Fedezd fel Közép-Európát a Ceepus ösztöndíjjal!

Határidő
Érvényes
Pályázhat
Akkor vehetsz részt a programban, ha: - a küldő felsőoktatási intézményedben aktív hallgatói jogviszonyod van a kinn tartózkodás alatt; - legalább 2 lezárt féléved van a kiutazás megkezdéséig; - a küldő és a kiválasztott fogadóintézmények koordinátorai támogatják a kiutazásod az adott hálózat keretében (ami azt is jelenti, hogy a pályázat beadása/feltöltése előtt fel kell venned velük a kapcsolatot)

Fedezd fel Közép-Európát a Ceepus ösztöndíjjal!


A Ceepus ösztöndíj-támogatással Közép-Kelet-Európában és a Nyugat-Balkánon szerezhetsz értékes tapasztalatokat tanulmányi részképzés, kutatómunka vagy nyári egyetem keretében.
A Ceepus-szal nem kell messzire utaznod ahhoz, hogy átéld, milyen nemzetközi környezetben tanulni vagy kutatni. Határon túli magyar nyelvű képzések és EU-n kívüli országok is elérhetőek, a Ceepus hálózat pedig értékes szakmai kapcsolatrendszert és fejlődési lehetőséget biztosít saját szakterületeden.
A vírushelyzetből adódó változások a külföldi tapasztalatszerzésre is hatással vannak. A CEEPUS alkalmazkodik a pályázók igényeihez és a megváltozott körülményekhez. Átmenetileg bizonyos országokban már online, fizikai utazás nélküli lehetőségeket is kínál virtuális vagy hibrid (legalább részben fizikai) mobilitás keretében.

Kik pályázhatnak?
Akkor vehetsz részt a programban, ha:
- a küldő felsőoktatási intézményedben aktív hallgatói jogviszonyod van a kinn tartózkodás alatt;
- legalább 2 lezárt féléved van a kiutazás megkezdéséig;
- a küldő és a kiválasztott fogadóintézmények koordinátorai támogatják a kiutazásod az adott hálózat keretében (ami azt is jelenti, hogy a pályázat beadása/feltöltése előtt fel kell venned velük a kapcsolatot).

Mire lehet pályázni?
A Ceepus programban 16 tagország (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) egyetemein működő karok vagy akár tanszékek, intézetek alakítanak ki szakmai hálózatokat, ahol lehetőséged van:
- féléváthallgatásra (3-5 hónap),
- szakdolgozat- vagy disszertációírásra, ahol az anyaggyűjtésen túl a fogadó ország oktatójával is konzultálhatsz (1-2 hónap),
- csoportos hallgatói szakmai kirándulásban részt venni (min. 3 nap),
- vagy nyári egyetemen fejleszteni tudásod (min. 6 nap).
Akkor sem kell lemondanod a Ceepus nyújtotta szakmai előnyökről, ha egyetemeden nincs működő hálózat. Freemover ösztöndíjjal a résztvevő 16 ország bármely egyetemére lehet jelentkezni, akár olyan intézménybe is, ahol nincs CEEPUS hálózat. Ezekben az esetekben neked kell fogadóhelyet és oktatót is találnod. Minden esetben kérdezd meg az oktatóidat, hogy milyen egyetemeket, hálózatokat javasolnak!

Mekkora ösztöndíjra lehet pályázni?
Az ösztöndíjat a nyertes pályázó a fogadó országtól kapja, ennek mértéke országonként eltérő. Az aktuális összegekről bővebben a Központi CEEPUS Iroda honlapján tájékozódhatsz, az egyes országzászlókra kattintva.

Hogyan és mikor lehet pályázni?
Az aktuális támogatott magyar részvételű CEEPUS hálózatok listáját a www.ceepus.hu honlapon vagy a Központi CEEPUS Iroda honlapján, a www.ceepus.info-n találhatod meg a "Networks" link alatt.
A pályázatot itthoni egyetemed vagy főiskolád írja ki, ebben meghatározza a kiválasztási feltételeket is.
- Beadási határidő: június 15. (őszi félévre) és október 31. (tavaszi félévre)
- Pályázat beadása: Kizárólag online a www.ceepus.info honlapon.

Freemover pályázat a tavaszi félévre valamennyi CEEPUS ország bármely akkreditált felsőoktatási intézményébe benyújtható.
- Beadási határidő: november 30.
- Pályázat beadása: Kizárólag online a www.ceepus.info honlapon.
Freemover pályázat az őszi félévre külön kerül kiírásra.
https://hallgatoi-osztondijak.hu/fedezd-fel-kozep-europat-a-ceepus-osztondijjal

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem