33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia

Határidő
Érvényes
Pályázhat
egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve jelentkezhettek, ha 2003. szeptember 1. és 2010. augusztus 31. között születtetek, és még nem kezdtétek meg felsőoktatási tanulmányaitokat

33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia


FELHÍVÁS
33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia
(2023/2024-es tanév)

Ifjú feltalálók és tudósjelöltek figyelem!

Te lennél az innovációs élet következő rock sztárja? Esetleg a tudomány a szuperképességed? Vagy csak szimplán Krausz Ferenc, Wigner Jenő talán Gábor Dénes könnyed olvasmányaival kelsz és fekszel? Megvan már az ötleted, hogy mivel vihetnéd előrébb a világot?

Akkor nem is kérdés, hogy itt a helyed a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián (OTIO)! A versenyre egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve jelentkezhettek, ha 2003. szeptember 1. és 2010. augusztus 31. között születtetek, és még nem kezdtétek meg felsőoktatási tanulmányaitokat.

Pályázzatok műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével, akár a határon túlról is. Első lépésként nincs szükség másra, csak egy frappáns tervre és az elhivatottságodra, hogy az ötletből később kézzel fogható eredményt érj el.

Természetesen a kidolgozott ötletetek díjazásban is részesülnek, az első 3 helyezett (összesen 10 pályázó) 200 000-500 000 Ft, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100 000 Ft jutalomra lesz jogosult! Ezen felül a felvételi eljárás során is az első 3 helyezett plusz pontokat is bezsebelhet.
Sőt, azok a diákok, akik a verseny során megcsillogtatják tudásukat, számos nemzetközi versenyen és szakmai utazáson vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (Regeneron ISEF) és még a Nobel-díj átadási ünnepségén is! Így amikor Te mész majd átvenni a kitüntetést, nem először jársz ott.

HOGYAN NEVEZZETEK?
- A kidolgozandó vagy megoldandó feladat, ötlet max. 2 oldalas tervét a www.otio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2023. november 27-én, éjfélig.
- A tervetek tartalmazza a kiválasztott tudományos kutatási vagy fejlesztési témát, a való életben nagyon is létező problémát, a megoldásra irányuló javaslataitokat, az elérendő célt és annak a konkrét megvalósítási módját.
- Továbbá adjátok meg az adataitokat, és a konzulens vagy felkészítő tanár nevét, e-mailcímét és telefonszámát.

MIT FOGADNAK EL?
- A pályázat tervének elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság.
- A döntésről minden esetben 2023. december 15-ig értesítést kapsz.

HOGYAN TOVÁBB?
- Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását egyrészt 2024. április 8-án, éjfélig kell feltöltenetek a www.otio.hu/beadas oldalra. A pályamunkák leírásait szakirodalommal ellátva max. 7 A4-es, gépelt oldal terjedelemben (12 pontos betű, normál sorköz) kell elkészítsétek. Az ábrákat, grafikonokat külön, mellékletként (+max 10 oldal) kell a dolgozatotokba illeszteni. Végső lépésként egy maximálisan 3 perces videót kell feltöltenetek, melyben bemutatkoztok és összefoglaljátok a rojekteteket.
- A 2. forduló során, 2024 első negyed évében a felkért mentorokkal többször egyeztethetsz, márciusában pedig lehetőségetek nyílik szabadalomkutatáson, valamint tudománykommunikációs és üzleti tréningeken részt venni.
- Ha benyújtottad a pályázatodat, a kidolgozás indokolt költségeihez, számlák alapján max. bruttó 50 EFt értékben utólagosan megtérítjük.

MIT ÉRTÉKELNEK?
Az OTIO 2. fordulójában kidolgozott pályaműveket a zsűri az alábbi szempontok alapján értékeli:
- a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;
- a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke;
- az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága;
- az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala; az elkészített eszköz működőképessége;
- a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága;
- az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

A verseny végső értékelésére, döntőjére 2024 májusában kerül sor, a bírálók, illetve a bírálóbizottság által kiválasztott legjobb 20-30 pályázó részvételével, egy kétnapos kiállítás keretében, ahol prezentálnotok kell a munkátokat a zsűrinek, valamint a látogatóknak. A bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket a kiállításra el kell hoznotok. Szállást és étkezést biztosítunk nektek és a felkészítő tanáraitoknak. A kiállítás megkoronázásaként a díjátadó gálaünnepségre a második nap végén sor kerül.
https://www.otio.hu/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem