"Furcsák földjén" novellapályázat

Határidő
Folyamatos
Érvényes
Pályázhat
bárki

"Furcsák földjén” novellapályázat

...a furcsa csak addig furcsa, amíg meg nem szokjuk...

Mit jelent ez az egyszerű kifejezés, hogy "furcsa”? Azt gondolnánk, hogy egyszerű a válasz, de kicsit elmélyülve a kérdés tanulmányozásába, rá kell jönnünk, hogy a furcsaság meghatározása épp oly nehéz, mint a szépségé vagy a bűné, hisz koronként, tájanként, sőt egyénenként is változhat a megítélése. Furcsa történeteket, extrém helyzeteket ábrázoló írásokat mindig kockázatos publikálni, hiszen megosztók lehetnek, rájuk lehet sütni, hogy rétegigényt elégítenek ki, sőt akár dühöt is kiválthatnak egyesekből. Talán éppen ezért viszonylag ritkán jelentetnek meg nagyobb kiadók ilyen jellegű munkákat. Mi viszont élünk a függetlenségünkkel és azzal, hogy senki véleményét nem kell kikérnünk semmiben: Épp oly felszabadultan kísérletezgethetünk, mint a független filmstúdiók, és pont annyira megmosolyogjuk a kliséket görcsösen követőket, mint az említett csapatok a filmkonzerveket sorozatban ontó hollywoodi filmgyártó futószalagokat.

FONTOS! A pályázati rendszerünk csak bejelentkezett (tehát regisztrált) felhasználóink pályaművét fogadja majd. Ha tehát ön nem regisztrált még a Marsbook.hu oldalára, ezt addig megteheti az alábbi linkre kattintva:

Nagyon FONTOS:
- Pályázatokat e-mailben, levélben NEM fogadunk el, csak a Pályázatfeltöltő felületünkön lehet feltölteni!
- A beküldött pályázatot csak a szerződés visszaküldése után bíráljuk el.
- A pályázathoz szükséges szerződés a Pályázatfeltöltő felületen tölthető le.
- A pályázat során bekerülő művekből egy nyomtatott kötetet készítünk "Furcsák földjén” címmel.

A pályázat részletei:
A feladat tehát a következő:
Olyan novellákat várunk maximum 15000 karakteres terjedelemben, amelyek FURCSÁK. Ennyi! Nincs műfaji megkötés, de fontos, hogy a történet valóban szokatlan legyen. A tucat vámpírsztorikat, az olyan, hétköznapi romantikus történeteket, amelyek "szokatlanságát” csak az adja, hogy nyakon vannak öntve egy kis LMBTQ-val és hasonlókat sajnos nem fogjuk elfogadni. Ezek klisék. Olyasmikből szeretnénk antológiát készíteni, amelyek valóban magukon hordozzák az egyediség báját.
Szerelmi történet durva csavarral, amitől tátva marad a szánk? Jöhet! Öntudatra ébredt ruhaszárítókötél vívódása? Hajrá! Alternatív történelmi novella, ahol Dzsingiszkán hódítói fedezik fel Amerikát? Briliáns! Krimi? Horror? Mese? Sci-fi? Bármi!
Fontos! Ha az írás nem szokatlan, egyedi, akkor sajnos kimarad az antológiából akkor is, ha egyébként egy zseniális történet, profi módon megírva. Viszont úgy gondoljuk, hogy egy próbát a legelborultabb ötlet is megér és nincs vesztenivaló, hiszen a pályázaton való részvétel ingyenes, az esetleges kiesők semmiféle kárát nem látják a próbálkozásuknak, a bekerülők viszont nyomtatásban fognak megjelenni és ha a mi ingerküszöbünket sikerült megbirizgálni a sztorival, akkor vélhetően az olvasók is érdeklődéssel falják majd a szöveget.
Pályázatra fel tehát! Ha eddig bárki szüttyögött, tologatta a jó ötletét, most itt az alkalom, hogy kockázat nélkül publikálja! Ne a fióknak írjunk, ne a wattpad húszezredik névtelen szerzője legyünk, ha megjelenhetünk nyomtatott formában is!
Minden pályázó egyetlen munkájával indulhat, amelyet az ezen oldalon található pályázati felületen keresztül küldhet el kiadónkhoz. E-mail-ben küldött beadványokat NEM fogadunk be.
A pályázaton bárki indulhat, aki megfelel a lejjebb kiírt elvárásoknak. A pályázó a velünk való kommunikáció alatt (levelezés, szerződéskötés) a valódi nevét kell használja, ám a kötetbe való bekerülés esetén természetesen használhat írói álnevet.

A beküldendő pályaművel szemben támasztott követelmények:
- Csakis a szerző saját írása lehet.
- Egy pályázó csak egyetlen pályaművel indulhat.
- Csak olyan írás lehet, amelyet még nem publikált a szerző sehol, sem nyomtatott, sem elektronikus formában.
- A novella terjedelme nem lehet nagyobb 15 000 karakternél (szóközökkel együtt)
- A novella címe nem lehet "Furcsák földjén”.
- A szerző - amennyiben művét beválogatjuk a kötetbe - a szerződéskötéskor elfogadja, hogy a beküldött írással kapcsolatos mindennemű szerzői joghoz kapcsolódó anyagi igényéről lemond a Marsbook Kiadóval szemben a megjelenéstől számított 2 éven belül. Ugyanakkor a szerződésben ez időre engedélyt ad a Marsbook Kiadó részére az "Furcsák földjén” című antológia sokszorosítására, terjesztésére minden további anyagi igény támasztása nélkül.
- A novella nem tartalmazhat tiltott tartalmakat (gyermekpornográfia, közösség elleni izgatás stb.), illetve konkrét pártpolitikai állásfoglalást, véleményt, propagandát vagy utalást.
- A pályaművet .doc, .docx, .txt vagy .rtf kiterjesztésű fájlként lehet feltölteni. Más formátumú dokumentumot a rendszer nem fogad el.

A szerzővel szemben támasztott követelmények:
- Nagykorúság
- Cselekvőképesség

Határidők:
- A pályázat kezdése: 2024. 03. 17 12:00
- Utolsó beküldési határidő: Nincs! A pályázat úgynevezett "nyílt végű” pályázat. A megfelelőnek talált írásokat folyamatosan beszerkesztjük a kiadvány munkaanyagába és amikor a nyomtatott könyv az általunk tervezett méretben elkészül, lezárjuk a pályázatot. Nem érdemes tehát halogatni a beküldést! A tervezett oldalszám 280 oldal.

Az elbírálás menete:
- A szabályosan feltöltött anyagokat a kiadó munkatársai a műhöz kapcsolódó szerződés beérkezését követően bírálják el. Azok, amelyek nem felelnek meg a követelményeknek (túl hosszúak stb. - lásd fent) már itt kirostáljuk. Erről folyamatosan tájékoztatjuk az olvasóinkat ezen a felületünkön, a poszt alján. Itt nem nézzük a formai vagy helyesírási hibákat. Aláírt és visszaküldött szerződés nélkül nem olvassuk el a beadványokat! Ez fontos kritérium.
- A szerződés a pályázati feltöltőfelületen található, a konkrét jelentkezésnél.
- A megjelenésre váró kötet pillanatnyi "telítettségét” folyamatosan kijelezzük.
- A pályázat anyagából készülő "Furcsák földjén” című antológia elkészültekor (100%-os "telítettségkor” és 100%-os "ellenőrzöttség” mellett) a pályázatot lezárjuk, vagyis nem lehet majd további anyagot feltölteni. Itt jelezzük, hogy akkor is érdemes figyelni a telítettség százalékos arányát, ha már elérte a 100%-ot, ugyanis, ha menet közben ellenőrzéskor kiesik egy-egy írás, akkor a telítettség aránya 100% alá esik és a befogadórendszer újra kinyit.

A díjazásról:
- A kiadó által legjobbnak ítélt novella kerül a kiadvány legelső helyére, amit véletlenszerű sorrendben követ majd a többi írás, amely bekerült a kötetbe.
- A "legjobbra” értékelt írás szerzője térítésmentesen (a FOXPOST csomagküldés díját is a Kiadó állja Magyarország területén belül) kap egy példányt az "Furcsák földjén” puhakötéses változatából az általa megjelölt csomagautomatába.
- A kiadó által legjobbnak ítélt novella szerzője lehetőséget kap egy saját írásaiból általa összeállított novellagyűjtemény vagy egy regény e-book-ban való megjelenítésére (450 000 karakter terjedelemben, szóközökkel együtt), amelyet a kiadó díjmentesen szerkeszt és korrektúráz. A kiadás részleteiről a nyertessel egyedi szerződést kötünk.

Kiegészítés:
- Az antológiát csak kellő számú és minőségű beadvány esetén készítjük el. Ennek a mennyiségnek a meglétéről itt is és a közösségi médiában is számot adunk majd.
- Részvételi díj NINCS!
- A beadványok helyesírását javítani fogjuk, amennyiben szükséges. Ennek nincs külön díja.
https://www.marsbook.hu/2024_furcsak?fbclid=IwAR3HiILTh1nfKEhFUDWxP9i_k36PPj62kaTPCYn4CroNVnelZz1i7YQt9O4

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem