Filmgalopp - erdélyi magyar filmek versenye

Határidő
Érvényes
Pályázhat
fiatalok

Filmgalopp - erdélyi magyar filmek versenye


A Filmtett Egyesület a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében 7. alkalommal hirdeti meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot, a vetésforgónk elvét követve ezúttal ismét a fikciós rövidfilmek (kísérleti, kisjáték- és animációs rövidek) alkotóit megcélozva.

A verseny célja
Fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által.

A verseny helyszíne és időpontja(i)
A Filmgalopp versenye a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 5. és 8. között zajlik.
A jelentkezés határideje: 2022. augusztus 7., vasárnap 23:59. A beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén tesszük nyilvánossá, a díjkiosztó a fesztivál záróünnepségén (október 8-án) lesz Kolozsváron.

Mi minősül erdélyi magyar kisjátékfilmnek?
Olyan 2020. január 1-je óta elkészült fikciós (élőszereplős vagy animált) alkotásokat várunk, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken készültek, javarészben magyar nyelven.

A verseny feltételei
A nevezéshez szükséges a kitöltött és határidőre elküldött űrlap (amit ide kattintva lehet elérni), valamint egy YouTube- vagy Vimeo-link (ha van jelszava, azt is áruld el!), amelyen meg lehet nézni a filmet. A nevezés ingyenes. Az előzsűri által beválogatott versenyfilmekből jó minőségű, nagy felbontású digitális fájlot várunk. A versenyben nem vehetnek részt a Filmtett-táborban készült filmek, 35 év fölötti rendezők filmjei, illetve a Filmtett szerkesztőségének tagjai által gyártott/írt/rendezett/fényképezett filmek.

Technikai feltételek a beválogatott filmekhez:
- fizikai Blu-ray vagy DCP-kópia; ezt szeptember 10-éig kérjük eljuttatni a szervezőkhöz;
- vagy legalább HD felbontású (1080p), h.264-es vagy jobb kódolású, magas bitrate-tel sűrített .mp4/.mov kópia;
- román felirat a képre égetve vagy különálló .srt/.sub fájlként.

A nevezéssel és a film elküldésével az alkotó beleegyezik a következőkbe:
- a filmet a közönségszavazás keretén belül levetíthetjük a Filmtettfeszt összes helyszínén, valamint - a verseny három napja alatt - teljes egészében elérhetővé tesszük internetes felületünkön is, ahol szavazni lehet majd rá;
- a fesztiválról szóló reklámanyagokban, promóciós kiadványokban, online promóciós felületeken elhelyezhetünk képernyőmentést/standfotó (screenshotot) a filmből;
- a versenyről szóló montázsba, televíziós műsorokba bevághatunk rövid, legfeljebb egyperces részleteket a filmből;
- a legjobb filmekből összeállítást készíthetünk más fesztiválok számára (ilyen esetben az érintett filmek rendezőit külön értesíteni fogjuk).

A verseny menete
A nevezés lezárása után értesítjük a jelentkezőket a sikeres jelentkezésről, ezután egy szakmai előzsűri válogatja ki a legjobb alkotásokat, amelyeket majd levetítünk az őszi Filmtettfeszten, illetve közzéteszünk internetes felületünkön a fesztivál idején. Ezeken a vetítéseken részt vesz a Filmtett Egyesület által felkért szakmai zsűri is.

Közönségszavazás: a fesztivál ideje alatt minden versenyfilm elérhető lesz a Filmtett online csatornáján, a közönség a filmeket megnézheti a filmtettfeszt.ro-n megjelenő - alább belinkelt - adatlapokon, és az ugyanitt található Like gombbal szavazhat a kedvenceire október 5. és 7. éjfél között.
A zsűri összetételét, valamint a felajánlott díjakat hamarosan felfedjük. A díjkiosztóra 2022. október 8-án kerül sor.
https://www.filmtettfeszt.ro/Verseny

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem