Túlélhetjük-e a technikát? Neumann János és a jövő

Határidő
Érvényes
Pályázhat
alkotóművészek (profi/felnőtt korcsoport), középiskolás tanulók

Túlélhetjük-e a technikát? Neumann János és a jövő


Submitted by Képes Gábor on 2022. május 19..
Neumann 120 alkotói pályázat sci-fi íróknak és diákoknak

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a Galaktika magazin szerkesztőségével közösen pályázatot hirdet Neumann János születésének 2023. évi 120. évfordulója tiszteletére a magyar géniusz életműve előtt tisztelgő, életművét és hatását fiktív, szépirodalmi köntösben bemutató, a tudományos-fantasztikus tematikába illeszkedő művek megírására.

A pályázat illeszkedik a 2023-as Neumann emlékév eseményei sorába, így az alkotások ezen esemény kapcsán is széles nyilvánosságot kaphatnak, sajtómegjelenésekben, konferenciákhoz, vándorkiállításokhoz kapcsolódó felolvasóesteken, rendezvényeken.

A Túlélhetjük-e a technikát? Neumann János és a jövő pályázatra alkotóművészek korcsoportban beérkező művek zsűri által kiválasztott legjobb munkáit a Neumann Társaság dedikált online felületein jelenteti meg és a Galaktika magazin nyomtatásban is közli. A diákpályázat nyerteseinek műveit a Neumann Társaság közli online felületein.

A pályázat célja:
Neumann János (John von Neumann) matematikai életművével számos tudományterületre - informatika, atomfizika, játékelmélet, közgazdaságtan, numerikus meteorológia - nagy hatást gyakorolt. Sokan a 20. század legfontosabb, jövőformáló tudósának tartják. A modern számítógépek működési elveinek leírása miatt a magyar közgondolkodás "a számítógép atyjának” tartja - és ismeretes, hogy a "Marslakóknak” nevezett amerikai magyar tudósok egyike volt.

Kreatív pályázatunk célja hogy életszerűbben, frissebben mutassuk be és hozzuk "emberközelbe” örök kortársunkat, Neumann Jánost az utókornak. Olyan műveket várunk, amelyek szereplője vagy a szereplők, a szituáció inspirálója Neumann.

Néhány témaötlet a szerzőknek:
- Neumann János, mint időutazó. Mivel foglalkozna Neumann János, ha nem halt volna meg 1957-ben - illetve ha napjainkba vagy a jövőbe "utazna”? A mesterséges intelligencia kihívásai. Az időjárásszabályozás és a klímaváltozás. Közismert cikkét idézve: "Túlélhetjük-e a technikát?” ("Can we survive technology?”)
- Sci-fi események Neumann életében. Sci-fi novellába illő cselekményszál bemutatása Neumann János életéből és korából.
- Neumann-hatás. Neumann János egy művének, kutatásának megjelenése bármilyen, tetszőleges fantasztikus történetben, sci-fi környezetben.
Idézzük S. Sárdi Margit meghatározását a sci-fi irodalomról:

A tudományos-fantasztikus irodalom az elbeszélő szépprózának az az ága, amely ma még nem létező vagy föl nem ismert problémákkal foglalkozik, s azokra racionális megoldást kínál, vagy fordítva, létező, fölismert problémákkal foglalkozik, s azokra nem létező, de racionális megoldást kínál.
Neumann Jánosról itt lehet még többet megtudni: Neumann János életrajza
Híres cikke angol nyelven itt olvasható el: Can We Survive Technology? (uchicago.edu)

Pályázni lehet:
A pályázó által írt, minimum 3000, maximum 10000 leütéses sci-fi novellával.

Pályázók köre:
- alkotóművészek (profi/felnőtt korcsoport)
- középiskolás tanulók
Pályázók díjazása:
- Alkotóművész (profi/felnőtt) korcsoportban: publikációs lehetőség a Galaktika magazinban.
- Mindkét korcsoportban: publikációs lehetőség a Neumann Társaság dedikált online felületein.
- Mindkét korcsoportban: 100 ezer forint értékű díj, eszköz a legjobb munkáknak a zsűri által meghatározott megoszlásban
- Mindkét korcsoportban: az első három helyezett egy-egy egyszeri 50%-os vásárlási kedvezményt nyújtó kupont kap a Galaktikabolt.hu-n.

A pályamű:
A pályázaton egy alkotó maximum 1 alkotással indulhat, amely a pályázat céljára készült vagy korábban készült, de a Neumann János iránti tisztelgés megjelenik benne.
A pályázathoz csatolandó: a pályázó aláírásával hitelesített szakmai önéletrajz maximum 2 oldal terjedelemben, további adatok: név, születési hely és idő, lakcím, e-mailcím, telefonszám, pályamunka címe.

AZ ALKOTÁSOK BEKÜLDÉSÉNEK HATÁRIDEJE:
1. Digitális formában: 2022. december 5. 24 óra
Kérjük a fájlnevet a minta szerint megadni:
Családnév_keresztnév_alkotás címe.docx
Beküldési e-mailcím: neumann120@njszt.hu
A tárgy rovatban, kérjük, minden esetben jelezzék: "Neumann120 sci-fi pályázat
A pályázat elbírálása:
A beérkezett pályaműveket a Neumann Társaság és a Galaktika szerkesztősége által felkért szakmai zsűri bírálja el és tesz javaslatot a bemutatásra kerülő művekről.

A zsűri tagjai:
- Dr. Mund Katalin, a Galaktika főszerkesztője
- Németh Attila, a Galaktika irodalmi szerkesztője
- Nemere István író
- S. Sárdi Margit irodalomtörténész, a Magyar Scifitörténeti Társaság elnöke
- Alföldi István, a Neumann Társaság korábbi igazgatója, a Galaktika tanácsadó testület tagja
- Képes Gábor író, a Neumann Társaság marketingigazgatója
https://njszt.hu/hu/news/2022-05-19/tulelhetjuk-e-technikat-neumann-janos-es-jovo


🍪Weboldalunk cookie-kat használ a megfelelő működés érdekében.
Megértettem