Journalism Partnerships

Határidő
Érvényes
Kategória
Média
Pályázhat
egyéni szervezet és konzorcium

Journalism Partnerships


Megjelent a Kreatív Európa szektorközi ágának Journalism Partnerships című pályázati felhívása.

2022. december 8-tól lehet pályázatokat benyújtani az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség 2023-as NEWS-Journalism Partnerships (CREA-CROSS-2023-JOURPART) pályázati felhívására.
A Journalism Partnerships harmadik pályázati felehívásával a Bizottság továbbra is támogatja a hírmédia-ágazat ellenálló képességét. Ebben az évben a finanszírozás köre egy második akcióval bővült, a költségvetés pedig 10 millió euróra emelkedett.
Az idei felhívás két akcióból áll:
- Collaborations, amely a médiumok közötti együttműködést hivatott elősegíteni,
- és Pluralism, amely a médiapluralizmust, és a demokrácia és polgári részvétel szempontjából különösen fontos médiumok támogatását célozza

Első akció: Collaborations
A költségvetés fele a korábbi felhívások logikáját követi, és támogatja az európai hírmédia-szervezetek határokon átnyúló együttműködését, az üzleti modell átalakítását és a teljes szerkesztői függetlenséggel megvalósuló újságírói projekteket. A konzorciumok választhatnak, hogy vagy egy hírmédia szektorra (rádió, TV, digitális média, nyomtatott sajtó, magazin stb.) és/vagy egy adott újságírói műfajra összpontosítanak. A projekteknek erősíteniük kell az együttműködést, és például a műszaki és szerkesztői szabványok kidolgozására, az új üzleti modellek tesztelésére, az új típusú hírszerkesztőségi és az újságírói formátumok kipróbálására, valamint a bevált gyakorlatok megosztására (például képzések és rendezvények révén) kell összpontosítaniuk. Végső soron a projekteknek más piaci szereplők, köztük a kis médiumok számára is előnyösnek kell lenniük. A javasolt tevékenységeket egyértelműen be kell mutatni, meg kell indokolni, és ezeknek a kiválasztott ágazat(ok) igényein kell alapulniuk.
- A konzorciumok legalább 3, a Kreatív Európa Programban részes országban bejegyzett partnerből kell, hogy álljanak.
- A projektek költségeinek 80%-át az EU finanszírozza, az egyedi támogatás maximális összege 2 millió euró.
- Minden projektnek 24 hónapig kell tartania.

Második akció: Pluralism
Újdonságként a költségvetés másik felét az olyan, a demokrácia és a polgári részvétel szempontjából különösen fontos médiumoknak támogatást nyújtó szervezetekre fordítják, mint a:
- helyi és regionális média,
- független és oknyomozó újságírás,
- közérdekű híreket/közszolgálati újságírást szolgáltató szervezetek, például közösségi, jogi és civil újságírás és média, vagy a médiával kapcsolatos átláthatóságot növelő hírek.
Ezzel a Bizottság meg kívánja erősíteni az olyan médiaműfajokat, mint a helyi és regionális média, a közösségi média és az oknyomozó újságírás, amelyek különösen kedvezőtlen gazdasági feltételekkel szembesülnek.

A támogatások mellett a projektek képzéseket és/vagy egyéb olyan intézkedéseket is kidolgozhatnak, amelyek a választott ágazat(ok) javát szolgálják, mint például a deontológiai szabványok, kritériumok és indikátorok kidolgozása a támogatás keretein belül stb.
- A pályázatokat egyéni szervezet és konzorcium is (pl.: nonprofit szervezetek, de nem kizárólagosan) benyújthatja.
- Az EU a projektek költségeinek 90%-át finanszírozza, az egyedi támogatás maximális összege 3 millió euró.
- Minden projektnek 24 hónapig kell tartania.

Pályázati határidő mindkét felhívás esetén: 2023. április 27. 17:00 (CET)

A pályázattal kapcsolatos további információk elérhetőek a Funding & Tender opportunities oldalán.
https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/docs/2021-2027/crea/wp-call/2023/call-fiche_crea-cross-2023-jourpart_en.pdf
Forrás: Kreatív Európa Iroda

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem