Önkéntességért díj

Határidő
Érvényes
Kategória
Díj
Pályázhat
olyan civil szervezetektől, intézményektől, akik mindennapi tevékenységeiket önkéntesek segítségével látják el

Önkéntességért díj


Idén 15. alkalommal osztjuk ki az Önkéntességért díjakat.

2009-ben azzal a céllal hoztuk létre ezt a díjat, hogy növeljük az önkéntesség társadalmi ismertségét és elismertségét. 15 év távlatából elmondhatjuk, hogy ma már az önkéntesség a nonprofit szféra minden területén jelen van, és egyre több azon magánszemélyek száma, akik alkalmanként vagy rendszeresen végeznek önkéntes tevékenységet.

A feladatunk e téren ma már az önkéntesség minőségének fejlesztése mind az önkénteseket foglalkoztató civil szervezetek körében, mind az önkéntes tevékenységet végzők körében. Mára az önkéntesség kilépett az "egyszerű segítségnyújtás" szerepből. Egyre többen ismerik fel az önkéntesség szerepét, fontosságát a közösségépítésben, és azt, hogy az önkéntesség során megszerzett tapasztalatok nagymértékben hozzájárulnak a kulcsképességek fejlesztéséhez. Az önkéntesség hozzájárul a fizikai és mentális egészség megőrzéséhez, segítséget ad a pályaválasztáshoz és pályamódosításhoz is

A 2023-as év az elmúlt 3 év eseményei - a Covid-19 járvány és az Ukrajnában kitörő háború -után az önkéntesség terén is hozott némi nyugalmat, így a rendkívüli évek után a korábbi aktivitással, kevesebb váratlan helyzettel szembe találkozva lehetett szervezni és megvalósítani az önkéntes programokat.

A hagyományokhoz híven idén is várjuk a pályázatokat az Év Önkéntes Programja díjra olyan civil szervezetektől, intézményektől, akik mindennapi tevékenységeiket önkéntesek segítségével látják el. Örömmel fogadnánk olyan pályázatokat, amely bemutatja, hogy az önkéntes program, az önkéntesek bevonása milyen előrelépést hozott a szervezet életében az elmúlt 15 évben, nem csak az elmúlt 1 év során. Például: ha az évek során egy kisebb önkéntes közösségből mára már az önkéntesekre támaszkodó jól működő civil szervezet lett.

2023-ben is keressük az Év Önkéntesét, a díjra olyan személyek jelölését várjuk, akik példaértékű önkéntes tevékenységet végeznek és e tevékenységük révén másokat is motiválnak az önkéntes tevékenységre. Fontos, hogy ebbe a kategóriába jelölni kell a díjra érdemesnek tartott személyt, önjelölés nem lehetséges.

Ma már a legtöbb cég életében fontos szerepet tölt be a társadalmi felelősségvállalás (CSR) a fentarthatóság, az employer branding. Ezek mind olyan tevékenységek egy vállalaton belül, melyekbe beépíthető az önkéntesség valamilyen formában. A Legjobb Vállalati Önkéntes Program nívódíjra azon vállalatok pályázatait várjuk, akik elősegítik, biztatják, támogatják munkavállalóikat önkéntes tevékenységek végzésére és ehhez a vállalat minden szükséges hátteret biztosít. Ezek a tevékenységek lehetnek fizikai munkán alapulók és szaktudást átadók is, azaz Pro Bono tevékenységek.

Az Év Közösségi Kezdeményezése közönségdíjra, olyan helyi kisebb szervezetek vagy helyi önkéntesekből álló közösségek jelentkezését várjuk, amelyek saját közvetlen környezetükben végeznek kiemelkedő tevékenységet önkéntesekkel. Ezt a díjat közönségdíj formájában adjuk ki, melyre online formában várjuk majd a szavazatokat. A szavazásról az Önkéntes Központ Alapítvány Facebook oldalán fogunk tájékoztatást adni.
A szavazás időtartama 2023. október 16. 18.00-2023. november 10. 18.00 óra
Minden más kategóriában a pályázatokat szakmai zsűri fogja értékelni és elbírálni.

A nyerteseknek a díjak átadására egy díjátadó est keretében 2023. december 07. Budapesten az Impact Hub dísztermében kerül sor.

Pályázatok beadási határideje: 2023. október 09.
http://www.onkentes.hu/hirek/15-oenkentessegert-dij-2023-palyazati-felhivas

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem