ARTtransfer-díj

Határidő
Érvényes
Pályázhat
olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok tevékenységét ismeri el, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítésért és népszerűsítéséért

Pályázati felhívás

A kortárs művészet közvetítésének elismerésére alapított

ARTtransfer-díj
elnyerésére.

A Ludwig Múzeum 2022-ben negyedik alkalommal hirdeti meg az ARTtransfer-díj pályázatát.
A díjjal a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok tevékenységét ismeri el, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítésért és népszerűsítéséért.
A pályázatra magánszemélyek jelentkezését várjuk a 2019-22 közötti időszakban megvalósult projektekkel. Már korábban máshol benyújtott anyaggal is pályázhatnak, de kérjük, a szakmai bemutatkozásban jelölje meg, melyik pályázaton szerepelt.
Az idei pályázatot a reziliencia jegyében hirdetjük meg.

A benyújtott pályázati projekteknek a kortárs képzőművészet átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése mellett azt is láttatnia kell, hogy mi volt az a váratlan, kritikus, tendenciasszerű helyzet, amelyben a bevált módszereket legalább időlegesen fel kellett függeszteni, és a pedagógiai szituációt egy új, akár szokatlan metódussal kellett kiváltani. Fontos, hogy egyes történetekből kiolvashatók legyenek az általános tanulságok: mivel és hogy tehető rezilienssé a pedagógiai gyakorlat?
A projekt célját különféle pedagógiai tevékenységek, eszközök, munka- és szervezeti formák is megvalósíthatják, mint múzeumpedagógiai foglalkozás, iskolai óra, nyári alkotótábor, témanap, programsorozat, workshop, kiadvány, játék stb... Mivel a kortárs képzőművészet igen változatos színtereken jelenhet meg - múzeum, magángaléria, osztályterem -, a projektek megvalósulásának helyszínével kapcsolatban nincsenek elvárások.
Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a projektek támogassák az önálló gondolkodást, munkavégzést, valamint az önálló személyiségek tartalmas együttműködését. Az ideális projekt az életkori sajátosságok figyelembevételével médiatudatosságra törekszik, erősíti a kritikai szemléletet, az önismeretet, a társadalmi felelősségvállalást, és szem előtt tartja a legkülönfélébb társadalmi igényeket. Lényeges szempont, hogy a projekt adaptálható legyen, valamint korlátozott anyagi erőforrások közötti is megvalósulhasson.
A benyújtott pályázati anyaggal kapcsolatban jól strukturált szöveget, világos koncepciót várunk el: előzmények, pedagógiai célkitűzés, munkafolyamat; majd az eredmények bemutatása, összegzése, a problémák, nehézségek artikulálása, az anyagi háttér rövid bemutatása és a program lehetséges folytatása.
A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban előzsűrizés történik. Ezt követően a kiválasztott pályamunkákat egy nyilvános minikonferencián mutatják be a pályázók, ahol a zsűri a tízperces prezentációk után helyben meghozza döntését. A díjátadást követően a Ludwig Múzeum a második fordulóba bejutott pályázati anyagokat elérhetővé teszi a honlapján. https://www.ludwigmuseum.hu

Az ARTtransfer-díj összege bruttó 300 000 Ft, azaz háromszázezer forint.

A díj több pályázó között is megosztható.

A díj összegét az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatása biztosítja.

A második fordulóba bejutott pályázók oklevélben és a Ludwig Múzeum kiadványaiból álló könyvjutalomban részesülnek.
A zsűri tagjai:
DR. FABÉNYI JULIA,
a Ludwig Múzeum igazgatója
KÉSZMAN JÓZSEF,
a Ludwig Múzeum Gyűjteményi, Kiállítási és Tudományos Főosztályának vezetője
GEISBÜHL TÜNDE,
művészetpedagógus, mestertanár, az ARTtransfer-díj/2021 nyertes
GERMAN KINGA,
művészettörténész, egyetemi docens (MOME)
SZABICS ÁGNES,
képzőművész, művészetpedagógus (BTM - Budapest Galéria)
HEMRIK LÁSZLÓ,
a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője

A pályázat benyújtásának határideje: 2022. október 9., 24.00.
A továbbjutó pályázatok kiértesítése: 2022. november 5.
A program záróeseményének, díjátadójának időpontja és helyszíne: 2022. november 18. (péntek), Ludwig Múzeum

Kérjük, ossza meg az oldalt olyan ismerősével, akit érdekelhet a pályázat.

A korábbi pályázatok anyagába a következő linkek alatt tekinthetnek bele:
http://arttransfer.ludwigmuseum.hu/arttransfer-2021/
http://arttransfer.ludwigmuseum.hu/arttransfer-2020/
http://arttransfer.ludwigmuseum.hu/arttransfer-2019/

További információk:
muzeumpedagogia@ludwigmuseum.hu
06 1 553 4777
http://arttransfer.ludwigmuseum.hu/arttransfer-2022/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem