Tervezzük Újra a jövőt!

Határidő
Érvényes
Pályázhat
12-18 év közötti diákok

Tervezzük Újra a jövőt!


EdisonKids / Samsung
Kategóriák:
Fenntarthatóság - A jövő oktatása - Közösség

Megoldások a holnapért
Most rajtatok a sor! Az Edisonkids és a Samsung közös versenyét Magyarországon immár harmadszor rendezzük meg, amivel nemcsak saját, tanárotok és iskolátok jövőjét tehetitek szebbé, hanem akár több ezer ember problémáját oldhatjátok meg rátermettségetekkel.
Jelentkezzetek csapatként, ha ti is szeretnének többet kihozni az iskolában tanultakból, ha tudásotokkal és kreativitásotokkal egy társadalmi problémát oldanátok meg. A program alapját a Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow, Megoldások a holnapért kezdeményezése adja.

Miért érdemes jelentkezni?
Egyedülálló képzés
Szakértőinknek, mentorainknak és a zsűritagoknak köszönhetően a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics vagyis tudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) tudásotok mellett olyan menő, jövőtervező készségeket sajátíthattok el, mint a design thinking, a feltalálói kreativitás vagy a strukturálatlan problémák megoldása. EdisonkidsTanárainkat pedig mentorálási és motivációs eszköztárral segítjük.
Inspiráló közösség
50 csapatból több mint 200 diákkal tervezhetitek a jövőt, köthettek barátságokat, és TikTokozhattok kedvetekre. Arról nem beszélve, hogy sokat taníthattok egymásnak is!
Nagy értékű Samsung nyeremények

Az első három nyertes csapat 6 millió Ft összértékben választhat értékes Samsung eszközöket a Samsung webáruházából.
I. Helyezet:
A csapat tagjai együtt 1 200 000 Ft, az iskola 1 000 000 Ft, míg a tanár 500 000 Ft összértékben választhat Samsung termékeket.
II. Helyezet:
A csapat tagjai együtt 900 000 Ft, az iskola 700 000 Ft, míg a tanár 300 000 Ft összértékben választhat Samsung termékeket.
III. Helyezet:
A csapat tagjai együtt 700 000 Ft, az iskola 500 000 Ft, míg a tanár 200 000 Ft összértékben választhat Samsung termékeket.

Kik jelentkezhetnek?
Ha 12-18 év közötti diákok vagytok, és egy suliban tanultok, akkor 2-6 fős csoportként tudtok együtt nevezni
Érdekel benneteket a tudomány, a technológia világa és a társadalom jobbá tétele
Van egy szuper tanárotok, aki szívesen csatlakozik a csapatotokhoz plusz főként
Mutassatok be nekünk egy problémát, és hozzatok rá egy megoldási javaslatot is. Nézzetek szét a szűkebb környezetetekben vagy akár világszinten, és mondjátok el nekünk, mi az, amin javítanátok, mert már régóta zavar titeket! Fontos, hogy bármennyire is őrületesen jó és jövőbelátó az ötletetek, legyen meg a fejetekben - legalább nagyjából -, hogy hogyan tudnátok kivitelezni - akár külső segítség bevonásával.
A képzés során segítünk részletesen kidolgozni az ötletet, vagyis a megoldási javaslatot, ezért a jelentkezéskor még nem kell, hogy minden részlet meglegyen. Gondolkozzatok rendszerben: mi a probléma, mi lehet egy lehetséges megoldása, kiknek segítenétek általa, és hogyan lehetne megvalósítani. Tervezzetek előre, nagy vonalakban, a részleteket pedig kitaláljuk közösen! 🙂
Három témában várjuk az elképzeléseiteket:
Fenntarthatóság
Ha nektek is a szívetek csücske a bolygónk, ha a szelektív hulladékgyűjtésnél még nem terveztek megállni, akkor válasszátok a fenntarthatóságot.
Mi foglalkoztat a legjobban? A fenntartható jövő? A megújuló energiafelhasználás növelése? A károsanyag kibocsátás minimalizálása? Hozzátok az elképzeléseiteket, és közösen kidolgozunk rá egy életképes és megvalósítható megoldást!
A jövő oktatása
Mondjátok meg, mit hozzon a jövő oktatása. Hogyan nézzen ki a tanítás az iskolában, otthon egy különtanárral vagy akár online! Ha már ti is tanultatok YouTube videókból, vagy sok-sok információt szedtek össze a Google-ből, akkor pontosan tudjátok, hogy az oktatás jövője ötvözi a tradícionális tananyagot és a digitalizáció lehetőségeit.
Ma már nem feltétlen kell bejárni egy órára vagy külföldre menni tanulni, hanem sok időt és pénzt megtakarítva a digitális oktatás révén van, illetve LEGYEN lehetősége mindenkinek tanulni. Ugyanakkor vegyétek figyelembe azt is, hogy a személyes jelenlét során mennyivel könnyebb koncentrálni és megérteni egy tananyagot. Ti hogyan képzelitek a hagyományos offline és a digitális oktatás összefonódását? Milyen tanulási platformokat hiányoltok? Mitől tartotok egy netes forrást hitelesnek? Találjátok ki, hogyan és mitől lehet jobb az oktatás a jövőben!
Közösség
Ha az ötleteitek fókuszában az "én" helyett gyakrabban a "mi", vagy az "ők" jelenik meg, ha vállaltok közösségi feladatokat, ha kiálltok azok mellett, akik nem kapják meg minden esetben a többségi támogatást, akkor ez a ti kategóriátok.
Hisztek a sokszínűség erejében? Abban, hogy egymás elfogadása, befogadása nem elvesz belőlünk, hanem épp gazdagít minket? Foglalkoztat a generációk közötti kapcsolatok fejlesztése? Nézzetek körül, hogy saját vagy más közösségek milyen problémákkal küzdenek, és hozzatok rá egy megoldási javaslatot!

A kihívás menete
Jelentkezzetek, és tervezzük újra a jövőt!
2023. január 16.-február 20. között
Top 50 csapat kihirdetése: február 27.
Küldjetek nekünk egy max. 2 perces videót, amiben bemutatjátok a csapatot, elmondjátok, hogy melyik kategóriában neveztek (fenntarthatóság, a jövő oktatása, közösség), valamint elmesélitek, hogy milyen problémára hoztatok ötletet, vagyis megoldási javaslatot. Mondjátok el azt is, hogy mi a személyes motivációtok az adott probléma megoldásával kapcsolatban.
Mielőtt nekiálltok felvenni a videót, mindenképp olvassátok el figyelmesen a Videókészítési követelményeket. Kattintsatok a részletekért!
Találjuk meg együtt a legjobb ötletet!
2023. március 4.-április 10. között
Top 8 csapat kihirdetése: április 17.
A kihívásra bejutó 50 csapat, tehát remélhetőleg ti is, a képzés során egy innovatív és menő közösségi tanulási platformon fogja elsajátítani az új készségeket. Ez időszak alatt 3 jövőtervező workshopon vesztek majd részt, ahol megismerkedhettek a jövőtervezés egyik lehetséges módszertanával, a kreatív gondolkodás és a problémamegoldás modern eszközeivel. A szakértői videók, a munkafüzetek és az online, élő kérdezz-felelek révén pedig biztos, hogy mind új megvilágításba tudjátok majd helyezni saját ötleteteket.
Az EdisonkidsTanároknak pedig fogadóórákat tartunk, valamint mentorációs eszköztárat és támpontokat mutatunk, amikkel a csapataikat tudják remekül támogatni.
A szakasz végén videós és írott anyag formájában is be kell majd mutatni az ötleteket. Szakértő zsűri dönti el, hogy kik jutnak tovább a legjobb 8 csapat közé.

Dolgozzuk ki a megoldást!
2023. április 22.-május 26. között
A továbbjutó 8 csapat újabb jövőtervező workshopon vesz részt, ahol megformált ötleteik megvalósításának módján dolgoznak majd.
Prezentációs tréninggel is támogatjuk a munkátokat, és minden csapat kap 2-2 mentort, akik visszajelzéseikkel és iránymutatásaikkal segítik a tervetek kialakítását, a döntőre való felkészülést.
Mutassátok be, mire jutottatok!
Döntő: június 3.
A kihívást egy személyes prezentáció zárja, ahol a legjobb 8 csapat bemutatja a végső ötleteket és azok lehetséges megvalósítását a zsűrinek. Végül pedig a nyertes három csapat már tervezheti is, hogy milyen termékekkel gyarapítsa saját és iskolája eszközparkját, összesen 6 millió forint értékben, a Samsung eszközeiből választva!
http://www.edisonkids.org/

🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem