KisVÁROS program

Határidő
Érvényes
Pályázhat
Olyan közösségi vezetők jelentkezését várjuk, akiknek nem csak a közösségük jövőjét illetően vannak elképzeléseik és elköteleződésük, hanem az ahhoz vezető útról és az azon járó csapatról is

KisVÁROS program

Érdemes
maradni!

Célunk a kisvárosokban élő és dolgozó közösségi emberek megerősítése, akik szellemi közeget teremtve, helyi erőforrások mozgósításával valósítják meg az ott élők elképzeléseit.

A CSELEKVŐKET TÁMOGATJUK
A változás helyben kezdődik. Hiszünk a jó példákban, a közös cselekvés erejében és a tenni akarásban. A minket körülvevő tehetetlenségben és megosztottságban szükségünk van olyan kezdeményező egyénekre, akik helyben tudnak és akarnak cselekedni egy szolidárisabb, nyitottabb közösségért. A KisVÁROS program olyan közösségi vezetőket támogat, anyagilag és szakmailag, akik saját közösségükben hatnak. Ha Te is közéjük tartozol, van egy ügyed, csatlakozz hozzánk!

MI A KISVÁROS PROGRAM?
Célunk a kisvárosokban élő és dolgozó közösségi emberek megerősítése, akik szellemi közeget teremtve, helyi erőforrások mozgósításával valósítják meg az ott élők elképzeléseit.
Olyan programokkal dolgozunk, amelyek
- fontosak a helyi embereknek,
- megmutatják, hogy képesek a saját ügyeiket a kezükbe venni,
- közös értékek erősödnek általa mint a kreatív kapacitás, az autonómia, vagy a megújulás képessége.
Ennek érdekében 3 évre szóló pénzügyi és szakmai támogatást nyújtunk azoknak, akik eredményesen pályáznak.

Ez egy fejlesztő támogatás, nem általános célú. Helyi szervezetekben megvalósuló, a helyi közösség összefogását, ügyeinek támogatását szervező, fejlesztő programok megvalósításához szeretnénk hozzájárulni két szálon: szakmai együttműködéssel és kíséréssel, valamint pénzügyi támogatással.

- Szakmai támogatásunk célja adott: úgy támogatni a helyi vezetőket és csoportjaikat, hogy megerősödjenek helyi szerepükben, működésükben megjelenjen támogató, helyi forrásokat allokáló funkció. A szakmai támogatás iránya kettős. A vezetői képességek és a szakmai kapcsolati háló megerősítése mellett foglalkozunk a helyi erőforrásokkal, a valós helyi szükségletek azonosításával és forrásokat mozdítunk érdekükben.
- Pénzügyi támogatásunk kerete 4,5 millió Ft, melyet 3 egymást követő évben csökkenő mértékben vehetnek igénybe. A pénzügyi támogatás felhasználása a GYSZA részéről - a továbbosztástól eltekintve - nyitott, korlátot elsősorban szakmai szempontok szabhatnak a későbbiekben.

MIÉRT PONT KISVÁROSOK?
Vannak globális jelenségek, melyekre csak lokálisan lehetünk hatással: információhiány, elszigetelődés, feszültség, az együttműködés hiánya, félelem, közöny, elidegenedés stb. Hagyományosan a kisvárosok jobban ki vannak téve a negatív társadalmi tendenciák lecsapódásának, mint a nagyok, de tagoltabb kapcsolatrendszerük és több alternatívájuk van a társadalmi kihívások helyi válaszainak kidolgozásához, mint a falvaknak vagy a nagyvárosoknak:
- nem laknak benne sokkal többen mint 20 ezer fő, városi rangja van, vannak központi funkciói a közösség felé és a kisvárosi lét mint kulturális állapot megfogalmazódik a településen élőkben;
- valódi potenciállal rendelkeznek a közösségükért valóban elkötelezett helyi vezetők személyében, hiszen a kötődés erős érzés, mobilizálja az egyéneket és a csoportokat, hogy közösségükért tegyenek;
- a helyi közösségnek működőképes intézményeik vannak, így könnyebben mozgósítható a helyi intellektuális kapacitás;
- léteznek helyi hősök, akik hagyományosan szerepet vállalnak az emberek életének jobbá tételében, ők valódiak és megszólíthatók a közösség ügyeiben.

KIKNEK AJÁNLJUK?
Olyan közösségi vezetők jelentkezését várjuk, akiknek nem csak a közösségük jövőjét illetően vannak elképzeléseik és elköteleződésük, hanem az ahhoz vezető útról és az azon járó csapatról is. Akik szívesen gondolkodnak elképzeléseikről, terveikről másokkal, akik nyitottak a tanulásra és új tapasztalatok szerzésére. Akik kisvárosban élnek és közösségben gondolkodnak. Jól ismerik a településüket, van elképzelésük annak fejlesztéséről. Ismernek másokat helyben, de szívesen vennének új, településen kívüli kapcsolatokat is. Cselekvők és nyitottak a változásra, bátrak, de nem vakmerők.

MI A GYSZA SZEREPE?
Támogató szervezetként közösségek létrehozását és fejlesztését támogatjuk szakértelmünkkel és pénzzel. Hiszünk abban, hogy a közösségi vezetőknek jelentős szerepe van a saját és az ott élők környezetének jobbá tételében. Fontos, hogy a vezetőnek ne csak az adott közösség jövőjét illetően legyen elképzelése és elköteleződése, hanem az ahhoz vezető útról és az azon járó csapatról is. Ez a mi beavatkozásunk terepe. Kapcsolatainkkal, eszköztárunkkal, tudásunkkal szeretnénk teret és jövőt biztosítani a kisvárosokban élők kezdeményezéseknek.

JELENTKEZÉS MÓDJA
A közösségi vezetők kiválasztása két körben történik. Az első körben az értékelők az írásos pályázatok ("JELENTKEZÉS" gombra kattintva elérhető űrlap) alapján kiválasztják azokat, akikkel a következő körben egy online vagy személyes találkozó alkalmával megismerkednek. A beszélgetést követően a szakmai tervet beadó pályázók közül kerül kiválasztásra június végéig a program 6 támogatottja.

Jelentkezési határidő: május 19. vasárnap
https://gy-sz.hu/kisvaros/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem