Mohács500 verspályázat

Határidő
Érvényes
Pályázhat
bárki

Mohács500 verspályázat


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Mohács városa országos versíró pályázatot hirdet hazánk 2026-ban esedékes jelentős eseménysorozata, a Mohácsi csata 500. évfordulójára való méltó megemlékezés jegyében.

A pályaműveket 2024. május 31-ig beérkezően kell feltölteni a vers.mohacs500.hu internetes oldalra. A részvétel ingyenes, a kiírás feltételeit a vers.mohacs500.hu oldalon találják.

Az 1526. évi mohácsi csata a magyar nemzet és a keresztény Európa történelmének olyan meghatározó eseménye, amelynek 500. évfordulója alkalmából történő méltó megemlékezés történelmi, kulturális, nemzet- és külpolitikai, illetve térségfejlesztési szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír. Kiemelt cél, hogy olyan programok is megjelenjenek az emlékév kapcsán, melyek figyelemfelkeltő és ösztönző hatással bírnak az társadalom egészére. A jövő számára nincs nagyobb kincs, mint egy remekmű, legyen az emlékhely, egy műalkotás, vagy éppen egy vers.

Az ütközet óta sokan, sokféleképpen megfogalmazták a csatával és azt övező történtekkel kapcsolatos gondolataikat. Célunk a történelmi hűség mellett színvonalas irodalmi alkotásban kidomborítani a korabeli keresztény harcosok hősiességét, cselekedetük nagyságát, és a szomorúság mellett hangot adni a magyarság kultúrájának, értékeinek, élni akarásának és sokszínűségének. Azaz utalni arra, hogy "Mohács" nem a vége volt nemzetünk történelmének, hanem egy fájdalmas és példamutató állomása.

A pályaműveket a kiíró által felkért kortárs szakmai, és a delegált tagokból álló öt fős zsűri bírálja el legkésőbb 2024. augusztus 29-ig. A nyertes pályázó bruttó 600.000 Forintban, a II. helyezett bruttó 300 000 Forintban, a III. helyezett 100.000 forint értékű mohácsi turisztikai szolgáltatáscsomagban részesül. A zsűri által előválogatott pályaművekből közönségszavazás alapján bruttó 300 000 Forint díjazással különdíjat is hirdet.
https://vers.mohacs500.hu/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem