Budapest Balett Grand Prix

Határidő
Érvényes
Pályázhat
15-17 évesek, 17-19 évesek, 19-24 évesek.

Budapest Balett Grand Prix


A Magyar Táncművészeti Egyetem, mint a magyar professzionális táncművészképzés vezető szereplője, a hazai balett- és táncművészet népszerűsítése céljából egy új, kimagasló művészi színvonalú balettversenyt hív életre, a Budapest Ballet Grand Prix-t, a BBGP-t, melyet 2023. november 20-24. között rendez meg első alkalommal.

A jövő évi eseményt bemutató sajtótájékoztatóra 2022. november 24-én, egy esztendővel a MÜPA Gála előtt, a Crown Plaza Budapestben került sor, komoly sajtóérdeklődés mellett. Az eseményen részt vett dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár; Vashegyi György, az MMA elnöke; Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója; Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója; Demján Sándorné, Lídia asszony, a BBGP patrónusa, és természetesen jelen volt Fodorné Molnár Márta, egyetemi tanár, a szervező Magyar Táncművészeti Egyetem rektora és Kiss János, Kossuth-díjas balettművész, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is. Mellettük a Kuratórium tagjai és az intézmény több vezetője is megjelent a teltházas rendezvényen.

Ahogy az eseményen elhangzott: A Budapest Ballet Grand Prix célja, hogy Közép-Európa és a kontinens ismert és elismert balettversenye legyen a 2023-as kezdést követő öt esztendőn belül. A komoly mércét figyelembe véve a verseny szervezőbizottsága mindent elkövet, hogy már a nyitórendezvény, a 2023. november 20-24. között rendezett BBGP 2023 esemény megfeleljen a legmagasabb szintű elvárásoknak.

A verseny megrendezése megmérettetést és kitekintést jelent a nemzetközi táncéletbe a fiatal táncosok számára, a legkiemelkedőbbeknek ösztöndíjat, illetve pályakezdési lehetőséget teremt, valamint a magyar kultúra, a magyar táncművészet és táncoktatás értékeit, eredményeit tudja közvetíteni a nagyvilág felé.

A verseny selejtezőinek a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán színházterme, a folytatásnak a Nemzeti Táncszínház, végül a gálának a Művészetek Palotája (MÜPA) ad otthont.

A Budapest Ballet Grand Prix 2023 zsűrije és videóválogató zsűrije a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, koreográfusaiból és együttesvezetőiből áll. A zsűri elnöke a világsztár Manuel Legris, a Párizsi Opera balett társulatának étoile-ja, a Bécsi Staatsoper társulatának egykori és a Milánoi La Scala jelenlegi balettigazgatója. A verseny elnöke Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, társelnöke pedig Kiss János, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

A Budapest Ballet Grand Prix a világ minden tájáról érkező, a 15-24 éves korosztályhoz tartozó, kiemelkedően tehetséges, táncművészetet életpályájuknak tekintő ifjú táncosok számára kerül meghirdetésre különböző korcsoportokban. A professzionális iskolák, illetve együttesek versenyzői tervezetten három korcsoportban mutathatják meg tudásukat klasszikus balett és moderntánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben egyaránt:
I. kategória (junior A) - 15-17 évesek,
II. kategória (junior B) - 17-19 évesek,
III. kategória (senior A) - 19-24 évesek.

A verseny célja a kiemelkedő tehetségű táncosok felfedezése, támogatása és karrierépítésének segítése versenydíjakkal, ösztöndíjakkal, valamint nemzetközi szerződésajánlatokkal.

A BBGP 2023 programjában méltó versenydíjakat ítél oda a zsűri a legkiemelkedőbb résztvevőknek:
a verseny fődíja 10 000 euró
a második helyezett díja 7000 euró
a harmadiké 4000 euró
A dobogós helyezések mellett különdíjak kerülnek kiosztásra:
"A Magyar Táncművészeti Egyetem ösztöndíja"
"A legjobb magyar versenyző díja"
"Közönségdíj"
valamint a zsűritagok által felajánlott ösztöndíjak illetve szerződések.

A BBGP 2023 programjában méltó versenydíjakat ítél oda a zsűri a legkiemelkedőbb résztvevőknek: a verseny fődíja 10 000 euró; a második helyezett díja 7000 euró, míg a harmadiké 4000 euró.

A dobogós helyezések mellett különdíjak kerülnek kiosztásra: "A Magyar Táncművészeti Egyetem ösztöndíja", "A legjobb magyar versenyző díja", "Közönségdíj" és a zsűritagok által felajánlott ösztöndíjak illetve szerződések.

http://mte.eu/bemutatkozott-a-budapest-ballet-grand-prix/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem