalkozások időpontját az iskolai tanítási időhöz igazodva a pedagógussal előre egyeztetjük. A foglalkozások 45, illetve 90 percesek.
Pályázat benyújtásának módja:
Pályázni e-mailen keresztül, a szemeredi.fanni@szkene.hu címre írt levélben, vagy telefonon, a +36 20 458 9527-as számon lehet. Ugyanitt részletes tájékoztatásra is van lehetőség. Minden pályázatot egyedileg bírálunk el, a pályázóval való egyeztetés alapján.
A RAKPART3 2022/23-AS IFJÚSÁGI PROGRAMKÍNÁLATA KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A Szkéné Színház háromlépcsős színházpedagógiai programjának felkészítő foglalkozásain - a drámapedagógia eszközeit használva - rendszerbe szedjük a diákok előzetes tudását; az előadást követő feldolgozó foglalkozáson értelmezzük a színpadi jeleket, vitatkozunk, játszunk - elmélyítendő a látottakat.
Drámatanárok: Szemerédi Fanni, Hodászi Ádám, Szivák-Tóth Viktor

Programkínálat
12 éves kor felett
Forte Társulat, Ódry Színpad: Toldi
Hogy születik élő színház Arany János klasszikus szövegéből a mozgás, zene, képek és szöveg egymásra találásakor? Milyen személyes értelmezéseket nyit meg a néző számára?
14 éves kor felett
Vádli Társulás, Színházi Bázis, Füge Produkció: Caligula helytartója*
A Székely János szövegéből készült előadás foglalkozásainak fókuszába a döntési kényszert helyeztük: hogyan számolunk el a felelősségünkkel, ha több irányban is elkötelezettek vagyunk?
Zenthe Ferenc Színház: Amit akartok*
A foglalkozások Shakespeare drámáinak és színpadi világának kortárs továbbélését vizsgálják, és hogy hogyan határozzuk meg magunkat a vágyakozás, az önkontroll és az önfelszabadítás feszültségében.
Füge Produkció: Bányavakság*
A foglalkozások Székely Csaba Bánya-triológiájának második darabjához illeszkedve az ideálkép és a valóság közti távolság és a reménytelenségből való kiutak keresésére tett kísérletek köré épülnek.

Megtartom?
Drámaóránk az önálló döntésről szól. Soma és Réka történetén keresztül vizsgáljuk fokozatait, következményeit. Két tanítási óra hosszú, színházlátogatás nélkül is igényelhető játék.
16 éves kor felett
Nézőművészeti Kft.: Kartonpapa*
Tasnádi István darabjában két eltérő gondolkodásmód, értékrend ütközik egy nagy családon belül, mi pedig ráismerhetünk a közbeszéd toposzaira, kliséire. Fő témánk a hatalmi szerkezetek újratermelődése.
Nézőművészeti Kft.: Hol a színészünk?*
Mi a színház szerepe a társadalmi és közéleti elvárások feszültségében, és mi történik eközben az emberrel, ha színész? Milyen szerepeket oszt ki ugyanez az elvárásrendszer azokra, akik nem színészek?
Forte Társulat: A nagy füzet*
A foglalkozások a színházi absztrakció átal létrejött nézői asszociációk felszabadítására fókuszálnak, a veszteségek feldolgozásáról szóló közös gondolkodásra hívnak. Agota Kristof regénye izgalmas táptalaj.
Forte Társulat, Pannon Várszínház: Apró, véres balladák
Milyen az a világ, amelynek a hiány az alapja? Hogyan épülhet valami egész a töredékekből, mi az a rejtett, zenei szerkezet, ami mégis összeköt minket? Ady Endre novelláinak világában keressük a válaszokat.
Forte Társulat: Bűn és bűnhődés*
Egy sokszereplős világ, ahol mindenki elmondhatja a saját történetét. Feltehetők Dosztojevszkij kérdései: az ember nem születik, hanem rászolgál a boldogságra? Mi rejlik a bűn, és mi az ítéleteink mögött?
Forte Társulat: Az égő ház*
Görög sorstragédiák sejlenek fel Misima Jukió kortárs japán író műveiben, kultúrákon és történeti korszakokon átívelve viszi színre az ember egyszerre archaikus és nagyon is modern viszonyát a világhoz.
Ördögkatlan Produkció, Bárka Színház: Nehéz
Háy János darabjához a beilleszkedés kihívásai köré épülnek foglalkozásaink. Milyen sorsmintázatok rajzolódnak ki az otthonra és elfogadásra vágyó ember életéből?
Ördögkatlan Produkció: Elem*
Háy János szövegéből készített előadáshoz kapcsolódva közösen gondolkodunk és játszunk az idő múlásáról, a generációkat összekötő hidakról, az elengedés nehézségeiről, és arról, mi mindent jelenthet az otthon.
Szkéné Színház: A hisztéria rövid és felkavaró története

Mikó Csaba és Tóth Réka Ágnes szövegével kérdezzük: Mit rejt a hisztéria négyszáz éves kórtörténete? Kiket is kellene diagnosztizálni? Milyen nyomokat hagynak az elnyomók az elnyomott generációkon?
A *-gal jelelölt előadások koprodukciós partnere a Szkéné Színház.


🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem