175 a Honvédelmi Minisztérium fotó- és videópályázata

Határidő
Érvényes
Pályázhat
18. életévüket betöltött civil személyek, valamint a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Magyar Honvédség különböző állománykategóriáiban szolgáló katonák és a szervezettel egyéb jogviszonyban állók

175 a Honvédelmi Minisztérium fotó- és videópályázata


A pályázat célja:
A 175 éves Magyar Honvédség méltó megünneplése a katonai hivatás presztízsének és társadalmi láthatóságának növelésével.
A pályázat témája:
A pályázatra olyan fotókat és videókat várunk, amelyek kreatívan idézik meg a magyar hadtörténet és Magyar Honvédség elmúlt 175 évéhez köthető helyszíneket, az épített vagy tárgyi örökség darabjait, az egykori és mai helyőrségek katonai múltját, illetve a honvédség/katonaság jelenlétét a család múltjában, jelenében.

A pályázat kategóriái (választhatóan):
1. Fotó
a. „A hely szelleme”: A pályázó által választott, és a fent meghatározott témához kapcsolódó bármely helyszín, épület, illetve egyéb épített örökség vagy tárgyi emlék komplex megjelenítése a fotográfia segítségével. Nem statikus megoldásokat várunk, hanem a hely szellemének kreatív megidézését: fotómontázs, fotó alapú, de kevert technika; csendélet, életkép, beállított jelenet formájában.
b. „Katona a családban”: Akár a felmenők között, akár a pályázó családjában katonaként szolgálók előtti tisztelgés. Régi családi fotók montírozása, az ezeken megjelenő beállítás parafrázisának elkészítése ugyanúgy megfelelő, mint pl. egy otthoni, családi jelenet.

2. Videó
A pályázó által választott, és a fent meghatározott témához kapcsolódó bármely helyszínhez, épülethez, illetve egyéb épített örökséghez, tárgyi emlékhez, családi katonai emlékekhez kapcsolódó rövid, 30 másodperc - 3 perc közötti kreatív médiatartalom készítése, amellyel nem titkolt célunk a fiatal korosztály elérése, mind a készítők, mind a befogadók tekintetében. (A hosszúságot befolyásolja, hogy milyen platformra tervezi a pályázó. Pl.: tiktok hossz maximum 3 perc, viszont a YT reels-ek maximum hossza 90 mp)

A pályázat követelményei:
- A pályázaton 18. életévüket betöltött civil személyek, valamint a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Magyar Honvédség különböző állománykategóriáiban szolgáló katonák és a szervezettel egyéb jogviszonyban állók vehetnek részt.
- A pályázaton új, kiállításon és korábbi pályázaton még nem szerepelt alkotással lehet részt venni.
- A pályaművek feleljenek meg a kiállíthatóságnak, azaz a nyomtatáshoz/publikáláshoz megfelelő minőségűek és felbontásúak legyenek.
o 300 DPI felbontás 40 x 50 cm (5906x8268 pixel) nyomtatott mérethez
o 8 bites színmélység
o videó (minimum: Full HD 1920x1080, MP4/MOV, 25 fps, h.264) - álló formátumban is elfogadjuk.
- A pályázat kiírója gondoskodik a kiállításra beválogatott fotók (25-30 db) nyomtatásáról és applikálásáról.
- Egy alkotó maximum 2 db művel pályázhat. (kategóriánként 1-1 vagy egy kategóriában 2 pályaművel).
- A pályázó hozzájárulását adja ahhoz, hogy a mű a Honvédelmi Minisztérium szervezésében 2024 során (akár több alkalommal is) kiállításra/bemutatásra kerülhet.
- A pályázó hozzájárulását adja továbbá, hogy pályaműve(i) felhasználásra kerüljön (kerüljenek) a honvéd sajtóban, honvédségi kiadványokban és HM-MH internetes felületeken.
- A fentiek alapján a pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy pályázásukkal a kiválasztott pályaművek szerzői jogát a Magyar Honvédségre ruházzák át.

A pályázat időtartama:
- A pályamunkák beérkezésének határideje: 2024. január 09.
- Zsűrizés határideje: 2024. január 16.
- Díjátadás: 2024. március 15-éhez kapcsolódóan.

A pályázat értékelése:
- A kiállítandó művekről és a díjak odaítéléséről 4-4 fős, fotóművészekből és videós szakemberekből álló szakmai zsűri dönt. A zsűri döntését a pályázat kiírója megvétózhatja.
- A pályamunkák értékelését követően minden résztvevőt levélben (elsősorban e-mail formájában) értesítünk a szakmai zsűri döntéséről.

A pályázat díjazása:
- Kiállítási lehetőség honvédségi, valamint civil intézményeknél, szervezeteknél.
- Részvételi lehetőség egy kétnapos, fotós/videós workshop-on, neves szakemberek közreműködésével.
- Honvédelmi Miniszter és/vagy Honvéd Vezérkar főnök különdíja honvédségi pályázó(k)nak.
- A legjobbnak ítélt alkotásokból katalógus készül, valamint online galéria a HM-MH felületein.
A pályázat kiírója a zsűri szakmai javaslata alapján a díjak esetleges megosztásának jogát fenntartja.

A pályázat benyújtásának módja és a beérkezési határidők:
A pályaművek benyújtása digitális formában történik, pályázati adatlappal együtt.
A Magyar Honvédség megjelenése a témákban indokolja, hogy a beküldött alkotások egy előszűrőn menjenek át, így a HM Sajtó jóváhagyása után kerülhetnek a zsűri elé.
A kitöltött pályázati adatlapot és a pályaműveket a farkas.kinga@hm.gov.hu email címre kérjük megküldeni!
További információ Farkas Kinga tanácsostól kérhető az alábbi elérhetőségek egyikén:
e-mail: farkas.kinga@hm.gov.hu
HM: 30-337
Telefon: 06 1 237-5518
http://www.hm.gov.hu
175_Pályázati_adatlap.pdf175_pályázati_felhívás.pdfBorítókép.jpg
🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem