Némafilmhez Filmzenét

Határidő
Érvényes
Pályázhat
filmesek

Némafilmhez Filmzenét


A Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet közös pályázata

Két különleges némafilm vár arra, hogy valaki megálmodja hozzájuk a tökéletes filmzenét, zenei alkotást.
Pályázni a filmek 4-4 perces részleteire írt zeneművel lehet. A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva. Zeneszerzésnél fontos szempont, hogy a műveket élőben játsszák majd a nyertesek a filmvetítések alatt. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el, filmenként két (összesen négy) alkotást juttat tovább a döntőbe. A döntőbe jutott pályaműveket megosztjuk a Fesztivál felületein.

A döntősök, azaz a legjobbnak ítélt négy alkotás kap lehetőséget arra, hogy ezt követően a teljes filmek zenéjét megalkossa és filmvetítéssel egybekötött élő fellépés keretében előadja a 33. Művészetek Völgye Fesztiválon, mely 2024. július 19.-28. között kerül megrendezésre. Az előadás maga a döntő és része a pályázatnak, az előadókat a zeneszerző biztosítja, mely maximum három fős zenekar lehet. Az előadásokról felvétel készül.

A helyszíni döntőben két nyertest hirdetünk. A nyertesek értékes nyereményeket kapnak:
1. az első helyezettek:
- A Nemzeti Filmintézet megvásárolja a művek jogdíját (400 000 Ft értékben),
- valamint 350 000 Ft pénzdíjazásban részesül
- az általa megírt zenével a film felkerül a FILMIO felületére, ahol természetesen feltüntetjük a zeneszerző nevét.

2. a második helyezettek:
- 200 000 Ft pénzdíjazásban részesülnek.
Egyéb díjazás:
- A Művészetek Völgye a résztvevő döntős alkotók és előadók részére 2 napos belépőjegyet és egy éjszakás szállást biztosít a Művészetek Völgye Völgykempingjében faházakban.
- A fenti díjak csak abban az esetben illetik meg a nyerteseket, amennyiben a program helyszínén megjelennek és a zenét a filmek kíséretében nyilvánosan előadják. A nyilvános előadásra vonatkozóan a Művészetek Völgye az előadókkal szerződést köt.

Választható filmek:
1. Simon Judit (1915, dráma:
https://www.youtube.com/watch?v=vvpw7Q92TRs
Művészetek Völgyén belüli előadása július 19.-20.
2. A Pál-utcai fiúk (1924, dráma):
https://www.youtube.com/watch?v=9SiYEigNMTo
Művészetek Völgyén belüli előadása július 26.-27.

PÁLYÁZAT LEADÁSÁNAK MENETE:
1. Formai követelmény: A pályázóktól lehetőség szerint a 4 perces filmjelenet alá vágott hanganyagot várunk. A felvétel lehet profi, vagy amatőr, a leadott pályamunka technikai megoldása nem befolyásolja a zsűri döntését, csupán maga az alkotás. Amennyiben szükséges, technikai segítséget is adunk a hang és képanyag összeillesztéséhez.
2. Tartalmi követelmény: A meghirdetett két film közül a pályázó által kiválasztott egy film részletének megzenésítése, hangszeres megkötés nélkül. A pályázatban kérünk rövid szöveges leírást az elképzelt koncepcióról, az előadás módjáról. A koncepcióban improvizatív elemek felhasználhatók
3. Jelentkezés: A pályamunkákat a Jelentkezési Űrlap kitöltésével, illetve az elkészült anyagokat a jelentkezési űrlaphoz csatolva vagy file megosztó linkkel kell beküldeniük.

Pályázat időpontjai:
- Jelentkezés: 2024. április 12. éjfél
- Zsűri döntése: 2024. április 19-ig
- Döntősök kihirdetése: 2024. április 23.
- A 2024. április 15-én 09:00-16:00 között a zsűri online konzultációk tartását kérheti.
- Döntős pályázók esetén a tejes mű elkészítésének határideje: 2024. július 12. (A teljes mű leadása nem szükséges, a döntő maga az élő fellépés és előadás lesz, melyről felvétel készül)
- Előadás várható időpontja: 2024. július 19.-20. 21:30 1. film és július 26.-27. 21:30 2. film Kapolcson a FILMIO PAJTAMOZGÓ színpadon.

Szakmai kérdésekkel kapcsolatban a zsűri áll a döntősök rendelkezésére.
Zsűri tagjai:
Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere
Pacsay Attila, zeneszerző
Sárik Péter, zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem