LIFE Program

Határidő
Folyamatos
Érvényes
Kategória
Közművelődés
Pályázhat
A pályázatok valamennyi jogi személy előtt nyitva állnak, pl. nemzeti parkok, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, startupok, önkormányzatok, egyetemek, kutatóintézetek, civil szervezetek, közszolgáltatást nyújtó állami intézmények, stb.

LIFE Program


Az Európai Unió LIFE Programjának (*a programról további részletek alább) 2024-es pályázati csomagja április 18-án került meghirdetésre összesen 571 millió EUR keretösszegben, amelyekre a pályázatok benyújtási határideje szeptember közepére tehető.
Az újonnan megjelent 32 pályázati felhívás sokféle témában és projekt típus számára kínál lehetőséget.
További részletek itt: https://mailchi.mp/cf9e3b4e3597/rendkvli-hrlevl-32-j-plyzati-felhvs
32 új pályázati felhívás!
2024-es új pályázati lehetőségek környezet-és természetvédelemi témájú projektek számára! Az Európai Unió LIFE Programjának* (a programról további részletek alább) 2024-es pályázati csomagja április 18-án került meghirdetésre összesen 571 millió euró keretösszegben, amelyekre a pályázatok benyújtási határideje szeptember közepére tehető.
A megjelent 32 új felhívás többek között lehetőséget ad olyan
- hagyományos projektek benyújtására, amelyek a Program egyedi célkitűzéseinek elérésére (természetvédelem, körforgásos gazdaság, éghajlatváltozás mérséklése, megújuló energián alapuló gazdaság), innovatív technikák, módszerek és megközelítések kidolgozására, bemutatására és előmozdítására irányulnak; illetve amelyek hozzájárulnak a tudásbázis kialakításához és a legjobb gyakorlatok alkalmazásához.
- stratégiai projektek pályázására, amelyek támogatják a tagállamok hatóságai által kidolgozott környezetvédelmi vagy éghajlati stratégiák/cselekvési tervek regionális, többrégiós, nemzeti vagy transznacionális szintű végrehajtását, amelyet a konkrét környezetvédelmi, éghajlati vagy energiaügyi uniós jogszabályok vagy politikák írnak elő (a stratégia/cselekvési tervért felelős hatóság a konzorcium része kell, hogy legyen, lehetőség szerint koordinátorként).
- projektek kidolgozására, amelyek támogatják egy stratégiai projekt előkészítését, vagy egy hagyományos projekt megvalósításához szükséges kapacitásépítést; valamint olyan projektek társfinanszírozására is van lehetőség, amelyek a LIFE program, vagy egyéb uniós programok által finanszírozott projektekből származó eredmények továbbfejlesztését vagy megismétlésének előkészítését célozzák.
- pályázatoknak (coordination and support actions), amelyek a megújuló energiára való átállásra, a piaci korlátok áttörése által az energiahatékonyság növelésére összpontosítanak, többek között kapacitásépítés, információ- és tudásterjesztés, valamint figyelemfelkeltés révén; valamint pilot projektek benyújtására a "New European Bauhaus" keretében, hogy azonosítsanak és kezeljenek néhány olyan kulcsfontosságú kihívást, amelyek elősegítik Európa átalakulását az első klímasemleges kontinenssé, a jobb terek kialakítása érdekében, ahol a forma nemcsak a funkciót követi, mint például a történelmi Bauhaus mozgalomban, hanem hozzájárul a bolygó erőforrásainak megőrzéséhez is.
- nonprofit szervezetek működésének támogatására, amelyek részt vesznek az uniós jogszabályok és politikák kidolgozásában, végrehajtásában és érvényesítésében, és amelyek elsősorban a környezetvédelem vagy az éghajlatváltozás területén tevékenykednek, beleértve az energiaátállást is (az erre a felhívásra jelentkezőknek a LIFE-2024-NGO-OG-FPA felhívásra is jelentkezniük kell, illetve alá kell írniuk a LIFE 2024 Működési Keretmegállapodást /LIFE 2024 Operating Grant Framework Partnership Agreements (FPA OG)/).
- projektek benyújtására, amelyek regionális vagy országos segítő struktúrákat hoznak létre és működtetnek (pl. egyablakos ügyintézés), hogy felgyorsítsák a felújítási hullámot a közszférában (pl. irodaházak, szociális lakások, iskolák, szabadidős létesítmények stb.), a hatóságok átfogó, mindenre kiterjedő szolgáltatás nyújtása által (a műszaki, pénzügyi és jogi tanácsadástól, a beszerzésig és a munkák minőségbiztosításáig).
- olyan projektek kidolgozására, amelyek technikai támogatást nyújtanak önkormányzatoknak rövid és középtávú CET-terveik és stratégiáik megvalósítására és végrehajtására, az azokhoz szükséges kapacitások kiépítésével (műszaki, jogi, pénzügyi, adminisztratív és társadalmi innovációs készségek építése és növelése az önkormányzatok körében).
- projektekkel való pályázásra, amelyek a meglévő távhőrendszerek üzemeltetői/tulajdonosai számára biztosítja a szükséges műszaki támogatást a meglévő távhőrendszerek tüzelőanyag-átváltására vonatkozó beruházási tervek elkészítéséhez, hogy megfeleljenek az energiahatékonyságról szóló rendeletben meghatározott "hatékony távfűtés és távhűtés" kritériumainak (Energy Efficiency Directive - "efficient district heating and cooling"). Ez magában foglalhatja a meglévő távfűtési és távhűtési hálózatok bővítését, feltéve, hogy azok teljes mértékben alacsony hőmérsékletű megújuló energián vagy hulladékhőn alapulnak; valamint olyan projekteket, amelyek az önkormányzatokkal vagy az érintett kulcsfontosságú érdekelt felekkel az új távfűtési és/vagy távhűtési hálózatokra vonatkozó beruházási tervek kidolgozására vonatkoznak, feltéve, hogy azok teljes mértékben alacsony hőmérsékletű megújuló energián vagy hulladékhőn alapulnak.
- projekteket, amelyek innovatív, testre szabott, piacorientált finanszírozási rendszereket hoznak létre, amelyek a fenntartható energiával kapcsolatos beruházások magánfinanszírozását ösztönzik, és határozottan és egyértelműen az energiahatékonyságra helyezik a hangsúlyt.

A felhívások további részleteit és a pályázás konkrét feltételeit az adott felhívás tartalmazza, amelyek a Funding and Tender Portalon érhetőek el. A pályázatok valamennyi jogi személy előtt nyitva állnak, pl. nemzeti parkok, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, startupok, önkormányzatok, egyetemek, kutatóintézetek, civil szervezetek, közszolgáltatást nyújtó állami intézmények, stb. A projektek társfinanszírozási mértéke 60-95%-ig terjedhet.

A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda a "LIFE - Enhanced Capacity Building in Hungary" (LIFE HUNCAPBUILD22) hároméves projektjének részeként a megjelent felhívásokkal kapcsolatban májusban tartja magyar nyelvű Információs Napját Budapesten, amelyről további részleteket hamarosan közzé tesszük weboldalunkon (www.mfoi.org), hírlevelünkben, valamint közösségi média felületeinken (https://www.linkedin.com/company/mfoi; https://www.facebook.com/mfoi.advisory)

A projekttel kapcsolatban bővebb információ a https://mfoi.org/life-kapacitasepitesi-projekt/ weboldalon érhető el.

Bármely, a LIFE Programmal kapcsolatos kérdés esetén írjanak nekünk a life@mfoi.org e-mailcímre.

A LIFE Program (L’Instrument Financier pour l’Environnement - Környezetvédelmi és éghajlati cselekvési program) az egyedüli olyan közvetlen kezelésű uniós finanszírozási alap, amely kizárólag a környezetvédelemmel, a természetvédelemmel és az éghajlatváltozással foglalkozik, és általános célja hozzájárulni egy fenntartható, körforgásos, energiahatékony, megújuló energia alapú, klímasemleges és a klímaváltozás hatásaival szemben ellenálló gazdaságra való átálláshoz. A LIFE 100%-ban hozzájárul az European Green Deal ambiciózus célkitűzéseinek eléréséhez, úgy, mint pl. az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozása és a zöld átállásba való beruházások előmozdítása. A LIFE Program költségvetési keretösszege a 2021-2027-es költségvetési ciklusban 5,43 milliárd euró.

Információs Nap - FOGLALJA BE NAPTÁRJÁBA ÉS JELENTKEZZEN!
A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda a "LIFE - Enhanced Capacity Building in Hungary" (LIFE HUNCAPBUILD22) hároméves projektjének részeként a megjelent pályázati felhívásokkal kapcsolatban 2024. május 22-én, szerdán 10:00-16:00 között tartja magyar nyelvű Információs Napját Budapesten, a Pénzügyminisztérium Pénztártermében (1051 Budapest, József nádor tér 2.).
Jelentkezéshez kattintson ide: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf6jqSlx2faKVkooGQF2BeECXb9FkUoa3zdvI-0NUNma0Tp4A/viewform?pli=1
https://mfoi.org/hirlevel/life-program/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem