UWC Magyarország 2024-2026-os ösztöndíjpályázatai

Határidő
Érvényes
Pályázhat
- Jelenleg középiskolába jársz. - 2024. szeptember 1-jén legalább 16 éves leszel, de még nem töltötted be 19. évedet. - A kilencedik osztályt már elvégezted. - Magyar állampolgár vagy és folyékonyan beszélsz magyarul, vagy nem vagy magyar állampolgár, de legalább a második megkezdett tanévedet végzed magyarországi oktatási intézményben és folyékonyan beszélsz magyarul. - Elég nyitottnak és talpraesettnek érzed magad ahhoz, hogy két évig multikulturális környezetben, egy idegen országban élj és tanulj. - Nem jelentkezhetsz, amennyiben a középiskolai tanulmányaid utolsó évében vagy és a tanév végén érettségizel

UWC Magyarország 2024-2026-os ösztöndíjpályázatai


Az UWC Magyarország meghirdeti 2024-2026-os ösztöndíjpályázatát. Az ösztöndíjak kétéves külföldi tanulmányi lehetőséget biztosítanak a 18 UWC-középiskola egyikében, ahol a Nemzetközi Érettségi Program (International Baccalaureate Diploma Programme, IBDP) keretében közel nyolcvan nemzet fiataljai élnek és tanulnak együtt.
Az alábbi oldalakon tájékozódhatsz az ösztöndíjak részleteiről, a jelentkezéshez kapcsolódó eseményekről, és választ találhatsz a pályázással kapcsolatos kérdéseidre. Az alábbi linkeken megtekintheted az UWC-ösztöndíjakat röviden bemutató, kifejezetten a diákok, illetve a szülők számára készített rövid brosúrát.

A jelentkezés előtt figyelmesen olvasd el az Ösztöndíj-kategóriák és feltételek és a Pénzügyi részletek oldalakat. A többlépcsős pályázás részleteiről a Válogatási folyamat oldalon találsz információkat.
A fordulók időpontjai, ösztöndíj-kategóriára lebontva, a következők:
Írásbeli pályázat leadási határideje 2024. január 7. 23:59

Értesítés az interjús fordulóba jutásról
Általános ösztöndíj 2024. február 7.
HH-ösztöndíj 2024. február 7.
Részösztöndíj 2024. január 9.
UWC RBC- ösztöndíj 2024. január 9.

Interjús forduló időpontja Általános ösztöndíj
2024. február 17.–18. HH-ösztöndíj
2024. február 17.–18.
Részösztöndíj 2024. január 13.
UWC RBC- ösztöndíj 2024. január 13.

Értesítés az interaktív fordulóba jutásról
Általános ösztöndíj 2024. február 19.
HH-ösztöndíj 2024. február 19.
Részösztöndíj 2024. január 13.
UWC RBC- ösztöndíj 2024. január 13.

Interaktív forduló időpontja
Általános ösztöndíj 2024. március 2.–3.
HH-ösztöndíj 2024. március 2.–3.
Részösztöndíj 2024. január 14.
UWC RBC-ösztöndíj 2024. január 14.

Értesítés a válogatás eredményéről
Általános ösztöndíj 2024. március 4.
HH-ösztöndíj 2024. március 4.
Részösztöndíj 2024. január 15.
UWC RBC-ösztöndíj 2024. január 15.

Pénzügyi egyeztetés időpontja
Általános ösztöndíj 2024. március 5.–24.
HH-ösztöndíj 2024. március 5.–24.
Részösztöndíj 2023. január 16.–31.
UWC RBC- ösztöndíj 2024. január 16.–31.

UWC-iskolába való jelölés időpontja*
Általános ösztöndíj 2024. március 31.
HH-ösztöndíj 2024. március 31.
Részösztöndíj 2024. március 31.
UWC RBC- ösztöndíj 2024. február 1.

Ösztöndíj-kategóriák és feltételek
Az UWC Magyarország ösztöndíjai három kategóriában kerülnek meghirdetésre: általános ösztöndíj, hátrányos helyzetű (HH) ösztöndíj és részösztöndíj. Az ösztöndíjak legjobb elosztása érdekében kiemelten fontos, hogy a helyes kategóriában jelentkezz.

A pályázás alapfeltételei
- Jelenleg középiskolába jársz.
- 2024. szeptember 1-jén legalább 16 éves leszel, de még nem töltötted be 19. évedet.
- A kilencedik osztályt már elvégezted.
- Magyar állampolgár vagy és folyékonyan beszélsz magyarul, vagy nem vagy magyar állampolgár, de legalább a második megkezdett tanévedet végzed magyarországi oktatási intézményben és folyékonyan beszélsz magyarul.
- Elég nyitottnak és talpraesettnek érzed magad ahhoz, hogy két évig multikulturális környezetben, egy idegen országban élj és tanulj.
- Nem jelentkezhetsz, amennyiben a középiskolai tanulmányaid utolsó évében vagy és a tanév végén érettségizel.

Ösztöndíj-kategóriák feltételei
Az egyes ösztöndíj-kategóriák részleteinek és a jelentkezés feltételeinek megtekintéséhez kattints az adott kategóriára:

Általános ösztöndíj
Az általános ösztöndíj esetében az UWC-iskolák a pályázó anyagi hátterének függvényében járulnak hozzá a tandíjhoz és indokolt esetben a tandíjon kívüli költségekhez. Az általános ösztöndíjra jelentkezhetsz, ha megfelelsz a pályázás alapfeltételeinek. Jelentkezőink túlnyomó többsége ebbe a kategóriába esik.
Az általános ösztöndíj pénzügyi részleteiről a linkre kattintva olvashatsz.
Fontos: A jelentkezők nem konkrét iskolába pályáznak, hanem az UWC-iskolarendszerbe. Az UWC Magyarország elnöksége dönt arról, hogy melyik jelöltet melyik iskolába jelöli az adott évi ösztöndíj-felajánlások függvényében. Arról, hogy idén a helyek melyik iskolákba szólnak, a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Hátrányos helyzetű (HH) ösztöndíj
Az UWC Magyarország elkötelezett az iránt, hogy a társadalom olyan csoportjainak is lehetőséget biztosítson az UWC egyedülálló oktatásában való részvételre, akik hátrányos helyzetük miatt kevésbé tudnak részt venni nemzetközi ösztöndíjprogramokban és a felsőoktatásban. Ezt a célt szolgálja a hátrányos helyzetű (HH) ösztöndíj, melyen keresztül célzatosan (társadalmi vagy szociális szempontból) hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalokat támogatunk.
A HH-ösztöndíjra jelentkezhetsz, ha megfelelsz a pályázás alapfeltételeinek, valamint az alábbi feltételek közül legalább egynek:
- Szüleid nem rendelkeznek érettségivel, vagy egyik szülőd / gondviselőd egyedül nevel, és ő nem rendelkezik érettségivel, és ezt aláírt szülői nyilatkozattal igazolod.
- Roma / cigány kisebbséghez tartozol, amiről írásos nyilatkozatot tudsz küldeni.
- Menekült vagy oltalmazott státusszal rendelkezel, és ezt megfelelő módon tudod igazolni.
- A családodban az egy főre eső nettó havi jövedelem a családi pótlékot és segélyeket is beleszámítva nem haladja meg a 130 000 Forintot, és ezt megfelelő módon tudod igazolni.
- Állami gondozott vagy, vagy a gyámhatóság nevelésbe vett, és ezt megfelelő módon tudod igazolni.
Az UWC Magyarország fenntartja a jogot, hogy a válogatás során a különböző jövedelmi forrásokról dokumentumokat kérjen, illetve az ösztöndíjra esélyes diákok környezetével megismerkedjen. Az arra rászoruló pályázók esetében az UWC-iskolák és az UWC Magyarország jelentős mértékben, szükség esetén akár 100%-ban is fedezi a tanulmányokkal kapcsolatos költségeket.
A HH-ösztöndíj pénzügyi részleteiről a linkre kattintva olvashatsz.
Az UWC Magyarország törekszik arra, hogy minden évben legalább egy HH-ösztöndíjat nyújtson, azonban ez függ a jelentkezők számától és az UWC-iskolák ösztöndíj-felajánlásaitól is.

Fontos: A jelentkezők nem konkrét iskolába pályáznak, hanem az UWC-iskolarendszerbe. Az UWC Magyarország elnöksége dönt arról, hogy melyik jelöltet melyik iskolába jelöli az adott évi ösztöndíj-felajánlások függvényében

Részösztöndíj
Az UWC-iskolák az általános ösztöndíjak mellett úgynevezett részösztöndíjakat (angolul „partially funded” vagy „unfunded”, azaz kis mértékben vagy egyáltalán nem támogatott ösztöndíjakat) is meghirdetnek, melyek esetében a pályázó családjától elvárt anyagi hozzájárulás jelentős, az általános ösztöndíjnál jóval magasabb.
A részösztöndíjra jellemzően kisebb a jelentkezők száma, akik az általános- és HH-ösztöndíjaktól eltérő helyekre pályáznak. A jelentkezők a többi kategóriával megegyező, háromfordulós válogatási folyamaton mennek keresztül, azonban a fordulók időpontja eltér. Az UWC Magyarország a felajánlott részösztöndíjas helyekre a jelentkezők alkalmassága függvényében jelöl diákot.
A részösztöndíjra jelentkezhetsz, ha megfelelsz a pályázás alapfeltételeinek, valamint amennyiben családod teljesíteni tudja az elvárt pénzügyi részleteket, melyekről a linkre kattintva olvashatsz.
Fontos: A jelentkezők nem konkrét iskolába pályáznak, hanem az UWC-iskolarendszerbe. Az UWC Magyarország elnöksége dönt arról, hogy melyik jelöltet melyik iskolába jelöli az adott évi ösztöndíj-felajánlások függvényében. Arról, hogy idén a helyek melyik iskolákba szólnak, a későbbiekben adunk tájékoztatást.
UWC Robert Bosch College speciális ösztöndíj
Az UWC Robert Bosch College (RBC) egy speciális ösztöndíj-lehetőséget ajánl a 2024-2026-os tanévekre. Az UWC RBC-ösztöndíjra az általános-, hátrányos helyzetű- és részösztöndíj pályázói közül bárki jelentkezhet, aki a feltételeknek megfelel. A speciális ösztöndíj válogatása a három kategóriával párhuzamosan folyik és nem befolyásolja az ezekben való részvételt.
Az UWC RBC-ösztöndíjra jelentkezhetsz, ha megfelelsz a pályázás alapfeltételeinek, valamint az alábbi feltételek közül legalább egynek:
- Aktívan foglalkozol környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal és vállalod, hogy az UWC-ben töltött két év alatt részt veszel ilyen témájú projektek szervezésében.
- Beszélsz franciául és vállalod, hogy felveszed a Francia A (francia nyelv és irodalom) tantárgyat.
- Tanulsz németül és vállalod, hogy felveszed a Német B (középfok felkészítő) tantárgyat.
Kérünk, hogy a jelentkezésedben térj ki a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységeidre, amennyiben ezen feltétel alapján jelentkezel. A nyelvvizsga nem követelmény, de kérjük, hogy rendelkezz legalább a megadott szintnek megfelelő tudással. Ezt a válogatási folyamat során ellenőrizni fogjuk.
Az UWC RBC-ösztöndíj pénzügyi részletei a jelentkezés kategóriájával azonosak (általános-, hátrányos helyzetű- illetve részösztöndíj).
Az UWC RBC-ösztöndíj válogatása a részösztöndíj-válogatással azonos időben zajlik. Azok a pályázók, akik nem kerülnek kiválasztásra ebben az ösztöndíjban, részesei maradnak kategóriájuk válogatásának és megmarad az esélyük az UWC-ösztöndíjra.

Fontos tudnivalók
- Egy pályázó egyszerre csak egy kétéves UWC-ösztöndíjra jelentkezhet: vagy egy adott UWC nemzeti bizottság által meghirdetett ösztöndíjpályázaton keresztül, vagy az úgynevezett globális válogatóprogramban (UWC Global Selection Programme).
- Az UWC Magyarország ösztöndíjpályázatán a jelentkezők egyszerre csak egy kategóriában pályázhatnak: általános ösztöndíj, HH-ösztöndíj vagy részösztöndíj kategóriában.
- A válogatási döntésekkel kapcsolatban fellebbezésnek helye nincs.
- A továbbjutás vagy elutasítás okairól az UWC Magyarország nem nyújt tájékoztatást a válogatás méltányosságának megőrzése érdekében. Amennyiben a válogatás során erkölcsi aggály merül fel, a jelentkező a válogatóbizottságtól függetlenül működő Etikai Bizottsághoz fordulhat az etikaibizottsag@hu.uwc.org email címen.
Az első forduló kitöltéséhez technikai segítséget nyújtó Jelentkezési útmutatót a linkre kattintva tudod megtekinteni és letölteni, a Pályázási tanácsok oldalon pedig pályázati anyagoddal kapcsolatban kaphatsz további tippeket.

A Gyakori kérdések és a Szülőknek oldalakon az ösztöndíjakkal és a pályázással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre találhatsz választ. Ezek mellett a pályázati időszak alatt információval és segítséggel szolgálhatnak számodra az élő és online Események pályázóknak.
A jelentkezés díja: 8000 Ft. (Az anyagi szempontból hátrányos helyzetű pályázóknak az UWC Magyarország finanszírozza a jelentkezési díjat.)
A jelentkezési határidő 2024. január 7. 23:59.
https://www.hu.uwc.org/jelentkezes/jelenkezesi-informaciok

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem