Pályázati felhívás települési újságok digitalizálására

Határidő
Érvényes
Pályázhat
önkormányzatok, laptulajdonosok

Pályázati felhívás települési újságok digitalizálására


Az Arcanum Adatbázis Kiadó felajánlja minden település számára, hogy hivatalos lapjaikat térítésmentesen digitalizálja, kereshető PDF formátumot készít belőlük és ezeket átadja az önkormányzatoknak, ill. laptulajdonosoknak.

A program célja
Összegyűjteni és megőrizni az egyes települések által kiadott újságokat a kezdetektől egészen mostanáig. Itt nem kizárólag a rendszerváltozás utáni lapok jöhetnek szóba, hanem időkorlát nélkül visszamenőleg minden lap minden fellelhető lapszáma.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) periodika adatbázisba töltve ezen lapok tartalmai közösen is kereshetővé válnak, ami komoly információ szolgáltatási szinergiákat indukálhat. Egyúttal hozzájárul hazánk legnagyobb, teljességre törekvő periodika adatbázisának bővítéséhez.
A települések saját online archívumokat is létrehozhatnak a keletkező digitális tartalmakból. (Ez nem része a felajánlásunknak)

Arcanum Digitális Tudománytár
Hazánk legnagyobb teljes szövegűen kereshető periodika adatbázisa több ezer folyóiratot fog össze a XVIII. századtól mostanáig. A havi sok százezer oldallal bővülő adatbázisban a keresés ingyenes, a tartalom megtekintés előfizetéshez kötött. A szolgáltatás naponta több mint tízezer olvasót, kutatót szolgál ki. Az ADT-ről részletes tájékoztatást talál a https://www.arcanum.com/hu/adt/ címen.

A programban való részvételhez szükséges:
Összegyűjteni a lehető legteljesebb helyi lapgyűjteményt, akár több korábbi lapot is.
Rendelkezni kell a még élő lapok online publikációs jogával, és engedélyezni kell ezen tartalmak Arcanum Digitális Tudománytáron történő közzétételét. (A már megszűnt, jogutóddal nem rendelkező lapok esetében nem szükséges publikációs jogi nyilatkozat, csupán a megszűnés tényét kell jelezni.)
Az összegyűjtött lapszámokat a jelentkezőnek kell eljuttatnia vagy az Arcanum telephelyére (1117 Budapest, Hunyadi János út 9. 20G ép.).
A program keretében elsősorban hírújságokat várunk, reklám újságokat nem tudunk fogadni.

A fenti vállalásokról előzetesen egy űrlap kitöltésével kell nyilatkozni, melyet jelen levél végén található linkre kattintva érhet el.
Amennyiben befogadó választ kap az Arcanumtól, a válaszhoz csatolt szerződést ellen kell jegyezni és 1 hónapon belül el kell juttatni az anyagot a megjelölt helyre. A jelentkezéseket beérkezési sorrendben bíráljuk el.

Megvalósítás
A részünkre átadott lapokat, legyen szó kötetes vagy füzetes változatról, lapra bontva digitalizáljuk. Azokat, akik személyesen hozzák el újságjukat, szívesen látjuk egy technológiai bemutatóval egybekötött gyárlátogatáson is!
Igény esetén a digitalizált lapokat megőrizzük és a munka után elvihetőek lesz. A kötetes anyagok kötéstábláit újraköthető módon visszaadjuk.
A digitalizálás után kereshető PDF fájlokat hozunk létre, melyekben az egyes folyóiratok, azon belül az évek és lapszámok elkülönülnek. A lapokat az ADT-n településenként tesszük közzé.
A kész PDF állományokat elektronikus úton eljuttatjuk az egyes települések által megnevezett ügyintézőhöz.
Az érvényes pályázatot visszaküldők 1 hónapos ADT hozzáférést kapnak.
A bírálatnál legfőbb szempontok az átadandó állomány teljessége, mennyisége, minél régebbi volta, állaga, valamint, hogy a pályázó számára miért és mennyire fontos a digitalizálás, illetve a ADT szolgáltatásba való bekerülés, az ahhoz történő hozzáférés.

Jelentkezni a következő linkre kattintva lehet: Jelentkezési űrlap 

Jelentkezési határidő
Pályázati űrlapokat 2023. október 31-ig fogadunk be.
A feldolgozás a pályázatok érkezési sorrendjében történik.

Felmerülő további kérdések esetén, kérem keressenek bizalommal,
üdvözlettel,
Dr. Somfay Örs
marketingigazgató
+36 30 535-2795
somfay.ors@arcanum.hu

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem