Erasmus-akkreditáció a szakképzési szektorban / KA120-VET

Határidő
Érvényes
Kategória
Oktatás
Pályázhat
intézménynek/szervezetnek legalább két év szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie abban a szektorban, amelyben akkreditációs pályázatot kíván benyújtani

Erasmus-akkreditáció a szakképzési szektorban (KA120-VET)


Az Erasmus-akkreditáció olyan, legalább két év tapasztalattal rendelkező pályázók számára ajánlott, akik szervezetük céljait illetően több éves távlatban gondolkodnak a mobilitási kategóriában.

1. A pályázattípus célja
A pályázattípus célja az oktatás és tanulás európai dimenziójának megerősítése, a képzés és az oktatás minőségének javítása Európában, illetve hozzájárulni az európai oktatási térség létrehozásához. A sikeres pályázók egy hosszú távra (2027 végéig) szóló tanúsítványt nyernek el, amelynek birtokában a szakképzési intézmények magas színvonalú mobilitási projektek megvalósításán keresztül tudják támogatni oktatási céljaikat és az intézményekben dolgozók, tanulók szakmai fejlődését.
Az Erasmus akkreditációra sikeresen pályázók az akkreditáció érvényességi ideje alatt saját szektorukban egyszerűsített módon juthatnak pénzügyi támogatáshoz a mobilitási pályázati kategórián (KA1) belül. A tevékenységek megvalósításához külön támogatás-igénylő pályázatot (KA121) kell benyújtaniuk.
2. A pályázásra jogosultak köre
A pályázó intézménynek/szervezetnek legalább két év szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie abban a szektorban, amelyben akkreditációs pályázatot kíván benyújtani.
A pályázásra kizárólag intézmények/szervezetek jogosultak. A szakképzési szektorban ezek lehetnek például:
- technikum, szakképző iskola, szakgimnázium, felnőttképzési jogviszonyban megvalósuló szakmai képzést végző szervezet, intézmény;
- Szakképzési Centrum, Agrár szakképzési centrum, Tankerületi központ, egyházak, egyetemek (fenntartói minőségben), minisztériumok szakképzésért felelős osztályai (pl. Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Agrárminisztérium), kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya, Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH), kereskedelmi és iparkamarák, agrárkamarák, IKK Innovatív Képzéstámogató Központ, intézményfenntartók, szakmai szövetségek, ipartestületek, ITM által megbízott szakképzési továbbképző intézmények, kereskedelmi kamarák, ágazati képzőközpontok, vállalati képzőközpontok, tovább olyan alapítványok, egyesületek, nonprofit kft-k, amelyek alapító okiratában szerepel pályaorientációs vagy szakmai tanácsadási tevékenység, vagy szakképzési tanulók, gyakornokok munkaerőpiacra való belépésének támogatása, szakmai gyakorlatok elősegítése;
- olyan cégek, köz- vagy magánszervezetek, amelyek tanulók, gyakornokok képzésével, fogadásával foglalkoznak vagy egyéb módon működnek együtt velük.

3. Erasmus akkreditáció birtokában megvalósítható tevékenységek
Munkatársak mobilitása
- szakmai látogatás (2-60 nap)
- oktatási tevékenység (2-365 nap)
- kurzuson és tréningen való részvétel (2-30 nap)
Tanulók mobilitása
- szakmai versenyen való részvétel (1-10 nap)
- rövid távú tanulási mobilitási tevékenység (10-89 nap)
- hosszú távú tanulási mobilitási tevékenység (ErasmusPro) (90-365 nap)
Egyéb támogatható tevékenységek
- szakértők fogadása (2-60 nap)
- gyakorló tanárok fogadása (10-365 nap)
- előkészítő látogatások

4. A programban részt vevő országok
Az alábbi országok vesznek részt az Erasmus+ programban:
Az Európai Unió tagállamai*: (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svédország)
*A tengerentúli országok és területek (TOT), és ahol releváns, azok köz- és magánintézményei is jogosultak az Erasmus+ programban való részvételre.
Nem EU tagállamként a programban szintén részt vesz: Észak-Macedón Köztársaság, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Törökország, Szerbia

5. Pályázati feltételek
A pályázó intézménynek előzetesen regisztrálnia kell az Európai Bizottság Organisation Registration System (ORS) felületén.
A mobilitási tevékenységet mindenképpen külföldön, valamelyik programországban kell megvalósítani. Szakképzésben akkreditált szervezet partnerországban is megvalósíthat mobilitást.
Egy intézmény vagy önállóan, vagy egy nemzeti konzorcium vezetőjeként pályázhat akkreditációra egy adott szektorban. Azok az intézmények, amelyek több szektorban is jogosultak akkreditációra, szektoronként külön akkreditációs pályázatot nyújthatnak be. Ha egy intézmény önállóan nem akkreditált, akkor maximum 2 konzorciumban vehet részt tagként.
A pályázat nyelve: a pályázatokat angol vagy magyar nyelven kell benyújtani.

6. A pályázás menete
A pályázás menetéről részletes tájékoztató az Erasmus+ "Pályázati útmutató"-ban érhető el. Felhívjuk figyelmét, hogy az Erasmus pályázatot csak intézmények nyújthatnak be (egyének közvetlenül nem nyújthatnak be pályázatot).
A pályázás folyamatának legfontosabb lépései:
- Előzetes regisztráció az Európai Bizottság Organisation Registration System (ORS) felületén
- Részvételi kritériumok ellenőrzése
- Hivatalos e-űrlap kitöltése és online benyújtása - a pályázatokat angol vagy magyar nyelven kell benyújtani. Pályázati űrlap elérhetősége.

7. Pályázati határidő
Az Erasmus akkreditációs pályázatok benyújtásának határideje: 2022. október 19., déli 12:00 óra (brüsszeli idő szerint)

8. Pályázati információs rendezvény
- 2022. szeptember 15.
Kapcsolat
Tempus Közalapítvány
E-mail: info@tpf.hu
Telefon +36 1 237 1300
vagy érdeklődjön az Erasmus+ mobilitási csoport bármelyik munkatársánál

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem