Mesterek és Tanítványok pályázat 2023

Határidő
Érvényes
Pályázhat
6-16 év közötti Tanítvány(ok) és Mestere(ik) jelentkezhetnek, egy közösen előadott, az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységéhez, illetve a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkcióval

Mesterek és Tanítványok pályázat 2023


A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület ismét meghirdeti Népi Örökségünk Mesterei és Tanítványai c. pályázatát.
A pályázat a néptánccal, népzenével, és népi énekkel foglalkozó fiataloknak és oktatóiknak szól, hogy ezúttal életkorok és szerepkörök nélkül, közös produkcióban mutassák meg az évek óta együtt építgetett "közös kincsük" egy szeletét.
A versenyre 6-16 év közötti Tanítvány(ok) és Mestere(ik) jelentkezhetnek, egy közösen előadott, az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységéhez, illetve a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkcióval.

A produkciókat videofelvétel formájában kérjük rögzíteni, és a lentebb olvasható módon megosztani. A műsorszám időtartama: max. 5 perc (Ennek túllépése akár a versenyből történő kizárást is maga után vonhatja.)
Életkor: A versenyen "Tanítványként" a 2005. január 1. és 2017. január 1. között születettek vehetnek részt. Előnyt jelent az értékelésnél, ha a szereplők a saját lakhelyükhöz kötődő népművészeti értékeket mutatják be, illetve ha a produkció megfelelően illeszkedik az előadó gyermek életkori sajátosságaihoz.
Tanítványok legfeljebb két kategóriában, kategóriánként egy produkcióval nevezhetnek.
Mesterek legfeljebb két produkcióban vehetnek részt.
A 2021-ben díjat nyert produkciók résztvevői ugyanazon a felállásban is pályázhatnak, viszont a műsorszám tánc-, ének-, zene anyagának a díjazott műsorszámtól különböznie kell.

KATEGÓRIÁK:
Népi énekes szólisták és kis létszámú énekegyüttesek (maximum 4 fő, mely tartalmazza a Mestert is)
Népi hangszeres szólisták és zenekarok (maximum 4 fő mely tartalmazza a Mestert is)
Néptáncos szólisták és táncospárok (maximum 4 fő mely tartalmazza a Mestert, vagy Mesterpárt is)

DÍJAK:
A legjobb pályázatok előadói "Népi Örökségünk Példás Mestere és Tanítványa" oklevélben részesülnek, mely 100 000 Ft pénzjutalommal jár.
Kategóriánként a legkiemelkedőbb pályázók "Népi Örökségünk Kiváló Mestere és Tanítványa" címet kapják, valamint 180 000 Ft értékű jutalmat vehetnek át. Emellett számos különdíj is gazdára talál, egyenként 40 000 Ft értékben. A díjazottak az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület által támogatott országos fesztiválok műsoraiba való meghívásban részesülnek. Többek között részt vehetnek a 2023 tavaszán megrendezésre kerülő gálaműsoron a Hagyományok Házában, valamint az Országos Táncháztalálkozó programjában.

A pályamunkákat a népi előadóművészet kiemelkedő szakembereiből álló 6 tagú zsűri bírálja el:
Kocsis Enikő - Harangozó-Gyula díjas, Europass-díjas koreográfus, táncművész, táncpedagógus, Örökös Aranygyöngyös szólótáncos
Navratil Andrea - Liszt Ferenc - díjas népdalénekes, pedagógus
Sztanó Hédi - néprajzkutató, táncművész, filmrendező
Eredics Gábor - Kossuth-díjas népzenész, zenepedagógus, a Dankó Rádió szakmai igazgatója.
Pál István "Szalonna" - Liszt Ferenc - díjas előadóművész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.
Végső Miklós - Harangozó Gyula-díjas és Europass-díjas táncművész, táncpedagógus, koreográfus.
JELENTKEZÉS:
A pályázatban való részvételhez a.) online regisztrációs űrlap (https://forms.gle/twAs39oWAqrPLhYW6 ) kitöltése szükséges; b.) a produkció felvételeit a közösségi médiában, bármely Facebook - felhasználó oldalára kérjük feltölteni, a következő megjelölésekkel:
Népi Örökségünk Mesterei és Tanítványai 2023
#mesterekéstanítványok23 #örökség (kategóriának megfelelően): #népiének #népihangszer #néptánc Produkció címe:
Produkció előadói:

A fent olvasható címkékkel megosztott videókat összegyűjtjük az e célra létrehozott Facebook-oldalon (https://www.facebook.com/mesterekestanitvanyok) ahol folyamatosan megtekinthetőek a produkciók.

Jelentkezési és videó-feltöltési határidő: 2023.március 15. Az első 15 regisztráló Örökség-ajándékcsomagban részesül!
A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén az orokseg.rendezvenyek@gmail.com e-mailcímen készséggel állunk rendelkezésre.
https://www.orokseg.hu/hirek/407-esterek-es-tanitvanyok-palyazat-2023

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem