NEWS-Media Literacy 2024

Határidő
Érvényes
Pályázhat
média szereplői

NEWS-Media Literacy 2024


Már elérhetőek a NEWS-Media Literacy 2024-es pályázati felhívás támogatásai

Megjelent az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség 2024-es NEWS-Media Literacy (CREA-CROSS-2024-MEDIALITERACY) pályázati felhívása.

A felhívás célja, hogy a médiaműveltség promóciója által segítse a polgárok média használatát és kritikus megértését, és támogassa a médiaműveltséghez és gyakorlathoz kapcsolódó tudásmegosztást.

A támogatást olyan, a médiaműveltség területén egyértelműen meghatározott cél(ok) előmozdítására irányuló együttműködési projekteknek szánják, amelyek az alábbi tevékenységi területek közül legalább kettőt megcéloznak:
- tevékenységek, amelyek a változó médiaökoszisztémát figyelembe vevő innovatív médiaműveltségi projektekből származó bevált gyakorlatokra építenek, azáltal, hogy átlépik a kulturális, ország- vagy nyelvi határokat és erősítik az Európa különböző régiói közötti együttműködést.
- innovatív, interaktív online eszközkészletek kidolgozása, amelyek megoldást kínálnak az online környezetben meglévő és jövőbeli kihívásokra, beleértve a dezinformációt is.
- anyagok és eszköztárak kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a polgárok számára a média kritikus megközelítésének kialakítását, valamint a dezinformáció felismerését és megfelelő reagálását.
- a változó médiakörnyezethez igazodó médiaműveltségi gyakorlatok kidolgozása, beleértve a manipulatív technikákat és a mesterséges intelligencia alapú médiatermelést.

Támogatható tevékenységek:
- többnyelvű és/vagy multikulturális anyagok létrehozása és/vagy terjesztése, ideértve az interaktív tartalmat is a polgárok digitális készségeinek fejlesztésére, a médiakörnyezet megértésének és a dezinformációval szembeni ellenálló képességének javítása érdekében;
- különböző anyagok kidolgozása a polgárok és oktatók számára, minden korosztályt és társadalmi csoportot megcélozva;
- a jövő médiavilágához illeszkedő innovatív médiaműveltségi megoldások fejlesztése (a projekt prototípusokat is tartalmazhat, de nem kell kizárólag az IT-fejlesztésre összpontosítania);
- képzési tevékenységek a polgárok és oktatók számára, beleértve a bevált gyakorlatok nyelvi, állami és kulturális határokon átnyúló megosztását;
- nyilvános események és/vagy workshopok szervezése a figyelem felkeltése és a legjobb gyakorlatok megosztása érdekében;
- közösség által irányított tevékenységek a fent említett eszközök és anyagok testreszabására és hozzáférhetővé tételére.

A projektek időtartama 24 hónap lehet (indokolt esetben hosszabbítás lehetséges).
Az EU a projektek költségeinek 70%-át finanszírozza, az egyedi támogatás maximális összege 500 ezer euró. Minden projekt legfeljebb 24 hónapig tarthat.

A pályázattal kapcsolatos további információk elérhetőek a Funding & Tender opportunities oldalán.

Pályázati határidő: 2024. március 7. 17:00(CET)
Bővebb információ:
- Németh Gábor
E: kultura@kreativeuropa.hu
I: https://shorturl.at/JLN59

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem