Civilnegyed 2024

Határidő
Érvényes
Pályázhat
kulturális és civil szervezetek, alkotók, szakmai közösségek

CIVILNEGYED 2024


HOZZ PROGRAMOT
A BARTÓK FESZT’-RE!
Pályázati felhívás kulturális és civil szervezeteknek, alkotóknak, szakmai közösségeknek
Idén első alkalommal nyílt pályázaton keresztül is keressük a Bartók Feszt’ civilnegyedének programjait, hogy a fesztivál még hitelesebb képet adhasson a Bartók-negyed és Budapest innovatív kezdeményezéseiről.

A FESZTIVÁL IDEI TÉMÁJA
A RIZÓMA
A Bartók-negyednek nem titkosak az összetevői. Nem azért működik úgy, ahogy, mert valamilyen különleges, rejtett receptje lenne. Minden eleme közel azonos értékű: ha több a lehetőség, akkor nagyobb a felelősség is, nemcsak a közös ügy sok, de a közösnek gondolt erőforrás és így a lehetőség is.
A Bartók-negyed (kapaszkodjatok meg!) rizomatikus struktúra. A rizóma egy gyökérszerkezet, amelynek rengeteg ága van, és ezek az ágak mind azonos értékűek, miközben kigabalyíthatatlanul fonódnak össze. Olyan struktúra ez, amiben "vagy"-ok helyett "és"-ek vannak, hiszen a rizóma egy folyamatos kölcsönhatás, egyetlen mozdulata is magával húz és gerjeszt számtalan történést, változást, alakulást.
Egyetlen apróság is hat a nagy egészre. Akárcsak itt.

A Bartók-negyed nagyvilági tesz-vesz város, ahol az útjaink keresztezik egymást, és a párhuzamosságainkban is egymás felé törekszünk. Sokan vagyunk sokfélék, s ebben azonosak és közösek. Egy hatalmas összefonódás ágai és bogai, ismerősök meg ismerős ismeretlenek.
Gyere te is, és gabalyodj! Mutasd meg velünk a negyed színeit, ágait és bogait! Pályázz a Bartók Feszt’ civilnegyedébe a rizóma hívószóra reagáló programoddal!
A gabalyodás jegyében bátorítjuk és az értékelésnél pluszponttal jutalmazzuk azokat a projektötleteket, melyek több szereplő kollaborációján alapulnak.
Összesen 2 millió forint értékben támogatjuk innovatív ötleteitek megvalósítását.

A BARTÓK FESZT’-RŐL
Újbuda a Bartók Feszt’-en azt mutatja meg, hogy mit jelent és képvisel a mindennapjainkban a Bartók-negyed. Kapcsolódásokat, kultúrát, ízeket. Helyieket, civileket, szervezeteket, szolgáltatókat, akik együtt gondolkodnak azon, hogy mitől lehet egy városrész szerethető, élhető, otthonos, inspiráló. Éppen ezért a Feszt’ idejére megtöltjük a Szent Gellért teret és a Műegyetem rakpartot mindennel, ami a negyed.
Délelőttre és kora délutánra felépül a civilnegyed, melynek sátraiban ott vannak a WWF, a TASZ, a Valyo és a KÉK mellett azok a helyi csoportok is, akik az országos és budapesti szervezetekkel együtt képviselik az általunk is vallott értékeket. Délutántól pedig olyan zenekarok foglalják el a Bartók és a Béla színpadokat, mint az Analog Balaton, az Ivan & the Parazol vagy a Bohemian Betyars, mindazok, akik azt a tehetséget és szabadságot testesítik meg, amit a negyed alkotói is. Mindeközben összetalálkoznak a zenészek, a helyiek, a szervezetek, a szervezők, a látogatók, az érdeklődők, és épül tovább az a szellemiség, amit a Bartók-negyed jelent.
A Bartók Feszt’ tehát egy napba sűríti össze, hogy milyen az élet itt, nálunk, ahol minden mindennel összefügg és összefut, együtt épül, és végül mindig kisül belőle valami új.
MIKOR? A Bartók Feszt’-re 2024-ben augusztus 31-én kerül sor, a civilnegyed programjai 10 és 18 óra között várják a látogatókat. Idén először már augusztus 30-án, péntek délután 16 és 20 óra között elkezdünk utcazenével és a másnapi fesztivált ünneplőbe öltöztető kreatív workshopokkal hangolódni a Bartók Feszt’-re.
HOL? A Bartók-negyed szívében, a Műegyetem rakparton és a Szent Gellért téren, közvetlenül a BME és a Duna mellett, a 4-es metró kijáratánál rendezzük meg a fesztivált. A civilnegyed pontos helyszínét ezen a térképen láthatod.
MIVEL PÁLYÁZHATSZ?
A pályázatokat az alábbi programtípusokra várjuk:
workshop (gyerekfoglalkozás, kreatív workshop, játék, óriástársas, szabadulószoba, kvíz stb.)
vizuális művészet (helyspecifikus installáció, kiállítás, aszfaltrajz stb.)
előadóművészet (performansz, egyperces színház, táncelőadás, cirkusz, gólyalábas attrakció stb.)
+1 augusztus 30-án: ünnepre hangoló kreatív foglalkozások (maszk-, girland-, lemoshatótetoválás-készítés stb. a másnapi Bartók Feszt’-re)

MIT BIZTOSÍT A FESZTIVÁL?
Anyagi támogatást: a nyertes ötletek megvalósítására összesen 2 000 000 Ft-ot biztosítunk.
Infrastruktúrát: igény szerint 3×3 vagy 6×3 méteres sátrat, székeket, padokat, asztalokat, áramot.
Láthatóságot: a programotok megjelenik a fesztivál offline és online kommunikációjában (honlap, Facebook, Instagram, programfüzet), a helyszínen pedig 15 000 emberhez juttathatjátok el az ügyetek hírét.
Dokumentációt: a programotokról profi fotós fog minimum 5 jó minőségű képet készíteni, amit ti is fel tudtok használni munkátok népszerűsítésére.

A PÁLYÁZATON ELOSZTHATÓ ÖSSZEG, A TÁMOGATÁSOK MÉRTÉKE
A pályázatok támogatására összesen bruttó 2 000 000 Ft áll rendelkezésre.
Az egyes pályázatokra megítélhető támogatás minimális összege bruttó 60 000 Ft, maximális összege bruttó 600 000 Ft.
A pályázat utófinanszírozással működik, így nyertes pályázat esetén az elnyert összeget a teljesítés után, megfelelő dokumentáció leadását követően írjuk jóvá. Indokolt esetben 50% előleg igénylése lehetséges.

A PÁLYÁZATHOZ KAPCSOLÓDÓ HATÁRIDŐK
Benyújtás határideje: 2024. május 28. kedd
Értesítés a pályázat eredményéről: 2024. június 4. kedd
A szerződés megkötése: 2024. június 11.
A megvalósítás dátuma: 2024. augusztus 30. vagy 31.

A PÁLYÁZAT KIÍRÓJA
KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft. (Cg. 01-09-166854, székhely: 1113 Budapest, Zsombolyai utca 4.)
A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK HATÁRIDEJE: 2024. MÁJUS 28.
A leadást követően két munkanapon belül válaszolunk neked, ha sikeresen megkaptuk a pályázatodat, illetve felszólítunk a hiánypótlásra, ha szükséges.

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
a pályázati űrlap helyes kitöltése és leadása
a megvalósíthatóság és az igényes kivitelezés szempontjainak érvényesítése
újszerűség a témájában vagy a megvalósítás módjában
vizuális művészeti projektek esetén a fenntartható anyaghasználat, a fesztivál ideiglenes jellegével arányos, könnyen építhető-bontható szerkezet
megalapozott költségvetés
reagálás a fesztivál hívószavára, témájára.
Pluszponttal jutalmazzuk, ha programod több szereplő kollaborációján alapul, ha több generációt összeköt, kiemelten az ifjúsági és a 60+ közösséget, valamint preferáljuk a költséghatékony és környezettudatos megoldásokat!
A pályázati terv elkészítésénél mindenképpen vedd figyelembe az időjárás viszontagságait is, valamint azt, hogy az elkészült mű sem balesetveszélyes, sem pedig egészségkárosító hatású nem lehet!
A Bartók Feszt’ két színpadán a nap nagyobb részében jobbnál jobb zenekarok lépnek fel, így az ideális programot nem lehetetleníti el a fesztiválos alapzaj.

EREDMÉNYHIRDETÉS
A pályázat eredményéről a zsűri döntését követően minden pályázót - az űrlapon megadott e-mailcímen - legkésőbb 2024. június 4-éig értesítünk. A nyertes pályázók pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy nevüket és a pályázatuk rövid leírását a KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft. a rendelkezésére álló médiafelületeken (pl. honlap, Facebook-oldal) közzétegye.

SZERZŐDÉSKÖTÉS ÉS MEGVALÓSÍTÁS
A nyertes pályázókkal a KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft. 2024. június 11. napjáig szerződést köt. A mindkét fél által aláírt megállapodás a megítélt támogatási összeg felhasználásának feltétele.
A pályázónak a fesztivált követően 8 napon belül szöveges beszámolót és fotódokumentációt kell készítenie, és azt elektronikusan elküldenie a bartokfeszt@gmail.com e-mailcímre. A beszámolóban ki kell térnie a tevékenység megvalósításának részleteire, az elért eredményekre és a megszerzett tapasztalatokra. A tevékenységről legalább három alátámasztó fotót szükséges készíteni, melyeket a beszámoló mellé kell csatolni.

NEM TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK
politikai szervezeteket közvetve vagy közvetlenül támogató;
kimondottan gazdasági hasznot eredményező tevékenységek.

VAN BÁRMI KÉRDÉSED?
Keress minket a bartokfeszt@gmail.com e-mailcímen.
https://www.bartokfeszt.hu/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem