Formáld Te is a jövőt!

Határidő
Érvényes
Pályázhat
Jelentkezz - egyedül vagy párban, - ha a 11-12. évfolyamon tanulsz, - érdekelnek a jövő csúcstechnológiái, - okosan érvelsz és szeretnél meggyőzni másokat

Formáld Te is a jövőt!


Mesterséges intelligencia, agy-számítógép interfész, vagy kvantum-számítástechnika? A Naprendszer gyarmatosítása, búcsú a szénhidrogénektől, esetleg leszámolás az öregedéssel? Melyik technológiára kellene az emberiségnek összpontosítania az erőfeszítéseit a következő 15-20 évben?

Most a Te érveidre vagyunk kíváncsiak!
Jelentkezz, mert
- a legjobb magyar tudósok fognak mentorálni;
- megismerhetsz hasonló érdeklődésű fiatalokat az egész országból;
- a legjobbak saját maguk mondhatják el érveiket egy tudományos konferencián;
- a fődíj 100 ezer forint készpénz!
Jelentkezz
- egyedül vagy párban,
- ha a 11-12. évfolyamon tanulsz,
- érdekelnek a jövő csúcstechnológiái,
- okosan érvelsz és szeretnél meggyőzni másokat
arról, hogy miért az általad választott technológia fejlesztése lenne a legfontosabb a következő hat közül:

Egyre gyorsabb számítógépek. Minden technológiai fejlődés alapja a számítógépek örökösen növekvő teljesítménye. Ha itt megreked a fejlődés, az minden más területre hatással van.

Emberi szintű mesterséges intelligencia. A gépi intelligencia már ma is olyan dolgokra képes, ami még néhány évvel ezelőtt is science fictionnek tűnt, ha pedig eléri az emberi szintet, az olyan forradalmi változásokhoz vezet, amire az ipari forradalom kezdete óta nem volt példa.

Agy-számítógép interfész. Az agy és a számítógép között közvetlen kapcsolatot teremtő interfésznek köszönhetően lehetővé válhat bármilyen valódi vagy mesterséges érzékszervi tapasztalat letöltése, megosztása, rögzítése és visszajátszása, és ki tudja, talán még gondolatok átadása is.

Más égitestek meghódítása. A Naprendszer meghódítása páratlan módon gazdagítaná az emberi tudást és kultúrát, ha pedig tartósan megvetjük a lábunkat egy másik égitesten, azzal növelhetjük az esélyeinket a túlélésre, bármilyen katasztrófa sújtsa is a Földet.

Az öregedés megállítása. Az öregedés felel minden olyan halálozásért, ami nagyobb valószínűséggel következik be idősebb korban, mint egy fiatalabb ember esetében. Ha az öregedés nem lenne, nagyjából 500 évig élhetnénk.

Leszámolás a fosszilis tüzelőanyagokkal. Az elmúlt évszázadok páratlan fejlődésének ára a szénhidrogének elégetéséből fakadó környezetszennyezés és globális felmelegedés. Olyannak kell megőriznünk a világunkat, amiben érdemes élni.

MIT KELL TENNED?
1. Írj egy egy-másfél oldalas esszét, amelyben az általad választott technológia mellett érvelsz. A lényeg az, hogy Te miért éppen azt tartod a legfontosabbnak, de az is fontos, hogy tisztában légy a tudományos és mérnöki kihívásokkal. A beküldés határideje szeptember 29., de ne halogasd az utolsó pillanatig, hagyj magadnak időt a gondolkodásra!

2. A legjobb dolgozatok szerzőit összekapcsoljuk az adott téma vezető magyar kutatóival, és októberben az ő mentorálásukkal készíthetnek egy egy-két perces videót, amelyben bemutatják a választott technológia jövőjét. A mentorokból álló zsűri ezután kiválasztja a legjobb videókat, amelyek szerzői meghívást kapnak a döntőre.

3. A döntősök találkozhatnak mentoraikkal, december elején pedig élőben mutathatják be gondolataikat egy tudományos konferencián, ahol sor kerül az eredményhirdetésre is.
https://prometheusztarsasag.hu/palyazat

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem