Megoldások a holnapért kihívás a hazai és nemzetközi sikerekért

Határidő
Érvényes
Pályázhat
7. és 12. évfolyam közötti diákok

Megoldások a holnapért kihívás a hazai és nemzetközi sikerekért


Az EdisonKids és a Samsung közös versenyének egyik alappillére a Samsung Solve for Tomorrow programja, melyre már 55 országban több millió diák jelentkezett, hogy megmutassák, mindenkinek van egy saját, izgalmas útja a jövő alakítását illetően.
Most rajtatok és Magyarországon van a sor! Itthon már negyedik alkalommal rendezzük meg a kihívást, amivel nemcsak saját, tanárotok és iskolátok jövőjét tehetitek szebbé, hanem akár több ezer ember problémáját oldhatjátok meg rátermettségetekkel.
Válasszátok a tudományt, vagy dolgozzatok ki egy társadalmi célú projektet, a versenyen örömmel fogadunk minden kezdeményezést, amiben tudásotokat, szíveteket és innovatív megközelítéseteket egy probléma megoldására használjátok fel.
Jelentkezzetek csapatként, hozzátok ki magatokból a legtöbbet, és alkossatok valami újszerűt, ami segíthet másokon is. Tervezzük újra a jövőt!

Miért érdemes jelentkezni?
Egyedülálló képzés
Szakértőinknek, mentorainknak és a zsűritagjainknak köszönhetően az iskolában megszerzett tudásotok mellett olyan menő, jövőtervező szemléletet sajátíthattok el, mint a kreatív problémamegoldás, az ötletek megvalósíthatósága vagy fenntarthatósága. A képzésben kiemelt figyelmet fordítunk a társadalmi elfogadás elősegítésére is. Tanáraitokat pedig mentorálási és motivációs eszköztárral segítjük.
Inspiráló közösség
50 csapatból akár több mint 200 diákkal tervezhetitek együtt a jövőt. Az online képzés mellett személyes találkozókkal készülünk, hogy új barátságokra és inspiráló együttműködésekre tehessetek szert. Mutassátok meg magatokat a közösségi média felületeinken, és legyetek a verseny arcai, akár már a jelentkezési idő alatt! A legjobb 50 csapat kiválasztása után pedig elindul a képzési platform, ahol mehet a videó chat, düböröghetnek a kommentek, és jöhetnek a személyes bemutatkozások.

Sok-sok törődés
A jó szív sosem megy ki a divatból! Legyen a projektetek bármennyire is innovatív, a másokért való felelősségvállalás, a gyengébbek megsegítése mindig dicséretes! Zsűritagjaink elkötelezettek a sokszínűség mellett. Nemcsak mi törődünk veletek a verseny során, hanem ti is törődjetek olyan közösségekkel, akik életét jobbá tehetitek! Szívvel-lélekkel, tudással és empátiával tegyetek mások elfogadásáért, beilleszkedéséért, és teremtsetek számukra egy reményteljes jövőképet.

Nagy értékű Samsung nyeremények
Mindenkire gondoltunk! Akik legalább a legjobb 50 csapat közé bejutnak, egy képzést igazoló oklevelet kapnak, ami a későbbiekben még jól jöhet továbbtanulásnál vagy ösztöndíjnál! A nagy értékű Samsung nyeremények pedig a legjobbakra várnak. Diák-tanár-iskola - mindegyik fél választhat saját nyereményt, ha az élmezőnybe jut! Az első három nyertes csapat 6 millió Ft összértékben választhat értékes Samsung eszközöket a Samsung webáruházából. Telefon, hűtő, projektor vagy valami más? Ti választotok!

I. helyezett
A csapat tagjai együtt 1 200 000 Ft, az iskola 1 000 000 Ft, míg a tanár 500 000 Ft összértékben választhat Samsung termékeket.

II. helyezett
A csapat tagjai együtt 900 000 Ft, az iskola 700 000 Ft, míg a tanár 300 000 Ft összértékben választhat Samsung termékeket.

III. helyezett
A csapat tagjai együtt 700 000 Ft, az iskola 500 000 Ft, míg a tanár 200 000 Ft összértékben választhat Samsung termékeket.

Kik jelentkezhetnek?
Ha 7. és 12. évfolyam közötti diákok vagytok, és egy suliban tanultok, akkor 2-6 fős csapatként tudtok együtt nevezni.
Érdekel benneteket a tudomány, a technológia világa és a társadalom jobbá tétele.
Van egy szuper tanárotok? A 2-6 fős diákcsapaton felül mindenképp nevezzen veletek egy tanár is!
Mutassatok be nekünk egy problémát, és hozzatok rá egy megoldási javaslatot is. Nézzetek szét a szűkebb környezetetekben vagy akár világszinten, és mondjátok el nekünk, mi az, amin javítanátok, mert már régóta zavar titeket! Fontos, hogy bármennyire is őrületesen jó és jövőbelátó az ötletetek, legyen meg a fejetekben - legalább nagyjából -, hogy hogyan tudnátok kivitelezni - akár külső segítség bevonásával.
A képzés során segítünk részletesen kidolgozni az ötletet, vagyis a megoldási javaslatot, ezért a jelentkezéskor még nem kell, hogy minden részlet meglegyen. Gondolkozzatok rendszerben: mi a probléma, mi lehet egy lehetséges megoldása, kiknek segítenétek általa, és hogyan lehetne megvalósítani. Tervezzetek előre, nagy vonalakban, a részleteket pedig kitaláljuk közösen!
Három témában várjuk az elképzeléseiteket:

Fenntarthatóság
Ha nektek is a szívetek csücske a bolygónk, ha a szelektív hulladékgyűjtésnél még nem terveztek megállni, akkor válasszátok a fenntarthatóságot.
Mi foglalkoztat a legjobban? A fenntartható jövő? A megújuló energiafelhasználás növelése? A károsanyag kibocsátás minimalizálása? Hozzátok az elképzeléseiteket, és közösen kidolgozunk rá egy életképes és megvalósítható megoldást!

A jövő oktatása
Mondjátok meg, mit hozzon a jövő oktatása. Hogyan nézzen ki a tanítás az iskolában, otthon egy különtanárral vagy akár online! Ha már ti is tanultatok YouTube videókból, vagy sok-sok információt szedtek össze a Google-ből, akkor pontosan tudjátok, hogy az oktatás jövője ötvözi a tradícionális tananyagot és a digitalizáció lehetőségeit.

Ma már nem feltétlen kell bejárni egy órára vagy külföldre menni tanulni, hanem sok időt és pénzt megtakarítva a digitális oktatás révén van, illetve LEGYEN lehetősége mindenkinek tanulni. Ugyanakkor vegyétek figyelembe azt is, hogy a személyes jelenlét során mennyivel könnyebb koncentrálni és megérteni egy tananyagot. Ti hogyan képzelitek a hagyományos offline és a digitális oktatás összefonódását? Milyen tanulási platformokat hiányoltok? Mitől tartotok egy netes forrást hitelesnek? Találjátok ki, hogyan és mitől lehet jobb az oktatás a jövőben!

Közösség
Ha az ötleteitek fókuszában az "én" helyett gyakrabban a "mi", vagy az "ők" jelenik meg, ha vállaltok közösségi feladatokat, ha kiálltok azok mellett, akik nem kapják meg minden esetben a többségi támogatást, akkor ez a ti kategóriátok.
Hisztek a sokszínűség erejében? Abban, hogy egymás elfogadása, befogadása nem elvesz belőlünk, hanem épp gazdagít minket? Foglalkoztat a generációk közötti kapcsolatok fejlesztése? Nézzetek körül, hogy saját vagy más közösségek milyen problémákkal küzdenek, és hozzatok rá egy megoldási javaslatot!

Hogyan készítsetek jó jelentkező videót?
Egy jól felvett videó minden zsűritag figyelmét felkelti!
Mindenki szeretne jó videót készíteni, ezért most összeszedtük nektek azokat a tuti tippeket, - vagy hívhatjuk akár videókészítési követelményeknek is - amiket mindenképp tartsatok be a videó felvételekor. Jó hír, hogy a titok a részletekben rejlik, ezért szinte bármilyen kamerával jó minőségű videót küldhettek be hozzánk, ha figyeltek minden tanácsunkra. Sok sikert a forgatáshoz!

A kihívás menete
Jelentkezzetek, és tervezzük újra a jövőt!
2024. január 22.-február 20. között
Top 50 csapat kihirdetése: február 29.
Küldjetek nekünk egy max. 2 perces videót, amiben bemutatjátok a csapatot, elmondjátok, hogy melyik kategóriában neveztek (fenntarthatóság, a jövő oktatása, közösség), valamint elmesélitek, hogy milyen problémára hoztatok ötletet, vagyis megoldási javaslatot és MI AZ a javaslat.
Mielőtt nekiálltok felvenni a videót, mindenképp olvassátok el figyelmesen a Videókészítési követelményeket. Kattintsatok a részletekért!

Találjuk meg együtt a legjobb ötletet!
2024. március 2.-április 5. között
Top 8 csapat kihirdetése: április 15.
A kihívásra bejutó 50 csapat, tehát remélhetőleg ti is, a képzés során egy innovatív és menő közösségi tanulási platformon fogja elsajátítani az új készségeket. Ez időszak alatt 2 jövőtervező online workshopon vesztek majd részt, ahol megismerkedhettek a jövőtervezés egyik lehetséges módszertanával, a kreatív gondolkodás és a problémamegoldás modern eszközeivel. A szakértői videók, a munkafüzetek és az online, élő kérdezz-felelek révén pedig biztos, hogy mind új megvilágításba tudjátok majd helyezni saját ötleteteket.
Várhatóan a TOP 50-be jutott csapatok egy személyes eseményen is részt vesznek majd, ez még szervezés alatt áll és a változtatás jogát fenntartjuk.
A tanároknak pedig fogadóórákat tartunk, valamint mentorációs eszköztárat és támpontokat mutatunk a fejlődésfókuszú szemlélethez (growth mindset), amikkel a csapataikat tudják remekül támogatni.
A szakasz végén videós és írott anyag formájában is be kell majd mutatni az ötleteket. Szakértő zsűri dönti el, hogy kik jutnak tovább a legjobb 8 csapat közé.

Dolgozzuk ki a megoldást!
2024. április 18.-május 29. között
A továbbjutó 8 csapat újabb egy személyes eseményen és két jövőtervező workshopon vesz részt, ahol megformált ötleteik megvalósításának módján dolgoznak majd.
Prezentációs tréninggel is támogatjuk a munkátokat, és minden csapat kap 2-2 mentort, akik visszajelzéseikkel és iránymutatásaikkal segítik a tervetek kialakítását, a döntőre való felkészülést.
Tehát ebben a részben egy offline esemény (április 27-én), két online találkozó, valamint videók és szakmai anyagok lesznek.
Mutassátok be, mire jutottatok!

Döntő: május 31.
A kihívást egy személyes prezentáció zárja, ahol a legjobb 8 csapat bemutatja a végső ötleteket és azok lehetséges megvalósítását a zsűrinek. Végül pedig a nyertes három csapat már tervezheti is, hogy milyen termékekkel gyarapítsa saját és iskolája eszközparkját, összesen 6 millió forint értékben, a Samsung eszközeiből választva!
https://www.edisonkids.org/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem