Stronger roots program

Határidő
Érvényes
Pályázhat
civil szervezetek

Stronger roots program


Pályázati felhívás
A NIOK Alapítvány örömmel hirdeti meg a Stronger Roots program új körét, amelyben társadalmi bázisépítésre és átívelő hálózati együttműködések fejlesztésére pályázhattok. A NIOK 2016 óta foglalkozik a társadalmi bázisépítés tematikájával, programjainkban több mint 60 szervezet vehetett már részt, a társadalmi bázisépítés program módszertanát pedig a V4 országokban működő partnereink is átvették.

A Stronger Roots program célja, hogy növelje a civil szervezetek és hálózataik ellenállóképességét, erősítse társadalmi tőkéjüket, és beágyazza őket azokba a közösségekbe és társadalmakba, amelyekben működnek.

A Stronger Roots programban különböző témákkal foglalkozó szervezeteket támogatunk, legyen szó környezetvédelemről, oktatásról, fogyatékkal élők segítéséről vagy a nagyobb átláthatóságra való törekvésről. Nemcsak anyagi támogatást nyújtunk, hanem egy egyedülálló fejlesztési programot is, amelynek keretében tapasztalt kísérőktől és gyakorlati szakemberektől kapnak segítséget a kommunikáció, az adománygyűjtés, az önkéntesmenedzsment stb. speciális területein.
A NIOK Alapítvány 2019 óta dolgozik konzorciumként az OSF Prague-gal, a Glopolis think-tankkel és az OSF Bratislava-val a Stronger Roots program megvalósításán, hogy közösen erősítsék a civil társadalmat Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában.
A programot az Európai Unió Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) programja finanszírozza.

A jelenlegi kiírásban két külön pillérben lehet pályázatot benyújtani: társadalmi bázisépítés civil szervezeteknek, és átívelő (transzverzális) együttműködés civil hálózatok számára.

TÁRSADALMI BÁZISÉPÍTÉS CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE
A felhívás általános célja, hogy civil szervezeteket támogasson társadalmi bázisuk (pl. támogatók, követők, adományozók, önkéntesek, aktivisták) építésében, hogy erősebbé, fenntarthatóbbá és beágyazottabbá váljanak közösségükben, társadalmukban, és több embert vonjanak be munkájukba, akik tevékenyen hozzájárulnak a szervezet ügyéhez és azokhoz az értékekhez, amelyekért dolgoznak.

A kiválasztott pályázók pénzügyi támogatásban részesülnek, mellyel megvalósíthatják társadalmi bázisépítés projektjüket, valamint egy 18 hónapos kapacitásépítési programban vesznek részt, amely rendszeres kísérést, tanácsadást, képzéseket és tapasztalatcsere alkalmakat is tartalmaz.

A támogatás összege: legalább 20 000 euró és legfeljebb 30 000 euró
A támogatás kötelező időtartama 18 hónap.
A támogatott projektek várható kezdési időpontja: 2023. október
A támogatott projektek várható befejezési időpontja: 2025. március

Projekt koncepció benyújtási határideje: 2023. május 25. 13:00
ÁTÍVELŐ (TRANSZVERZÁLIS) HÁLÓZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS
A pályázati felhívás általános célja a civil szervezetek hálózatai és a közszféra intézményei közötti együttműködés megerősítése, valamint a kis és/vagy fővároson kívüli civil szervezetek nagyobb mértékű bevonása a civil szervezetek hálózatainak együttműködésébe.

A program egyedülálló lehetőséget kínál a civil szervezetek platformjai, koalíciói és egyéb hálózatai számára, hogy időt és kapacitást fordíthassanak belső fejlődésükre, erősítsék a tagok közötti belső együttműködést és szorosabb kapcsolatokat alakítsanak ki a különböző külső szereplőkkel.

Az anyagi támogatáson felül a támogatottak részt vesznek egy kapacitásépítő programban, amelynek tartalma egyéni érdeklődésükre és igényeikre szabott lesz, valamint a támogatottak csoportjának közös szükségleteihez is alkalmazkodik.

A támogatás összege: legalább 10 000 euró és legfeljebb 30 000 euró

A támogatás kötelező időtartama 18 hónap.
A támogatott projektek várható kezdési időpontja: 2023. október
A támogatott projektek várható befejezési időpontja: 2025. március

Projekt koncepció benyújtási határideje: 2023. május 25. 13:00

A pályáztatás lebonyolítása mindkét pillér esetén két szakaszban történik. Az első szakaszban a pályázóknak egy projekt koncepciót kell benyújtaniuk elektronikus formátumban. A második szakaszban a legjobbra értékelt projekt koncepciókat benyújtó pályázókat felkérjük, hogy készítsenek egy teljes projekttervet, amely részletesebb projektleírást, meghatározott célokat, tevékenységeket, ütemtervet, mutatókat valamint részletes költségvetést is tartalmaz.

A projekt koncepció egy online űrlap kitöltésével nyújtható be. Az anyag előkészítéséhez javasoljuk, hogy a segédanyagként feltöltött Word űrlapban dolgozzátok ki a projekt koncepciót, majd az itt előkészített válaszokkal töltsétek ki az online űrlapot. Az online űrlap kitöltés közben is elmenthető, amihez a rendszer regisztrációt fog kérni. (Ha nem szeretnétek menteni kitöltés közben, nem szükséges a regisztráció.)
A pályázók számára nyújtott támogatás, tájékoztató webinárok
Társadalmi bázisépítés információs webinárok
2023. április 24. 10:00-12:00
2023. április 24. 17:30-19:30

Társadalmi bázisépítés kérdezz-felelek (Q&A) webinárok
2023. május 2. 17:30-19:00
2023. május 4. 10:00-11:30

Átívelő hálózati együttműködés információs webinár (magyar, cseh és szlovák pályázók számára, angol nyelven)
2023. április 27. 13:00-15:00

Átívelő hálózati együttműködés kérdezz-felelek (Q&A) webinár (csak magyar pályázóknak, angol nyelven)
2023. május 4. 14:00-15:30

A kérdezz-felelek (Q&A) webinárokon a pályázati kiírással és az értékelési szempontrendszerrel kapcsolatos kérdésekre adunk választ - a benyújtani tervezett projektek tartalmával kapcsolatban azonban nem tudunk visszajelzést vagy véleményezést adni.

Egyéni információnyújtás 2023. május 18-ig emailben, a tarsadalmibazis@niok.hu e-mailcímen.
https://www.niok.hu/tarsadalmibazis

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem