Képzőművészeti pályázat

Határidő
Érvényes
Pályázhat
művészek

Képzőművészeti pályázat


A Budai Szent Imre Plébánia és a Szent Imre Alapítvány képzőművészeti pályázatot hirdet a plébánia megalapításának 100. évfordulója alkalmából Árpád-házi Szent Imre herceg egész alakos ábrázolására.

Pályázati kiírás
Árpád-házi Szent Imre herceg életéről igen kevés adat áll rendelkezésre, e tény amennyire megnehezíti, épp annyira meg is könnyíti az alkotó rajzeszközét. A történettudomány az Imre herceget meghatározó jellemzőkben egyetért: imádságos lelkület, tisztaság, lelki, értelmi, fizikai készség az uralkodó szerepre Szent István utódjaként.
Jelen kiírással a centenáriumára emlékező plébánia szeretne lehetőséget teremteni a kortárs alkotóknak, hogy - a herceg életének, attribútumainak áttekintése után - papírra/vászonra fogalmazzák a bennük kialakult egyéniség alakját.
Ennek során az alábbi szempontokat kérjük figyelembe venni:
- legyen megfelelő szintű, képzőművészeti és technikai értékkel bíró, szabadkézi alkotás,
- tartózkodjon az idealizált ábrázolástól,
- ábrázolásmódját több generáció is eséllyel fogadhassa el,
- a pályamű stílusa nem szükségszerűen figuratív, a portré műfaja szabadon értelmezhető - sem az arc, sem az alak/öltözet elképzelt vonásainak kidolgozása nem elvárt, sőt; az alkotó választhat jelzés-, avagy foltszerű ábrázolási módot is,
- készülhet bármely technikával (olaj, tempera, akvarell, grafika etc.), amely nyomdai sokszorosításra alkalmas,
- lehet színes vagy monochrome,
- egy alkotó több alkotással is pályázhat,
- a pályaművek méretét a pályázó határozza meg.

A pályaművek beküldése
Az eredeti művet csak a díjazott alkotás esetében kérjük átadni. Az értékeléshez beadandó anyag: A/4-es méretű, kartonra nyomtatott, nagy felbontású kópia, mely csak a portrét (és az esetlegesen hozzá tartozó hátteret) láttatja - keret, állvány, fal etc. nélkül.
A pályamunkát a Budai Szent Imre Plébánia címére zárt tasakban/borítékban kérjük eljuttatni: 1114 Budapest, Himfy utca 9. Jól láthatóan ráírva: Szent Imre-pályázat.
A küldeményt tartalma:
1. a pályamű,
2. a mű leírása (eredeti méret, alapanyag, alkalmazott technika, esetleg az alkotó indíttatása, a kifejezésmódról való gondolatai)
3. valamint lezárt, kívül jelöletlen borítékban az alkotó neve, címe, telefonszáma és a nevezési díj befizetéséről szóló banki bizonylat/csekk.
E 3. tétel rendeltetése: munkatársunk a beérkezéskor minden pályaműről eltávolítja a feladót - a zsűri tagjai csak egy kódot látnak majd,
a pályázó adatait csak a döntés után, az addig jelöletlen boríték (a 3. tétel) felbontásakor ismerik meg.

Értékelés és díjazás
A beérkezett alkotások közül szakmai zsűri választja ki a legjobb alkotást.
A zsűri tagjai:
Makovecz Anna festőművész
Jovián György festőművész
Kovács-Gombos Gábor festőművész

Kiíró a kiválasztott alkotás készítőjének bruttó 300 000 Ft díjat ajánl fel, melyet a számviteli szabályokkal összhangban, a döntés utáni szerződéskötést követően, 8 banki nap határidővel utal át a díjazottnak. Ezáltal - külön rendelkezés nélkül - jogosultságot nyer az alkotás kizárólagos használatára. Amennyiben egyetlen pályamunkát sem tart megfelelőnek, kiíró fenntartja a jogot, hogy a pályázatot eredménytelennek minősítse.

Időpontok és értesítési felület
A pályázat kiírásának időpontja 2023. 12. 01.
A pályaművek beérkezésének határideje: 2024. 03. 08.
Tájékoztatás és eredményhirdetés: 2024. 04. 02. a https://szentimre.hu/szent-imre-portre-palyazat/ oldalon.
E dátum a díjazottal való kapcsolatfelvétel időpontja is.

Nevezési díj:
3000 Ft/alkotás, vissza nem térítendő díj, melyet a plébánia Szent Imre Alapítványának bankszámlájára kérünk átutalni: OTP Bank: 11711034-20422158. Megjegyzésben: Szent Imre-pályázat.

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem