Pályázati felhívás amatőr bábtervezőknek tárgybábok megtervezésére és elkészítésére

Határidő
Érvényes
Pályázhat
amatőr bábtervezők

Pályázati felhívás amatőr bábtervezőknek tárgybábok megtervezésére és elkészítésére


A Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatot hirdet amatőr bábtervezők részére Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményéhez kapcsolódó tárgybábok megtervezésére és elkészítésére a Petőfi Sándor emlékév keretében 2022 őszén induló János vitéz (h)arcai című utazó múzeumpedagógiai foglalkozáshoz. A nyertes pályaművek az előbbi kezdeményezés részeként bejárják az országot.

Információk a János vitéz (h)arcai című programról
A kezdeményezés középpontjában Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye áll. A cél olyan utazó múzeumpedagógiai foglalkozások létrehozása, amelyek izgalmas formai és vizuális megoldásokat használva közelebb tudják hozni az általános iskolásokhoz Petőfi Sándor klasszikusát. A szándék, hogy olyan gyerekekhez is eljusson a bábjáték öröme, akiknek korábban nem volt lehetőségük a báb műfajával megismerkedni.

A több modulból álló program második témája a 11-12 éveseket megszólítva épít a szereplők és a cselekmény ismeretére. Ebben a foglalkozásban a tárgyanimáció segítségével a műben fellelhető konfliktusokkal foglalkoznak a gyermekek. A múzeumpedagógiai játéktér a látványtervezővel együttműködésben úgy kerül kialakításra, hogy abban megjelenhessenek a jelen pályázat tárgyát képező tárgybábok.

Tájékoztatás a várt pályázati anyagokról
Hétköznapi használati tárgyakból készült bábokat keresünk. Pályázni legalább három bábfigura tervével lehet. A bábfigurák kapcsán elvárásunk, hogy egy-egy jellegzetességük révén emlékeztessenek Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményének egy adott szereplőjére.

A különböző karakterekről készülő bábokhoz felhasznált tárgyak vagy anyagukban (pl.: fémek, papírok, textilek vagy műanyagok) vagy funkciójukban (pl. étkészletek, lábbelik, szerszámok vagy írószerek stb.) kapcsolódjanak egymáshoz.
A tárgybáboknál fontos szempont, hogy gyerekeknek készülnek és az utazó múzeumpedagógiai foglalkozás során kerülnek felhasználására, ezért strapabírónak kell lenniük.

A tárgybábok maximális mérete: 35x35x35 cm
Pályázati feltételek:
A pályázó olyan amatőr bábtervező lehet, akinek bábtervező, látványtervező vagy képzőművészeti végzettsége (még) nincsen.
Pályázni az alábbiak benyújtásával lehet:
- 3 különböző szereplőről készült bábterv pdf,-ben összefűzve (tárgybábonként 3 különböző nézet, 1 db méretezett kivitelezési terv és az elkészült bábról több oldalról készült fénykép);
- a három elkészített tárgybáb;
- kitöltött és aláírt jelentkezési lap.

Jelentkezési határidő:
2022. július 15. 15.00 óráig való beérkezéssel postai úton vagy személyesen az OSZMI Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet NKft. Bábtárába (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.), egyidejűleg a dokumentáció elektronikus úton való megküldésével a lovas.lilla@oszmi.hu és helmich.katalin@pim.hu címekre.
A tárgybábok leadására megfelelő védőcsomagolással ellátva hétköznap 9.00 és 15.00 óra között van lehetőség a fenti címen, a Bábtárban Lovas Lillánál.

A pályázat elbírálásának menete:
Elbírálási határidő: 2022. augusztus 5.
Minden pályázó írásbeli értesítést kap az eredményről. A pályázat során három nyertes kerül kihirdetésre. A benyújtott pályázatok elbírálását egy háromtagú szakmai zsűri végzi, melynek elnöke Hoffer Károly báb- és látványtervező, bábszínész és rendező, a Budapest Bábszínház munkatársa.
A nem nyertes pályázók beadott terve és tárgybábja a pályázat lezárultát követően, 2022. szeptember 30. napjáig átvehető az alábbi címen és időszakban: OSZMI Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet NKft. Bábtára (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.) hétköznap 9.00-5.00 óra között.

Díjazás:
A pályázat lezárultával a nyertesekkel a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázati célok megvalósítására szerződést köt.
1. helyezett: bruttó 150 000 Ft
2. helyezett: bruttó 120 000 Ft
3. helyezett: bruttó 100 000 Ft

Pályázattal kapcsolatos információkat az alábbi elérhetőségen kérhetnek:
Bábszakmai ügyekben: Lovas Lilla muzeológus (OSZMI Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet NKft. - Bábtár) e-mail: lovas.lilla@oszmi.hu, tel: 06-1-375-1184 / 107 mellék
Múzeumpedagógiai ügyekben: Helmich Katalin főosztályvezető (Petőfi Irodalmi Múzeum - Mesemúzeum) e-mail: helmich.katalin@pim.hu


🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem