Lendület Program 2024

Határidő
Érvényes
Pályázhat
kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, tehetséges, 40 évnél fiatalabb kutatók pályázhatnak, akik PhD-fokozatukat 2014. január 1. után és 2020. december 31. előtt szerezték meg, és korábban rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon saját kutatási témával, egyénileg vagy kutatócsoport-vezetőként támogatást nyertek

Lendület Program 2024


Megjelent a Lendület Program 2024. évi pályázati felhívása
A Magyar Tudományos Akadémia 2024-re is meghirdeti kiválósági programját, melynek célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése, a fiatal kutatók önállósodási törekvéseinek támogatása, valamint a továbblépés lehetőségének biztosítása a rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra korábban már sikeresen pályázó kutatók számára.

A pályázat beadási határideje 2024. február 12. 16.00 óra.

Pályázni továbbra is az alábbi két kategóriában lehet.
A Lendület I (Induló) támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, tehetséges, 40 évnél fiatalabb kutatók pályázhatnak, akik PhD-fokozatukat 2014. január 1. után és 2020. december 31. előtt szerezték meg, és korábban rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon saját kutatási témával, egyénileg vagy kutatócsoport-vezetőként támogatást nyertek.
A Lendület I támogatás csak egyszer nyerhető el.

A Lendület H (Haladó) támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akiknek van kutatócsoport-vezetői tapasztalatuk, vagyis a közelmúltban saját kutatási téma kidolgozására Lendület (I, II), Élvonal- vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázatokon támogatást nyertek.

Újdonság, hogy ebben a kategóriában olyan kutatók is pályázhatnak, akik 2021. január 1-jét követően az Európai Kutatási Tanács (ERC) felhívására "Starting", "Consolidator", "Advanced" vagy "Synergy" kategóriában nyújtottak be pályázatot, és pályázatuk az értékelés második fordulójában is részt vett, de nem nyert támogatást.

A fent megadott ERC-pályázatot benyújtó kutatóknak a Lendület H kategóriában való pályázáshoz a kutatási terv helyett elegendő a beadott ERC-pályázat A, B1 és B2 jelű részeit, a pályázatra kapott értékelést (evaluation report), valamint a pályázó kutatócsoport-vezető leíró szakmai önéletrajzát és egy rövid összefoglalót feltölteniük. A pályázati anyag többi elemét nekik is fel kell tölteniük.

Mindkét kategória pályázói számára újdonság a leíró szakmai önéletrajzzal (narrative CV) kibővített kutatási terv készítése.
A Lendület Programban részt vevő kutatóknak vállalniuk kell, hogy a támogatás ideje alatt pályáznak az ERC valamelyik kiválósági felhívására. Mindkét kategória nyerteseinek vállalniuk kell továbbá, hogy a Lendület-támogatásuk futamideje alatt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodnak. A pályázatot benyújtó kutatóknak kötelezően MTMT-azonosítóval kell rendelkezniük naprakész adatokkal.

A megpályázható támogatás maximális összege a Lendület I kategóriában átlagosan évi 40 millió forint, a Lendület H kategóriában átlagosan évi 50 millió forint.
https://mta.hu/mta_hirei/megjelent-a-lendulet-program-2024-evi-palyazati-felhivasa-113431

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem