Közösségi kert - Országbíró utca 14.

Határidő
Érvényes
Kategória
Mezőgazdaság
Pályázhat
az a nagykorú, XIII. kerületi állandó lakcímmel rendelkező lakos indulhat, aki még nem rendelkezik XIII. kerületi közösségi kertben parcella bérleti szerződéssel

Közösségi kert - Országbíró utca 14.

Pályázati felhívás
2024.
A XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. pályázatot ír ki a XIII. kerületi lakosság részére az Országbíró utca 14. szám alatti telken kialakítandó közösségi kert parcelláinak kiosztására.
A pályázat célja, hogy a közterületeken lévő zöldfelületek gondozásával a lakóközösségek számára aktív zöldterületi tevékenységre és ezzel a kerület szépítésére módot adjon, a lakókat a szabadidő aktív és egészséges eltöltésére ösztönözze a közterületi kertészkedés révén. Ezzel együtt cél továbbá, hogy a közösségen belüli szociális kohéziót és a lokálpatriotizmust erősítse, emellett növelje a közösségi területek épségben történő megóvására való igényt és az ebben való aktív közreműködést.
A nyugaton már elterjedt "community gardening" (közösségi kertek) alapvető célja, hogy egy közösség tagjai lakóhelyük közvetlen közelében termeszthessenek növényeket. A közösségi kertre 2023. óta már a XIII. kerületben is van jól működő példa a Kárpát utcában.
Újonnan létesülő közösségi kertünkbe az Országbíró utca 14. alatti ingatlanra olyan lakosok jelentkezését várjuk, akik felelősségteljesen és lelkiismeretesen gondoznák a rájuk bízott kertrészt, egy összetartó és példamutató kertészközösség tagjaként képesek és hajlandók részt venni a kertgondozásban.
A közösségi kertekben lehet termeszteni virágot vagy akár zöldséget, fűszereket. A saját termények nemcsak büszkeséggel töltik el az embert, hanem az élelmiszer-önellátásra való törekvésben is segítséget nyújt. A közösségi kertekben termelt élelmiszer nem csak olcsóbb, de egészségesebb is, mint a boltból vásárolt, külföldről szállított élelmiszerek. A teljes élelmiszer-önellátás természetesen nem lehet cél, de a közösségi kertben termesztett haszonnövényekkel megtehetjük az első lépéseket az ökotudatos életvezetés felé.
A sikeresen pályázók egy parcella 2025. december 31-ig nyerik el a kerthasználat jogát, amelyekben zöldségeket és virágokat termeszthetnek és egy aktív, ökotudatos közösségben tevékenykedhetnek. A kerthasználat joga a későbbiekben a feltételek teljesítése esetén újabb pályázati kiírásig hosszabbítható.

1. A pályázat célja:
- a lakossági közösségek aktivitásának, lakóhelyükhöz kötődésének erősítése,
- a klímatudatos és az ökologikus zöldfelület gazdálkodás szemléletének erősítése,
- a lakókörnyezet szépítése,
- a megállapodásban rögzített parcella rendszeres ápolása, gondozása, ami a növénytelepítéseken túl jellemzően öntözésből, gyommentesítésből, valamint a kerti és egyéb hulladékok összegyűjtéséből áll.

2. Pályázati feltételek:
A pályázaton az a nagykorú, XIII. kerületi állandó lakcímmel rendelkező lakos indulhat, aki még nem rendelkezik XIII. kerületi közösségi kertben parcella bérleti szerződéssel. Az egy lakcímen lakók (egy család) egy parcella bérlésére jogosultak.

3. A pályázathoz kapcsolódó határidők:
A pályázat meghirdetése: 2024. július 3.
A pályázat benyújtásának határideje: 2024. július 23.
A pályázatok elbírálása és a használati megállapodás megkötésének határideje: 2024. augusztus 22.

4. A pályázat benyújtásának módja és helye:
Elektronikus úton a kornyezet@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címen.
Személyesen a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Központi Ügyfélszolgálati Irodáiban (Lehel Csarnok - Galériaszint, Budapest, Váci út 9-15. és Béke utca 65.).

5. A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok:
- Hiánytalanul kitöltött, aláírt adatlap (pdf formátumban), amely átvehető a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Központi Ügyfélszolgálati Irodájában vagy letölthető a Közszolgáltató Zrt. honlapjáról a Pályázatok menüpontban (link: https://kozszolgaltato.bp13.hu/tevekenysegeink/palyazatok/) a pályázat benyújtásának időszakbában,
- Melléklet: esetlegesen motivációs levél, a vállalt vezetési, szervezési feladatok, a tervezett projekt rövid összefoglalása.
Hiánypótlásra nincs lehetőség, ezért kérjük, figyeljenek a leadandó anyag megfelelő formátumára és dokumentumaira.
További információ a kornyezet@kozszolgaltato.bp13.hu e-mailcímen vagy a +36-1/412- 3340-as telefonszámon kérhető.
Az időben beérkezett jelentkezési lapok beadói közül - amennyiben a pályázók száma meghaladja a szabad helyek számát - sorsolással választjuk ki a közösségi kert nyertes kertészeit.
Az eredményről a jelentkezési lapon megadott e-mail-címen keresztül tájékoztatjuk a pályázókat.


🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem