Pályázat színházlátogatáshoz kapcsolódó ingyenes színházi nevelési foglalkozásokra

Határidő
Folyamatos
Érvényes
Pályázhat
Intézmények, Társadalmi szervezetek és alapítványok, Magánszemélyek. Elsősorban budapesti és Budapest környéki iskolák, oktatási-nevelési, illetve művelődési intézmények

Pályázat színházlátogatáshoz kapcsolódó ingyenes színházi nevelési foglalkozásokra


Kiíró: Szkéné Színház - Rakpart3
Kategória: Oktatás; Művészet; Gyermek, ifjúság
Határidő/Érvényes: folyamatos
Pályázhat: Intézmények, Társadalmi szervezetek és alapítványok, Magánszemélyek. Elsősorban budapesti és Budapest környéki iskolák, oktatási-nevelési, illetve művelődési intézmények

Pályázat célja:
Ingyenes előkészítő és feldolgozó foglalkozások igénylése a Szkéné Színház előadásainak megtekintéséhez kapcsolva. A foglalkozások díjmentesek, az előadásokra kedvezményes jegy váltható. Kedvezmények: diákjegyek (25%-os kedvezmény a teljes jegyárból), 20 fő fölötti csoport esetén a kísérő pedagógus számára 1 darab 200 Ft-os tiszteletjegy, kisebb, de 10 fő fölötti csoport esetén a kísérő pedagógus számára 1 darab félárú szakmai jegy. Ifjúsági bérlet: 8000 Ft, mely 3 - a kínálatból - szabadon választott előadás megtekintését foglalja magába.

Pályázati feltételek:
Osztályok, illetve közösségek jelentkezését várjuk a korosztályi besorolásnak megfelelő előadásokra és háromlépcsős programokra. Az előkészítő foglalkozásokra az előadás megtekintése előtti egy héten belül, a feldolgozó foglalkozásokra az színházlátogatást követő egy héten belül kerül sor. A foglalkozások helyszíne minden esetben a pályázó iskola, a foglalkozások időpontját az iskolai tanítási időhöz igazodva a pedagógussal előre egyeztetjük. A foglalkozások 45, illetve 90 percesek.

Pályázat benyújtásának módja:
Pályázni e-mailen keresztül, a szemeredi.fanni@szkene.hu címre írt levélben, vagy telefonon, a +36 20 458 9527-as számon lehet. Ugyanitt részletes tájékoztatásra is van lehetőség. Minden pályázatot egyedileg bírálunk el, a pályázóval való egyeztetés alapján.

A RAKPART3 2023/24-ES IFJÚSÁGI PROGRAMKÍNÁLATA KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A Szkéné Színház háromlépcsős színházpedagógiai programjának felkészítő foglalkozásain - a drámapedagógia eszközeit használva - rendszerbe szedjük a diákok előzetes tudását; az előadást követő feldolgozó foglalkozáson értelmezzük a színpadi jeleket, vitatkozunk, játszunk - elmélyítendő a látottakat.
Drámatanárok: Szemerédi Fanni, Hodászi Ádám, Szivák-Tóth Viktor

Programkínálat
12 éves kor felett
Forte Társulat, Ódry Színpad: Toldi
Hogy születik élő színház Arany János klasszikus szövegéből a mozgás, zene, képek és szöveg egymásra találásakor? Milyen személyes értelmezéseket nyit meg a néző számára?

Közösségi tréning
A tréning közösségi játékai a csapaton belüli együttműködést, a társ- és önismeretet erősítik, valamint a kreativitás és önkifejezés fejlesztésére kínálnak lehetőséget.

14 éves kor felett
Vádli Társulás, Színházi Bázis, Füge Produkció: Caligula helytartója*
A Székely János szövegéből készült előadás foglalkozásainak fókuszába a döntési kényszert helyeztük: hogyan számolunk el a felelősségünkkel, ha több irányban is elkötelezettek vagyunk?

Füge Produkció: Bányavakság*
A foglalkozások Székely Csaba Bánya-triológiájának második darabjához illeszkedve az ideálkép és a valóság közti távolság és a reménytelenségből való kiutak keresésére tett kísérletek köré épülnek.

SzínMűHely Produkció: Eltűntek*
Elise Wilk drámája egy erdélyi szász család három generációjának története kivándorlásról, az egyéni sorsokat keresztbetörő történelemről. Kik döntöttek jól? Akik elmentek, vagy akik otthon maradtak? Van-e jelentősége, hogy emlékezünk a családtörténeteinkre?

Megtartom?
Drámaóránk az önálló döntésről szól. Soma és Réka történetén keresztül vizsgáljuk fokozatait, következményeit. Két tanítási óra hosszú, színházlátogatás nélkül is igényelhető játék.

16 éves kor felett
Nézőművészeti Kft.: Kartonpapa*
Tasnádi István darabjában két eltérő gondolkodásmód, értékrend ütközik egy nagy családon belül, mi pedig ráismerhetünk a közbeszéd toposzaira, kliséire. Fő témánk a hatalmi szerkezetek újratermelődése.

Nézőművészeti Kft.: Hol a színészünk?*
Mi a színház szerepe a társadalmi és közéleti elvárások feszültségében, és mi történik eközben az emberrel, ha színész? Milyen szerepeket oszt ki ugyanez az elvárásrendszer azokra, akik nem színészek?

Forte Társulat: A nagy füzet*
A foglalkozások a színházi absztrakció átal létrejött nézői asszociációk felszabadítására fókuszálnak, a veszteségek feldolgozásáról szóló közös gondolkodásra hívnak. Agota Kristof regénye izgalmas táptalaj.

Forte Társulat, Pannon Várszínház: Apró, véres balladák
Milyen az a világ, amelynek a hiány az alapja? Hogyan épülhet valami egész a töredékekből, mi az a rejtett, zenei szerkezet, ami mégis összeköt minket? Ady Endre novelláinak világában keressük a válaszokat.

Forte Társulat: Bűn és bűnhődés*
Egy sokszereplős világ, ahol mindenki elmondhatja a saját történetét. Feltehetők Dosztojevszkij kérdései: az ember nem születik, hanem rászolgál a boldogságra? Mi rejlik a bűn, és mi az ítéleteink mögött?

Forte Társulat: Az égő ház*
Görög sorstragédiák sejlenek fel Misima Jukió kortárs japán író műveiben, kultúrákon és történeti korszakokon átívelve viszi színre az ember egyszerre archaikus és nagyon is modern viszonyát a világhoz.

Ördögkatlan Produkció: Elem*
Háy János szövegéből készített előadáshoz kapcsolódva közösen gondolkodunk és játszunk az idő múlásáról, a generációkat összekötő hidakról, az elengedés nehézségeiről, és arról, mi mindent jelenthet az otthon.

Szkéné Színház: A hisztéria rövid és felkavaró története
Mikó Csaba és Tóth Réka Ágnes szövegével kérdezzük: Mit rejt a hisztéria négyszáz éves kórtörténete? Kiket is kellene diagnosztizálni? Milyen nyomokat hagynak az elnyomók az elnyomott generációkon?
A *-gal jelelölt előadások koprodukciós partnere a Szkéné Színház.

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem