Múzeumpedagógiai Nívódíj

Határidő
Érvényes
Pályázhat
Intézmények
Pályázhat
működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM - MOKK) idén is meghirdeti az elmúlt tanév legkiemelkedőbb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit intézményi szinten elismerő 

Múzeumpedagógiai Nívódíjat.
 
A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003 óta a múzeumi szakma egyik legrangosabb kitüntetése, amely lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben is megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai fejlesztéseiket. A felhívásra olyan újszerű múzeumpedagógiai foglalkozások, illetve programsorozatok nevezését várjuk, amelyeket a múzeumok 2023. július 1. és 2024. június 30. között valósítottak meg akár személyes részvétellel, akár az online térben. Nevezni kizárólag saját fejlesztésű, ugyanakkor más muzeális intézmények által is adaptálható kezdeményezésekkel lehet. A benevezett programhoz kapcsolódhatnak papíralapú vagy online kiadványok is, amelyek a múzeumpedagógiai tevékenység megvalósítását segítik elő, például különféle foglalkoztatók, módszertani anyagok, társasjáték, foglalkozások speciális segédletei stb. Csak kiadvánnyal - ahhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai gyakorlat nélkül - nem lehet nevezni.

Idén a jelentkezés és a nevezéshez kapcsolódó dokumentumok benyújtása a korábbi évektől eltérően kizárólag online formában zajlik; kivételt képeznek a papíralapú kiadványok, társasjátékok, amelyeket kérünk postai úton is benyújtani két példányban. Az eddigi évek gyakorlatát követve a Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívásra érkezett nevezéseket a hazai múzeumi szervezetek képviselőiből, valamint múzeumpedagógus szakemberekből, köztük korábbi díjazottakból álló szakmai bizottság bírálja el, amely 2024. szeptember első felében dönt a díjak odaítéléséről. Mivel a döntésben résztvevők személyesen nem találkoznak a benevezett programokkal, így kiemelten fontos, hogy a benyújtott anyag informatív és figyelemfelkeltő legyen. A múzeumok a saját munkatársaik által kivitelezett fejlesztések - például ismeretátadási program tartalom, foglalkozás és módszertan, játék stb. - írásos, képi és videó dokumentációs anyagaival jelentkezhetnek a felhívásra. Az elismeréseket a tervek szerint 2024. szeptember 30-án hétfőn, a 22. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó esemény keretében adjuk át.

Jelentkezők köre: működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények
Nyilvánosság: a benyújtott anyagok koncepcióinak rövid, maximum 1000 karakter terjedelmű összefoglalói 2024. szeptemberétől az SZNM - MOKK honlapon (http://mokk.skanzen.hu) olvashatóak.

Benyújtási feltételek: az előírt dokumentáció hiánytalan, határidőre történő benyújtása kizárólag elektronikus formában.
A dokumentáció elemei:
hiánytalanul kitöltött Múzeumpedagógiai Nívódíj adatlap word formátumban
hiánytalanul kitöltött Múzeumpedagógiai Nívódíj adatlap kinyomtatva, intézményvezetői aláírással és hivatalos pecséttel ellátva, majd beszkennelve pdf formátumban
az adatlapon kért mellékletek (fotók, link a videó felvételhez stb.) hiánytalan benyújtása

Nevezési határidő: 2024. augusztus 23. péntek, 23.59

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2024 felhívás adatlapja innen tölthető le. Idén közös adatlap készült az személyes jelenléttel megvalósuló, illetve az online térben zajló foglalkozásokhoz.
A dokumentáció összeállítása előtt javasoljuk az Segédlet a Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázati nevezéshez című útmutató átolvasását, amely innen tölthető le.
A pályázati dokumentációt kérjük a nevezési határidőig, 2024. augusztus 23. péntek 23.59-ig benyújtani a muzpednivodij@gmail.com e-mailcímre, a levél tárgya: Múzeumpedagógiai Nívódíj 2024. Amennyiben a mellékletek összmérete meghaladná a 10 MB-ot, kérjük a mellékleteket WeTransfer vagy egyéb ingyenes fájlküldő szolgáltatással elküldeni a fenti e-mail címre.
Amennyiben nyomtatott kiadvány, társasjáték vagy egyéb anyag is kapcsolódik a pályázathoz, kérjük ezeket két példányban az alábbi címre postázni, postára adási határidő: 2024. augusztus 23. péntek:
Sziray Zsófia
Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
2001 Szentendre, Pf. 63
Kérjük, a borítékra írják rá: Múzeumpedagógiai Nívódíj 2024.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjról további információ kérhető az alábbi elérhetőségen:
Sziray Zsófia
módszertani munkatárs
+36-30-249-9753, sziray.zsofia@skanzen.hu
Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
www.mokk.skanzen.hu

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem