Kibővített zajvédelmi program 2022-2025

Határidő
Érvényes
Pályázhat
Budapest 10., 17. és 18. kerületei, illetve Vecsés, Üllő lakosai

Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány

Kibővített zajvédelmi program 2022-2025
Szomszédok vagyunk, együtt fejlődünk!

A Budapest Airport kiemelt figyelmet fordít a környéken élők életminőségére. A vállalat finanszírozásával a 2016 óta futó zajvédelmi programot 2022 szeptemberétől a korábbinál kétszer nagyobb területen teszi elérhetővé a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány, összesen 1,2 milliárd forint összegben.

A meghosszabbított program időtartama 3 év, melynek keretén belül a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány több ütemben, kibővített lehetőségekkel és új területek bevonásával teszi lehetővé a repülőtér környéki lakosság számára a programban való részvételt.

A program keretein belül az ingatlantulajdonosok a meglévő nyílászárók és redőnytokok utólagos hangszigetelését, az ablakok cseréjét, továbbá hangszigetelt szellőztető berendezés beszerelését igényelhetik.

A három éves kibővített program több ütemben valósul meg Budapest 10., 17. és 18. kerületei, illetve Vecsés, Üllő meghatározott részein. Az aktuálisan érintett területekről és fázisokról folyamatosan frissítjük az információkat a honlapon.

Aktuális információk
Budapest X., XVII. és XVIII. kerületeinek, illetve Üllő újabb területeinek bevonásával folytatódik minden idők legnagyobb, legtöbb szolgáltatást kínáló zajvédelmi programja, amelyet a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány 2022-ben, összesen 4000 ingatlan bevonásával indított el. A program keretében a meghatározott területek ingatlantulajdonosai kérhetik az ingatlanok lakó- és pihenőhelyiségeiben található nyílászárók utólagos szigetelését vagy cseréjét, illetve a hálószobákba ingyenesen kérhető szellőztetőberendezés telepítését. A most induló fázisra 2024. szeptember 30-ig jelentkezhetnek az érintett ingatlantulajdonosok, a kivitelezés pedig ezt követően kezdődik.
Budapest X., XVII. és a XVIII. kerületeinek és Üllő újabb területeinek bevonásával folytatódik a Budapest Airport által támogatott zajvédelmi program. Annak érdekében, hogy a program és az újonnan bevonásra kerülő településrészek a lakók igényeihez igazodjanak, a Budapest Airport 2022 év elején részletes konzultációt kezdeményezett az érintett kerületek és települések polgármestereivel, amelynek keretében a felek megállapodtak a program részleteiről, tavaly pedig a vállalat tulajdonosai a támogatási keretösszeg kibővítése mellett döntöttek. A program harmadik fázisa a bővítésnek köszönhetően az eredeti tervek szerint, a korábbinál is szélesebb körben folytatódott 2023 novemberében; a zajvédelmi programra eddig jelentkezők száma mára már átlépte az 1000 ingatlantulajdonost.
A jelentkezések leadási határideje 2024. szeptember 30., a kivitelezési munkálatok pedig ezt követően, 2024 őszén kezdődnek. A programban minden ingatlantulajdonos részt vehet, akinek a kijelölt területen lakóingatlanja van, és a feltételeknek megfelel.

Lehetőségek a programban

Ablakok és redőnytokok zajszigetelése
Pótlólagos ablakszigetelés
Amennyiben korszerű, jó állapotú, 10 évnél fiatalabb ablakokkal rendelkezik, azok pótlólagos hangszigetelésére van lehetőség az épület lakóhelyiségeiben. A fejlesztés lényege, hogy a meglévő ablak nyíló szárnyának belső felére egy plusz üvegréteget, úgynevezett Duplo-üveget helyeznek fel. A 6 milliméter vastagságú üveg egy speciális, légmentesen záródó kerettel illeszkedik rugalmasan az ablakszárnyhoz, így az ablakok hangszigetelő képessége bezárt állapotukban akár 10 decibellel nő. A szigetelés az eredeti, rendeltetésszerű működést nem befolyásolja. A plusz üvegréteg az ablak eredeti hőszigetelő képességét is jelentősen megnöveli, csökkentve ezáltal fűtési vagy hűtési költségeit. A Duplo-Duplex technológiáról bővebb információt a www.duploablak.hu honlapon talál.

Redőnytok szigetelése
Ha a redőny közvetlenül az ablak felett található, azaz nem kívülre, az ablakkeretre szerelték, a redőny tokján keresztül a kültéri zajok könnyebben bejutnak a lakótérbe. Az ilyen tokok hangszigetelésével nagyban csökkenthető a külső zajok lakótérbe jutása. A programban lehetőség nyílik ennek elvégzésére is a lakóhelyiségekben, a pótlólagos ablakszigetelés kiegészítéseként.
Költségek: A pótlólagos ablak- és redőnytok szigetelés a lakóhelyiségekben ingyenes. A támogatott zajvédelmi szolgáltatásokat az ingatlan további helyiségeiben (pl. konyha, mosdó, tároló, stb.) a lakók nem igényelhetik a program keretein belül.

Ablakcsere
10 évnél idősebb ablakok esetén javasolt az ablakcsere szolgáltatás igénybevétele. Ebben az esetben a hálószobákban ingyenesen, a további lakóhelyiségekben pedig költségmegosztással kérheti új ablakok beépítését. A program keretein belül korszerű, fehér színű műanyag keretes, hőszigetelt üvegezésű nyílászárókat építenek be, amelyek hangszigetelő képessége meghaladja a 35 decibelt.
Költségek: Az ablakcsere a hálószobában ingyenes. Amennyiben egyéb lakóhelyiségekben, például a nappaliban szeretné a cserét, úgy a költségek 70 százaléka kerül kifizetésre támogatásként a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány programjából. A fennmaradó, 30 százaléknyi részt önerőből szükséges finanszírozni a kivitelező felé előre, egyösszegben, a felmérés után adott árajánlat szerint. A lakás egyéb helyiségeinek (pl. konyha, fürdőszoba, tároló, stb.) ablakcseréje jelen program során nem támogatott.

Szellőztető berendezés
A nyílászárók zajszigetelése mellett díjmentesen igényelhető hálóhelyiségenként egy darab hangszigetelt szellőztető készülék telepítése is a szoba falára. A berendezés a falba fúrt lyukon keresztül éjjel-nappal képes friss levegőt biztosítani anélkül, hogy az ablakot ki kellene nyitni. A készülék energiafogyasztása még a legnagyobb fokozaton is rendkívül alacsony, nagyjából egy kisebb rádió áramfelvételével megegyező, és normál üzemmódban szinte hangtalanul működik. A hangszigetelt ablakok és az esztétikus, hangszigetelt szellőztető készülék együttes alkalmazása a külső zajok kirekesztésével biztosít zavartalan pihenést.
Költségek: Szellőztető berendezés telepítése a hálószobában ingyenes.
https://zajvedelem.bud.hu/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem