Selyemutak Ifjúsági Kutatási ösztöndíj

Határidő
Érvényes
Kiíró
UNESCO
Pályázhat
posztgraduális kutatók, akik a jelentkezés időpontjában legfeljebb 35 évesek

Selyemutak Ifjúsági Kutatási ösztöndíj


Az UNESCO közzétette a "Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj - Fiatal kutatók kapacitásának és hozzájárulásának megerősítése a Selyemutakhoz" elnevezésű kezdeményezés harmadik pályázati felhívását.

Az UNESCO Selyemutak Program keretében folyó munka célja a selyemutak gazdag történelmének, közös örökségének és szellemiségének jobb megértése.
Ehhez járul hozzá a Kínai UNESCO Nemzeti Bizottság támogatásával 2021-ben elindított pályázati lehetőség is, amellyel ösztönözni kívánják a fiatal kutatókat a selyemutak közös örökségének további tanulmányozására.

A támogatásra minden országból pályázhatnak posztgraduális kutatók, akik a jelentkezés időpontjában legfeljebb 35 évesek. A javasolt kutatást végezheti egyéni kutató, vagy része lehet egy csoportnak, vagy együttműködési projektnek, azonban kutatási projektenként csak egy támogatást ítélnek oda.
A felhívásra benyújtott pályázatok közül a bíráló testület 12 nyertes kutatási projektet választ ki.
A nyertes projektek külön-külön 10 000 USD összegű támogatásban részesülnek.

A benyújtott projekteknek az alábbi témákhoz kell kapcsolódniuk:
- a selyemutak mentén kialakult közös örökség és plurális identitás,
- annak belső sokszínűsége,
- a kortárs társadalmakban rejlő potenciálja a kreativitás, a kultúrák közötti párbeszéd, a társadalmi kohézió, a regionális és nemzetközi együttműködés terén,
- és végső soron a fenntartható béke és fejlődés.

A jelentkezés határideje: 2023. május 31.

Milyen kutatási területek támogathatók a selyemutakkal kapcsolatban?
- A kutatási területek széles köre támogatható, beleértve a multidiszciplináris és többdimenziós javaslatokat, amelyek nem korlátozódnak egy adott régióra vagy időszakra. A javasolt kutatás kiterjedhet a selyemutak közös örökségéhez kapcsolódó számos témakörre.
- Példaként említhető a tudomány és technológia, vallás és spiritualitás, nyelv és irodalom, művészetek és zene, hagyományos sportok és játékok, gazdaság és kereskedelem, stb.

A pályázat benyújtása:
- A pályázati dokumentáció összeállítását pályázati útmutató segíti. A pályázat benyújtásához a díj hivatalos oldalán közzétett nyomtatványt kell használni.
- Az angol nyelven összeállított jelentkezést a silkroadsgrant@unesco.org e-mailcímre kell megküldeni 2023. május 31-ig.
- A támogatottak névsorát 2023 októberében hozzák nyilvánosságra.
- A támogatásról szóló átfogó útmutató, amely tartalmazza a pályázói jogosultsági kritériumok részleteit, a megfelelő kutatási témákat és az értékelési folyamatot, a linkre kattintva érhető el.

Kérjük a pályázókat, hogy pályázatuk benyújtásáról szíveskedjenek tájékoztatni a Tempus Közalapítványt az info@tpf.hu e-mailcímen.
https://tka.hu/hir/17093/selyemutak-ifjusagi-kutatasi-osztondij

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem