Journalism Partnerships

Határidő
Érvényes
Kategória
KapcsolatokMédia
Pályázhat
helyi és regionális média, a közösségi média, az oknyomozó újságírás vagy a közérdekű híreket kínáló szervezetek

Journalism Partnerships


Megjelent a Kreatív Európa szektorközi ágának Journalism Partnerships című pályázati felhívása.

A felhívás két akcióból áll:
- Collaborations, amely a médiumok közötti együttműködést hivatott elősegíteni,
- és Pluralism, amely a médiapluralizmus, valamint a demokrácia és polgári részvétel szempontjából különösen fontos médiumok támogatását célozza.

Első akció: Collaborations
A támogatás célja, hogy elősegítse a szélesebb európai hírmédia-szektor fenntarthatóbbá és ellenállóbbá válását, különös tekintettel a határokon átnyúló média együttműködések támogatására.

Elvárt hatás:
- fokozott média együttműködés,
- ágazati szintű hálózatok létrejötte a jó gyakorlatok hírmédia-szakemberek közötti cseréjére;
- tudásközpontok a technikai formátumok (írott/online sajtó, rádió/podcastok, TV stb.) és/vagy újságírói műfajok (adatújságírás, általános témák, szakújságírás stb.) körüli alágazatok számára;
- újságírók, valamint média-üzleti szakemberek szakmai ismereteinek fejlesztése.

A felhívásra legalább 3, a Kreatív Európa Programban részes országban bejegyzett partnerből álló konzorciummal lehet pályázni. A projektek költségeinek 80%-át az EU finanszírozza, az egyedi támogatás maximális összege 2 millió euró. Minden projekt legfeljebb 24 hónapig tarthat.

Második akció: Pluralism
A támogatás a demokrácia és a polgári részvétel szempontjából olyan kiemelten fontos hírmédia-ágazatok védelmét célozza, mint a helyi és regionális média, a közösségi média, az oknyomozó újságírás vagy a közérdekű híreket kínáló szervezetek.
A felhívásra pályázó szervezeteknek képesnek kell lenniük olyan támogatási rendszerek (harmadik feleknek nyújtott támogatás) felállítására, amelyek sajtóorgánumokat, szervezeteket és szükség esetén szakembereket céloznak meg és ezáltal elősegítik a pluralista médiakörnyezet létrejöttét az Európai Unióban.
A pályázatra elsősorban nonprofit és civil szervezetek jelentkezését várják.

Elvárt hatás:
- A médiaágazatok - például a helyi, regionális és közösségi média, az oknyomozó média vagy a közérdekű témákra szakosodott média - rugalmasságának, pluralizmusának és szerkesztői függetlenségének növelése európai szinten.
- A hírmédia szektorban tevékenykedő szervezetek ellenállóképességének növelése és a hírmédia-szektor védelme.
- Az új technológiák hatékonyabb átvétele a megcélzott médiaágazatokban,
- A közérdekű híreket közvetítő médiaágazatokkal kapcsolatos tudástárak létrejöttének elősegítése (például olyan területek felderítésével, ahol alacsony a minőségi tartalomszolgáltatás)

A felhívásra egyéni szervezettel vagy minimum két szervezetből álló konzorciummal lehet pályázni. Az EU a projektek költségeinek 90%-át finanszírozza, az egyedi támogatás maximális összege 3 millió euró. Minden projekt legfeljebb 24 hónapig tarthat. A költségvetés nagy részét az Európai Unióban kell elkölteni, és a tevékenységeknek legalább négy Európai Uniós országban kell megvalósítani.

Pályázati határidő mindkét felhívás esetén: 2024. február 14. 17:00 (CET)

A pályázattal kapcsolatos további információk elérhetőek a Funding & Tender opportunities oldalán.

Bővebb információ:
- Németh Gábor
E: kultura@kreativeuropa.hu
I: https://shorturl.at/npvxy

Forrás: Kreatív Európa Iroda

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem