Szabó Kálmán Tehetségprogram

Határidő
Érvényes
Pályázhat
olyan tehetséges diákok jelentkezését várjuk, akik motiváltak és elkötelezettek a jövőbeni tanulmányaik iránt

Szabó Kálmán Tehetségprogram


A TEHETSÉGPROGRAMRÓL
Hallgatók kezdeményezése a tehetséges, de anyagi gondokkal küzdő középiskolás fiatalok tanulmányainak támogatására ösztöndíjjal, mentorolással és tehetséggondozással
A Szabó Kálmán Tehetségprogramot azzal a céllal alapítottuk, hogy olyan középiskolás diákokat segítsünk hozzá a továbbtanuláshoz, akik anyagi okokból elesnének ettől a lehetőségtől. A Program olyan végzős középiskolásoknak szól, akik kimagasló tanulmányi eredményekkel rendelkeznek és Budapesten, a Corvinus Egyetemen vagy az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi vagy politológia alapszakán szeretnének továbbtanulni. Az SZKTP alapítása óta több tucatnyi diáknak tettük lehetővé a továbbtanulást, és segítettük az egyetemen való érvényesülésüket anyagi, és nem anyagi segítségnyújtással egyaránt.
Az ösztöndíjprogram támogatása három pilléren alapul. Az első az anyagi támogatás: a BCE Corvinus ösztöndíjas képzéseire bekerülő diákokat két féléven át félévente 400 000 forint, az önköltséges szakokra bekerülő diákokat két féléven át félévente 480 000 forint szabad felhasználású ösztöndíjjal támogatjuk. Az ELTE államilag támogatott képzéseire való felvétel esetén félévente 300 000 Ft-ot, míg az önköltséges helyekre bejutás esetén félévente 380 000 Ft-ot tudunk nyújtani. Az anyagi támogatás mellett szakmailag is segítséget nyújtunk: ingyenes angol órákat és tantárgyi felkészítőket biztosítunk. Mentorprogramunkon keresztül pedig - személyes kapcsolat útján - támogatottjaink az egyetemi és a budapesti lét ügyes-bajos problémáiban is bátran fordulhatnak hozzánk.

MIVEL FOGLALKOZUNK?
A Programba olyan végzős középiskolás diákok jelentkezését várjuk, akik a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) bármely szakán vagy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) jogi vagy politológia alapszakán szeretnének továbbtanulni.

ANYAGI TÁMOGATÁS
Tevékenységünk alapvető pillére az anyagi támogatás, amely egy évre szól és szabadon felhasználható. A programba való jelentkezés mind az önköltséges, mind az államilag támogatott (Corvinus ösztöndíjas) képzési formába felvételiző diákok számára nyitott, mivel úgy véljük, sokaknak a budapesti létfenntartáshoz szükséges kiadások is megterhelők anyagilag. A támogatás összege a BCE Corvinus ösztöndíjjal támogatott képzéseire bekerülő diákok számára félévente 400 000 Ft, az önköltséges képzésekre bekerülők számára 480 000 Ft. Az ELTE államilag támogatott képzéseire való felvétel esetén félévente 300 000 Ft-ot, míg az önköltséges helyekre bejutás esetén félévente 380 000 Ft-ot tudunk nyújtani.

MENTORÁLÁS
Az anyagi támogatás mellett célunk az egyetemi közegbe való integráció megkönnyítése, illetve az egyetemi tanulmányok utáni szakmai érvényesülés elősegítése. 2014-ben indítottuk mentor-programunkat, amelynek keretében az aktuálisan felvett évfolyam minden tagja mellé felsőbb éves szakkollégista mentort rendelünk, a végzett évfolyamok tagjaival pedig utókövető, már végzett szakkollégista mentorokon keresztül maradunk kapcsolatban.

TEHETSÉGGONDOZÁS
A Program támogatottjainak egyetemi tanulmányaikhoz is segítséget nyújtunk. Ingyenes angolórákat biztosítunk számukra, hisszük ugyanis, hogy a nyelvtudás elengedhetetlen fontosságú az életben való érvényesüléshez. A nyelvoktatás mellett tantárgyi felkészítőket is tartunk, amelyek az egyetemi oktatást kiegészítve segítenek hozzá a vizsgák sikeres letételéhez. A Matekinggel való együttműködésnek köszönhetően a matematika érettségire való felkészülést is biztosítjuk számukra.

KÖZÖSSÉG
Ösztöndíjasaink egy 10-12 fős évfolyam tagjaként, már az egyetemre érkezve azt érezhetik, hogy egy közösséghez tartoznak.
A januári felvételi eredmények kihirdetése utáni héten már meg is ismerhetik egymást egy orientációs hétvége keretein belül, ahol a pályaorientációs tanácsadáson kívül csapatépítő programokon vesznek részt. Az első tanévben számos rendezvényt és előadást szervezünk számukra. A kapcsolat a támogatási időszak után sem szakad meg, hiszen várjuk őket az évente megrendezésre kerülő alumni találkozón.

Pályázati kiírás a 2022/23-as tanévre
A regisztrációs időszak szeptember 20-a és november 30-a között tart, ez a jelentkezés első szakasza. A regisztráció során csupán néhány alapadatot kell megadnod, 2 percnél több időt nem vesz igénybe, viszont szükséges ahhoz, hogy a programba való felvétel következő szakaszában részt vehess.
A Programba olyan tehetséges diákok jelentkezését várjuk, akik motiváltak és elkötelezettek a jövőbeni tanulmányaik iránt, így azt kérjük tőletek, hogy mielőtt jelentkeztek a Szabó Kálmán Tehetségprogramba, alaposan fontoljátok meg, hogy milyen felsőoktatási irányba szeretnétek elindulni. A Program akkor tud nektek támogatást nyújtani, ha a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) képzéseinek egyikén (alkalmazott közgazdaságtan, gazdálkodási és menedzsment, pénzügy - matematikai elemzés, gazdaságinformatikus, kommunikáció- és médiatudomány, nemzetközi gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok, pénzügy és számvitel, politikatudományok, szociológia) vagy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának jogi vagy politológia képzésén szeretnétek megkezdeni az egyetemi tanulmányaitokat. A Program BCE-s és ELTE-s jelentkezői eltérő felvételi folyamaton mennek végig, így kettős jelentkezés nem lehetséges a Programba.

Ennek megfelelően a “Jelentkezem (Corvinus)” vagy “Jelentkezem (ELTE)” gombokra kattintva regisztrálhattok.
A regisztrációs időszak november 30-án zárul. Ezt követően nyílik meg az online felvételi rendszer, ahova az alább részletezett dokumentumokat kell feltöltenetek
- 2022. 11. 30
Regisztrációs határidő
- 2022. 12. 15.
Pályázati anyagok elküldési határideje
- 2023. január közepe
Írásbeli felmérő és szóbeli elbeszélgetés
- 2023. 01. 31.
Jelentkezés elbírálása, eredmények kihirdetése
Kötelező jelleggel feltöltendő dokumentumok
Kiegészítő dokumentumok
9., 10., 11. év végi bizonyítvány másolata
Nyelvvizsga bizonyítványok másolata (amennyiben rendelkezel ilyennel)
NAV által kiállított igazolás a szülők/gondviselő 2021. évi jövedelméről
Önkormányzati igazolás a családban élők számáról
Villany-, fűtés és vízszámla a család utolsó két havi fogyasztásáról
Kitöltött Tanári Ajánlólap (Kattins az ikonra a letöltéshez!)
Kitöltött Pályázati Adatlap (Kattints az ikonra a letöltéshez!)
Kérjük, a következő dokumentumokat is töltsd fel, amennyiben rendelkezel velük:
- Házi versenyeken, illetve külsős versenyeken való részvétel és eredmény igazolása felelős tanár által
- Családi pótlék szelvény
- Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről szóló igazolás
- Árvasági/ félárvasági/ rokkantsági/ fogyatékossági juttatásokról szóló igazolás
A dokumentumok listáját a Pályázati Adatlapon is megtalálod!
Ha a pályázati anyagod alapján továbbjutottál, sor kerül egy írásbeli felmérőre és egy kötetlen szóbeli beszélgetésre. Ezt követően választjuk ki az ösztöndíjasokat, az eredményekről a felvételit követő héten értesítünk!
https://szabokalmanprogram.hu/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem