Vízrajzi térkép

Határidő
Érvényes
Pályázhat
bárki

Vízrajzi térkép


PÁLYÁZATI KIÍRÁS
DUNA MÚZEUM - VÁRFOK GALÉRIA
Pályázati leírás:
A közösen meghirdetett képzőművészeti pályázat témája és hívószava: a vízrajzi térkép.
Olyan művek nevezését várjuk, amelyek a vízrajzi térképek témáját, formáját értelmezik újra a művészet eszközeivel. A vízrajzi térkép a vízállomány változásainak megfigyelési eszköze, a vízháztartás védelmének céljából létrejött sajátos műfaj. Miközben láthatóvá teszi a víz szárazföldjeinket átszelő és kitöltő jelenlétét, változatos szépségét, esztétikai minőséget is hordoz.

A térképszerkesztés egyik legfontosabb eleme a földfelszín vizeinek, vízfolyásainak, tavainak és tengereinek megrajzolása. A vízrajz térképi ábrázolásának alapvető szerepe van: elsődleges információkat hordoz a terep viszonyairól, valamint segíti a tájékozódást. A táj képét is rögzíti, hiszen a víz szoros kapcsolatban áll a domborzattal: a folyók a völgyekben gyűlnek össze, a tavak a mélyedéseket töltik ki, a tengerek a szárazföldek között terülnek el.

A vízrajzi térképek a valóság absztrakt leképezései, olyan jel-és színrendszerek, amelyek a képzőművészeti alkotásokhoz hasonlóan vizuális formába öntik valós életterünk tájait. A vízrajz térképészeti esztétikája inspiráló lehet, szabad asszociációknak, képzőművészeti kacsolódásoknak enged teret.
Amit várunk: Olyan pályaműveket várunk, amelyek a vízrajzi térképek formanyelvét értelmezik újra szabadon, a művészet eszközeivel. Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan alkotnák meg saját vízrajzi térképüket a pályázó művészek, vagy milyen módon tudnák beemelni a vízrajzi térképek formavilágát képzőművészeti kompozíciókba. Az űrszondák által készített tavak és delta-torkolatok fotói, az ókori térképkészítők korong alakú tenger ábrázolásai, az atlaszok fekvő téglalap alakú térképeinek egységes kék háttere, a Balaton hajózási térképének kikötőket összekötő cikkcakkjai mind-mind inspirációs forrásul szolgálhatnak a műalkotások elkészítésekor.

Technika:
A pályázatokat festészet, egyedi grafika, szobrászat, textil, videó és fotóalapú képzőművészeti technika kategóriában várjuk.

Méretbeli megkötés: táblaképek esetén maximum 140×140 cm; szobor, kisplasztika esetén: maximum 50x50x50 cm és 6 kg; videó: max. 5 perc és mp4 formátum.

A pályázat beadásának módja: benyújtás módja digitális formában az erre a célra létrehozott weboldalon, majd a zsűri által kiválasztott tárgyat "kiállításkész" állapotban kell szállítani a gyűjtőhelyre.

A pályázat leadási határideje: 2023. március 31. (a pályázatok 2023. január 1-től küldhetők be).
A zsűri 30 számú pályaművet választ ki, melyek a Duna Múzeumban megrendezett kiállításon kerülnek bemutatásra és a hozzá kapcsolódó katalógusba is bekerülnek.

Eredményhirdetés: 2023. június (Múzeumok Éjszakája)
Díjazás: I.: 1 millió Ft, II.: 600 E/Ft, III.: 400 E/Ft

Nevezési díj: 3000 Ft alkotásonként, maximum három alkotás/pályázó
A pályázatokat erre az alkalomra felkért zsűri bírálja el, és dönt a díjak odaítéléséről. A díjazott alkotások közül a zsűri javasolhat műveket az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Duna Múzeum felé megvételre, melyek az Országos Vízügyi Főigazgatóság gyarapodó képzőművészeti gyűjteményét fogják gazdagítani.

A zsűri tagjai:
Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész
Róka Enikő, a Budapesti Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár vezetője, művészettörténész
Szöllősi-Nagy András, mérnök, hidrológus, MTA doktora, műgyűjtő
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
E-mail: info@dunamuzeum.hu
Cím: Duna Múzeum - Európai Közép Galéria, 2500 Esztergom, Kölcsey u. 2.

https://www.varfok-galeria.hu/kozosen-ir-ki-palyazatot-a-duna-muzeum-es-a-varfok-galeria/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem