DECODE - The Space for ARTHITECTURE 2022 díj

Határidő
Érvényes
Kategória
Díj
Pályázhat
minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész)

DECODE - The Space for ARTHITECTURE 2022 díj


Október 20-án, csütörtökön déli 12 óráig kell regisztrálni és 24-én, hétfőn déli 12 óráig lehet pályázni a DECODE - The Space for ARTHITECTURE 2022 díjra, melynek összdíjazása nettó 2,1 millió forint. A fődíjjal egy egyedi tervezésű díjtárgy, Zalavári Fruzsina alkotása is társul.

A DECODE Díj egy egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára. Célja, hogy szorosabbra fűzze a társművészeti ágak közti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal a z értékteremtésre.

A díjat 2018-ban alapította a BORD Építész Stúdió, melyet 2022-ben ötödik alkalommal hirdet meg a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány égisze alatt.

Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész).

A zsűri a fent megadott kategóriánként maximum 3 díjazandót és egy Spotlight különdíjast jelöl meg. Mindkét kategóriában egy-egy fődíjat és két ígéretes díjat osztanak ki. A fődíj értéke 750 000 forint, az ígéretes díjat pedig egyenként 150 000 forinttal dotálják. A Spotlight különdíjat kategóriától függetlenül, a társadalmat szolgáló, azt előmozdító kreatív alkotások elismeréseként ítélik oda.

A kiíró csapatok pályázatát is befogadja, kimondottan üdvözli, ha a két pályázati kategóriából vegyes csapatok állnak össze és együtt indulnak. Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriába nevezhető.
A pályázat témájával kapcsolatos kérdéseket külön e-mail-ben, szintén a decode@bordstudio.hu címre várják, tárgyként "kérdés" megjelöléssel. A kérdések beküldésének határideje 2022. szeptember 20.

Regisztrálni október 20-án déli 12 óráig kell a decode@bordstudio.hu e-mailcímen, a pályázatokat október 24-én déli 12 óráig lehet a regisztrációra érkező válasz-emailben ismertetett feltöltési útmutató szerint leadni.

Idemásolom a Képző- és alkalmazott művészekre vonatkozó kiírási részt, de kérem a csatolt pályázati anyagot teljes egészében olvassák el!

B, VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK KATEGÓRIÁJÁBAN a pályázók feladata egy tetszőleges hely (konkrét, fiktív, elvont, metaforikus) szellemisége által inspirált, a történetet középpontba állító saját alkotás, helyspecifikus beavatkozás (akár konkrét épületen) létrehozása, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás.

A pályázatra benyújtandó:
- az alkotás illetve a koncepciót alátámasztó történetet prezentációja, amely bemutatja, hogyan transzformálódik a történet, egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv, például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!
- Amennyiben a prezentáció hangot, narrációt is tartalmaz, felirat biztosítása szükséges.
- Amennyiben a prezentáció zenét tartalmaz, a pályázónak kell biztosítani annak felhasználhatóságát és megoszthatóságát (pl.: jogdíj mentességét, vagy az alkotók feltüntetését stb.)
- Amennyiben a prezentációban írott szöveg szerepel, ennek terjedelme összesen max. 250 szó lehet és ütemezése az olvashatóság figyelembevételével kell, hogy történjen. A szöveg nyelve magyar vagy angol lehet. - A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is, amelyet a díjazottaknak lehetőségük lesz kiállítani (a kiállítótér adottságait és korlátait figyelembe véve). Ennek installálásáról és/vagy tárolásáról az alkotóval egyeztetve hozunk majd döntést.
- az alkotáshoz kapcsolódó rövid, szöveges statement megfogalmazása a zsűri részére, a koncepció és a pályázati háttér összefoglalásaként. Max. 2.500 karakter terjedelemben, magyar vagy angol nyelven, .docx vagy .pdf formátumban.

A beadott pályázati műveket szakmai zsűri bírálja el, és választja ki a kiállítandó építészeti és vizuális és alkalmazott művészetek témában részéről legígéretesebbnek tartott alkotásokat és a díjazottakat.

A szakmai zsűri tagjai:
- Bordás Péter, BORD Építész Stúdió alapítója és tulajdonosa, alapító, zsűrielnök
- Dr. Szabó Levente, DLA, Ybl-, Pro Architectura- és Prima-díjas építész, a BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára
Dr. Anthony Gall,
file:///C:/Users/Klaudia/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/Content.Outlook/8YH64L66/Decode-dij-palyazati-dokumentacio_2022_4.pdf

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem