Törőcsik Mari emlékmű - Pályázat

Határidő
Érvényes
Kategória
Művészet
Pályázhat
minden olyan alkotó jelentkezését, aki tud kapcsolódni a kerület célkitűzéseihez, szeretne hozzájárulni Törőcsik Mari emlékének őrzéséhez, és az emlékműnek mind a tervezési, mind a kivitelezési folyamatát el tudja látni

Törőcsik Mari emlékmű - Pályázat


Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Újbuda egykori díszpolgára kiemelkedően fontos szereplő a kerületünk életében. A XI. Kerület Újbuda Önkormányzata éppen ezért tiszteletére, emlékének őrzésére nyílt pályázatot hirdet közterületi emlékhely létrehozására.

"A nehéz napokon azt kívánom mindenkinek, hogy gondoljanak a múlt szép napjaira és a jövő szép napjaira."
- Ezt az üzenetet küldte a színésznő 85. születésnapján az újbudaiaknak. Törőcsik Mari a kerület egykori lakójaként szívén viselte Újbuda sorsát. Számos kerületi rendezvényt megtisztelt részvételével, interjúiban többször méltatta egykori lakóhelyét, otthonát. Emlékének őrzésére a kerület vezetése 2021-ben parkot nevezett el a színésznőről. Ennek helyszíne a lakók szavazatai alapján a Feneketlen tó közvetlen szomszédságában álló terület lett. Most ezt az emlékőrzési folyamatot folytatjuk azzal, hogy a parkban a színésznő személyének, tehetségének adózó emlékmű létrehozását kezdeményezzük.

A tervezett emlékhellyel kapcsolatos legfőbb elvárás, hogy az Törőcsik Mari életpályájának sokféle irányára reflektáló köztéri alkotás legyen, amely igazodik a művésznő nyitott, korát meghaladó életfelfogásához, barátságos személyiségéhez, ugyanakkor illeszkedik a parkos, zöld környezetbe és kapcsolatot tud teremteni az arra járókkal, a fiatalabb és idősebb generációkkal egyaránt.

A pályázatra várjuk minden olyan alkotó jelentkezését, aki tud kapcsolódni a kerület célkitűzéseihez, szeretne hozzájárulni Törőcsik Mari emlékének őrzéséhez, és az emlékműnek mind a tervezési, mind a kivitelezési folyamatát el tudja látni.

A díjazásra rendelkezésre álló keret összesen bruttó 5 000 000 Ft.

A pályázási határidő 2023. október 31.

A pályamunkák elbírálásait 10 tagból álló szakmai zsűri végzi. A zsűri elnőke Szabó Levente, építész, tanszékvezető egyetemi tanár; társelnöke dr. László Imre, Újbuda polgármestere; a tiszteletbeli zsűrielnök Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze. A zsűri tagjai: Erő Zoltán, Budapest főépítésze; dr. Szerdahelyi Márk művészettörténész; Tihanyi Dominika, tájépítész; Szegedy-Maszák Zoltán, egyetemi tanár; Pelle Zita, építész; Schreffel János, Újbuda főépítésze; Büki László, Újbudai Önkormányzat városgazdálkodási igazgató.

A leendő emlékmű helyszíne: 1114, Budapest, Törőcsik Mari park.
Bővebb információ és pályázási lehetőség: https://torocsikmariemlekhely.ujbuda.hu/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem